Παρασκευή, 20/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Η εγκατάσταση του MRI καρδιάς, θα ανοίξει νέες δυνατότητες στην Καρδιολογία
Η εγκατάσταση του MRI καρδιάς, θα ανοίξει νέες δυνατότητες στην Καρδιολογία Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 11:23

kardia egat5 12 17

Τι λέει η Κατερίνα Νάκα για την πιθανή εγκατάσταση MRI καρδιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Στα ψιλά… πέρασε η ανακοίνωση ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αποκτήσει μαγνητική τομογραφία καρδιάς (MRI). Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων για τον νέο μαγνητικό τομογράφο. Μια ανακοίνωση που γέμισε ικανοποίηση τους επιστήμονες καθώς θα έχουν περισσότερες δυνατότητες για την εξέταση των ασθενών.

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς (MRI) είναι μια από τις πλέον σημαντικές διαγνωστικές τεχνικές για την εκτίμηση της καρδιακής ανατομίας και λειτουργικότητας. Η MRI καρδιάς έχει πολλά πλεονεκτήματα και σε πολλές περιπτώσεις υπερτερεί άλλων διαγνωστικών τεχνικών στην καρδιολογία.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, η MRI καρδιάς: Δεν εκθέτει τον ασθενή σε ακτινοβολία. Είναι ασφαλής, αναίμακτη και μη επεμβατική. Μπορεί να εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, χωρίς περιορισμό. Διαθέτει πολύ υψηλή διακριτική ικανότητα. Επιτρέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση σε κάθε κατεύθυνση, ανεξάρτητα από προκαθορισμένους ανατομικούς άξονες. Μπορεί να μελετήσει κάθε πλευρά της καρδιακής ανατομίας και λειτουργικότητας.

Οι κύριες ενδείξεις για τη MRI καρδιάς είναι μεταξύ άλλων οι μυοκαρδίτιδες και μυοκαρδιοπάθειες, η παρακολούθηση ογκολογικών αρρώστων που λαμβάνουν καρδιοτοξική χημειοθεραπεία, ο έλεγχος της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου έπειτα από έμφραγμα ή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια άγνωστης ή γνωστής αιτιολογίας αλλά και οι Παθήσεις των μεγάλων αγγείων, οι βαλβιδοπάθειες, οι Καρδιακοί όγκοι καθώς και μια σειρά άλλων εκτιμήσεων όπως της αιμάτωσης του μυοκαρδίου σε stress, ως κριτήριο διάγνωσης στεφανιαίας νόσου.

Η κ. Κατερίνα Νάκα, κληθείσα να σχολιάσει ξεκαθάρισε ότι είναι μια σημαντική στιγμή για το ΠΓΝΙ: «Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα» είπε χαρακτηριστικά μένοντας στην σημασία που θα έχει για τους ασθενείς. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προοπτικές που θα ανοιχτούν από το νέο κτήριο για πολλές κλινικές μεταξύ των οποίων και οι Καρδιολογικές κλινικές.

 

Με μεγάλη συμμετοχή το εκπαιδευτικό σεμινάριο

Η Β' Καρδιολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες, διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: «Καρδιακή Ανεπάρκεια - Πνευμονική Υπέρταση», το οποίο έγινε με μεγάλη συμμετοχή, το Σαββατοκύριακο, στο ξενοδοχείο Du Lac. 

Το σεμινάριο, όπως ανέφερε η κα. Κατερίνα Νάκα, αποτελεί το δεύτερο φετινό από μία σειρά σεμιναρίων του προγράμματος «Ιωάννινα Καρδιαγγειακή Εκπαίδευση» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η κα. Νάκα, υπογράμμισε τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ξεκαθαρίζοντας ότι «η Καρδιολογία είναι 30 χρόνια μπροστά» ενώ αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ειδικά για την καρδιακή ανεπάρκεια: «Είναι η επιδημία του αιώνα, δεκάδες ασθενείς μας πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια», είπε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στήριξης των κλινικών προκειμένου να μπορούν να παράσχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου ήταν μεταξύ άλλων:Καρδιακή Ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Καρδιακή Ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Βαλβιδοπάθειες - Έμφαση στη στένωση αορτικής βαλβίδας. Βαλβιδοπάθειες - Έμφαση στην ανεπάρκεια μιτροειδούς. Μυοκαρδιοπάθειες. Πνευμονική Υπέρταση.

 

papastratos300x250