Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Η απλή αναλογική, φέρνει ενστάσεις και αποστάσεις…
Η απλή αναλογική, φέρνει ενστάσεις και αποστάσεις… Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 13:13

apli analogiki1 12 17

Οι δηλώσεις Πάνου Σκουρλέτη, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων – Αποχώρησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ένα μακροσκελή απολογισμό με νούμερα χωρίς τελειωμό και με πολλές εξαγγελίες έκανε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στα Γιάννενα.

Ανέφερε σχεδόν όλα όσα έχει κάνει στο Υπουργείο, χωρίς όμως το κοινό να συμφωνεί σε όλα μαζί του.

«Δεν έχω πρόθεση για μπαλκονάτη ομιλία  παρόλο ότι θα τα κατάφερνα….» είπε, ξεκινώντας ενώ στάθηκε και στην τραγωδία της Μάνδρας «Θα μπορούσε  κάποιος  να αφιερώσει την παρέμβαση για την τραγωδία…Δεν είναι μόνο μια υποχρέωση…. Τα χρέη…πληρώθηκαν με θανάτους και καταστροφές περιουσιών. Έχουμε υποχρέωση στο τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας και έχουν δρομολογηθεί έργα, σημαντικό είναι η ολιστική προσέγγιση , ολοκληρωμένος σχεδιασμός»

Αφού αναφέρθηκε στις πολιτικές καταστάσεις που ζήσαμε και ζούμε, είπε ότι «το 2017 τελευταίο έτος μείωσης πόρων και ανέφερε αύξηση από στους ΚΑΠ 5%. «δίκαια βάζετε θέματα κατά καιρούς, ωστόσο κάνουμε προσπάθειές για στήριξη των ΟΤΑ. 2,5 δις για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους προέκυψε με βάσει τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε. Δεν είναι παροχή στα τυφλά αλλά συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν πολλές Ελλάδες και πρέπει το χάσμα να γεφυρωθεί. ΑΞΙΑ, 98 αιτήματα 56 εκ, ευρώ αιτήματα ικανοποιήθηκαν. Λήφθηκαν 144 αποφάσεις επιχορήγησης για θεομηνίες…16,8 εκ. για τη λειψυδρία. Το 2013 μόνο 48 αποφάσεις για θεομηνίες και μόνο 5 αποφάσεις για λειψυδρία. Στη βεντάλια και το έργο αναδιοργάνωσης της αυτοδιοίκησης προϋπολογισμό 30 εκ ευρώ. Πρώτη φάση από την ΕΤΑ θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση όπως ενημέρωσα και τον Πατούλη. 12 εκ για εθνικούς πόρους έγιναν 150 εκ, για την οικονομική στήριξη των δήμων. ΕΣΠΑ, 3 Δις για τους δήμους, 430 συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Να προσθέσουμε 250 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που…. ήθελαν λιτότητα είναι εκείνες που απαντούν 1 προς 5, υποστελέχωση στο διηνεκές. Οι ίδιοι που διέλυσαν τη δημοτική αστυνομία. Αναμορφώθηκε το πλαίσιο των ΔΕΥΑ αναμορφώνονται και διαχειρίζονται ένα κοινωνικό αγαθό. Εποικοδομητική σχέση με τον κ. Μαρινάκη, δήμαρχος Ρεθύμνου, δείγμα αξιόπιστης συνεργασίας για τις ΔΕΥΑ ….Δυνατότητα χορήγησης αντιμισθίας και αποζημίωση για το δημοτικό συμβούλιο σε όσους είναι μακριά από την έδρα του δήμου, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την προστασία υγείας και ζωής των δημοτικών υπαλλήλων. Δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν, αξίζει να κάνουμε τον απολογισμό. Πάταξη γραφειοκρατίας με το μητρώο, πρόκειται να μπει σε εφαρμογή θα σας σταλούν οι οδηγίες.

Δίνουμε έμφαση στην εργασία, παράλειψη να μην αναφερθώ στις συμβάσεις σε προγράμματα όπως Βοήθεια στο σπίτι, στόχος να αποκατασταθεί η πραγματική τους σχέση με τήρηση του συντάγματος. Δίκαιη και νομικά ισχυρή λύση. Θυμίζω συνδρομή ΜΟΔ ΕΤΑ, σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΤΑ, κοκ. Νέες θέσεις σε δήμους και συνδέσεις, εάν έκανα απολογισμό, σημαντικές στιγμή είναι αυτή, μετά από πολλά χρόνια διαγωνισμός για μόνιμες θέσεις, δημόσιος χαρακτήρας, πετύχαμε να διασφαλίσουμε το δίκτυο των ΑΔΜΗΕ. Παρουσίασαμε το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν κατατέθηκε ποτέ αλλά παραμένει…. Πλήρη αντίθεση με νεοφιλελεύθερη λογική. Έμφαση με προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού».

Εκρήξεις εξαιτίας του εκλογικού νόμου….

Οι εκρήξεις στην αίθουσα ήρθαν...όταν έθεσε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο κ. Καχριμάνης σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε, λέγοντας ότι «αυτά δεν γίνονται και το σύστημα δεν θα δουλέψει» και αποχώρησε από τις εργασίες του συνεδρίου.

Ο κ. Σκουρλέτης αφού παρακολούθησε την έκρηξη του περιφερειάρχης, ανέλυσε τη σκέψη του λέγοντας ότι το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος τέθηκε από την πρώτη στιγμή και αποσαφηνίστηκε από την Κυβέρνηση νωρίς!

«Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Εξετάζονται επιλογές όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός Προϋπολογισμού, ή ενός Τεχνικού Προγράμματος. Ακόμη, η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής. Εάν υπάρχουν σκέψεις που μπορούν να εμπλουτίσουν αυτόν τον προβληματισμό, είμαστε πρόθυμοι να τις ακούσουν θέλω να τονίσω ότι η ταύτιση της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με την απλή αναλογική, αδικεί τις προσπάθειες όλων μας. Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη  παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή. Στο ερώτημα, όμως, εάν η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική, απαντούμε απερίφραστα ναι.  Την έχει ανάγκη για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την λαϊκή συμμετοχή και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Την χρειάζεται επειδή η αυτοτέλεια των δήμων δεν μπορεί να υποστηριχθεί επαρκώς στη βάση της διακυβέρνησης με τις ψήφους των άλλων. Επειδή πρέπει, επιτέλους, οι έδρες να κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και όχι ένα παραμορφωτικό σύστημα να τις υφαρπάζει στο όνομα της ισχυρής διακυβέρνησης, η οποία ακόμη και σήμερα δεν είναι εγγυημένη», είπε μεταξύ άλλων.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Εξίσου σημαντική η αναφορά στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπου σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, αναδομείται εκ βάθρων το πλαίσιο ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων της Τ.Α., με την απόσπαση της σχετικής αρμοδιότητας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και την ανάθεσή της σε έναν νέο φορέα, τον «Ελεγκτή Νομιμότητας», υπό την εποπτεία και την Ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, σε αποσυγκεντρωμένη κλίμακα, στελεχωμένου με εξειδικευμένους νομικούς. Αξιοποιούνται, όπως είπε,  τα εργαλεία ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) και αναπροσδιορίζεται το είδους των αποφάσεων που θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας. Περαιτέρω, σχεδιάζεται και προωθείται σταδιακά η υποκατάσταση των σημερινών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από περιφερειακές, κατά τόπους, υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων, ώστε να υπάρχει ενιαία και ομοιόμορφη άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα εξής: 1) Οποιαδήποτε αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας και αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν θα επηρεάσει έστω και κατ’ ελάχιστο τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας του προσωπικού τους και 2) Η οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών των αντίστοιχων υπουργείων είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει την τροποποίηση των οργανισμών τους και έναν λεπτομερή διοικητικό σχεδιασμό, που θα απαιτήσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν θα αιφνιδιαστεί λοιπόν κανείς, η όποια δε σχετική αλλαγή θα συντελεστεί αφού διασφαλιστεί η συνέχεια και η αποτελεσματικότητα του νέου διοικητικού - οργανωτικού σχήματος.

 

Η διάρθρωση των Δήμων

Στο επίπεδο της διάρθρωσης των Δήμων και της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης: Οι Δημοτικές Ενότητες (προ-Καλλικρατικοί Δήμοι & Κοινότητες) διατηρούνται μόνο ως εκλογικές περιφέρειες, για να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των προ-Καλλικρατικών Δήμων στα Δημοτικά Συμβούλια. Ο θεσμός των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (προ-Καποδιστριακοί Δήμοι & Κοινότητες) διατηρείται. Το καθεστώς τους ενοποιείται και απλοποιείται, ώστε πλέον να αντιμετωπίζονται – με εξαίρεση τις πολύ μικρές κοινότητες – ενιαία ως Κοινότητες.Οι αρμοδιότητές τους αυξάνονται, συνοδευόμενες και από τμήμα του εκάστοτε δημοτικού προϋπολογισμού που θα επιφυλάσσεται υπέρ των Κοινοτήτων, το οποίο θα διαχειρίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του συμμετοχικού προϋπολογισμο Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων Κοινοτήτων όπου προκύπτει ανάγκη, ακόμα και σε Δήμους που δεν προήλθαν από διαδοχικές συνενώσεις, με βάση αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, ιδίως στα αστικά κέντρα (γειτονιές).

 

papastratos300x250