Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Ευκαιρία να προβληθούν οι θέσεις και το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Δήμοι
Ευκαιρία να προβληθούν οι θέσεις και το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Δήμοι Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 12:38

epiteloun dimoi1 12 17

Ξεκίνησαν οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα - Τι ειπώθηκε την πρώτη μέρα από υπουργούς και τους αυτοδιοικητικούς

               

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Παρουσία τριών υπουργών του κ. Πάνου Σκουρλέτη, της Όλγας Γεροβασίλη, και του κ. Κουρουμπλή, καθώς και του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ξεκίνησαν οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που διεξάγεται στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα.

Εκατοντάδες αυτοδιοικητικοί, άκουσαν, μεταξύ άλλων, έναν απολογισμό του υπουργού Εσωτερικών και μια σειρά από εξαγγελίες που σχετίζονται αφενός με την μικρή αύξηση των ΚΑΠ της τάξης των 5% καθώς και με το σχέδιο κατάργησης των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την θέσπιση της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα, υπήρξαν εξαγγελίες για έργα που σχετίζονται με όλο το φάσμα της αυτοδιοίκησης, εξαγγελίες που συνοδεύτηκαν με παραμέτρους που σχετίζονται με ορεινούς και απομακρυσμένους δήμους, με χρηματοδοτικά εργαλεία

Οι αυτοδιοικητικοί όλης της Ελλάδας προσέρχονται στο συνέδριο με πολλά ερωτηματικά καθώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν κληθεί… να βγάλουν πολλές φορές τα κάστανα από τη φωτιά…. Χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους, που έχουν πετσοκόψει… με περικοπές της τάξης του 60%.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θέτει το πλαίσιο

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, να αναφέρεται στην μεγάλη τραγωδία της Μάνδρας και τους δεκάδες νεκρούς.

«Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε χωρίς αναφορά και σκέψη στους πληγέντες από την θεομηνία. Να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγής» είπε,  ευχόμενος να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την φιλοξενία των Ιωαννίνων. Παράλληλα έθεσε το πλαίσιο των εργασιών που θα κινηθεί το συνέδριο ενώ ξεκαθάρισε ότι «πρώτα υπήρχαν οι δήμοι», θέλοντας να τονίσει με αυτό το τρόπο την ανάγκη στήριξης των αυτοδιοικητικών ενώ για ακόμη μια φορά υποστήριξε οτι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αυτοδιοίκηση

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι «Η Τ.Α. οφείλει να μην είναι κυβερνητική αλλά ούτε και αντικυβερνητική», ξεκαθαρίζοντας ότι «και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα. Υπάρχει απραξία στη μεταρρύθμιση» είπε.  Συνεχίζοντας ανέφερε το θέμα των αρμοδιοτήτων, «μας μεταβιβάζουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους ενώ ακόμη περιμένουμε από τους υπουργούς να μας παρουσιάσουν το νέο χάρτη που μεταφέρεται από χρόνο σε  χρόνο. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ο εκλογικός νόμος και εδώ όμως δεν ξέρουμε που θέλουν να πάνε… Η απλή αναλογική -υπάρχουν φόβοι ότι θα φέρει ακυβερνησία», κατέληξε.

Η παρέμβαση Αλέκου Καχριμάνη

Ο κ. Καχριμάνης, πριν αποχωρήσει, είχε κάνει εισήγηση στο συνέδριο, απαντώντας έμμεσα και στον κ. Πατούλη που ουσιαστικά έβαλε στο κάδρο τις περιφέρειες λέγοντας, για ακόμη μια φορά, ότι καθορίζουν οι περιφερειάρχες ποιος θα πάρει τι;  {Όταν υπάρχει ειλικρινής συνεργασία πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας  αυτοδιοίκησης. Οφείλω να αναφερθώ στη συνεργασία μεταξύ των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης. Η συνεργασία για μεγάλα έργα αποτυπώνεται σε όλα τα προγράμματα και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Προσπαθούμε να καλύπτουμε ανάγκες στο σύνολο της περιφέρειας. Μέσω συμβάσεων προώθησε αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ. Αποφεύγοντας πρόστιμά. Προχωρούμε με  12 σταθμούς  μεταφόρτωσης, κατασκευάζουμε  ΣΔΙΤ το εργοστάσιο για τη διαχείριση αστικών λυμάτων με μοναδική τιμή 39 ευρώ ανα τόνο. Εντάξαμε την κομποστοποίηση για το  δήμο Αρταίων. Κατασκευάζουμε αποχετευτικά μέτωπα. Υλοποιούμε το καινοτόμο πρόγραμμα για τις πολιτιστικές διαδρομές. Προωθούμε με το ΕΛΕΝΑ ενεργειακή αναβάθμιση στους δήμους Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. Συντηρήσαμε  όλα τα αντλιοστάσια. Όλες οι τάφροι καθαρίστηκαν. Αναζητήσαμε πόρους για ολοκλήρωση κλειστών γυμναστηρίων. Άριστη συνεργασία στο θέμα της πολιτικής προστασίας. Διαρκής η συνεργασία με τους φορείς τουρισμού για τη συμμετοχή στις εκθέσεις. Χάριν στη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση τεράστιο πρόγραμμα αναστύλωσης μνημείων».

Τέλος, απάντησε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ λέγοντας. «Καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία των δήμων και από πλευράς μας θα διευκολύνουμε. Δεν έχουμε ούτε παρκαρισμένους πόρους ούτε ανεξέλεγκτες πηγές εσόδων…Είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας προς όφελος όλης της κοινωνίας. Μόνο όλοι μαζί για αποτελέσματα…»

«Η πορεία πρέπει να είναι συνεργασίας συμπράξεων και συνεργασιών. Κανείς δεν περισσεύει στη δύσκολη πορεία της ζωής. Καθήκον να εξυπηρετούμε τον άνθρωπο. συνέργειες πολλά βήματα μπροστά», είπε στο χαιρετισμό του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.  

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος, αναφέρθηκε στα θέματα του συνεδρίου λέγοντας: «Είμαι σίγουρος πως θα αναδείξουμε τα προβλήματα και θα δώσουμε προτάσεις για αναπτυξιακούς δρόμους. Ύφεση και κρίση ανέδειξε τις παθογένειες του συστήματος. Χρειάζεται αλλαγή της οργάνωσης του κράτους. Επιβάλλεται να κατέχουμε ηγετική θέση με προσανατολισμό τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε ένα συγκεντρωτικό κράτος με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση. Είναι σαφές ότι το πολιτικό σύστημα μας αντιμετωπίζει με μια υποβάθμιση ενώ θα έπρεπε να είναι αλλιώς. Χρέος μας να αναδείξουμε τις προτεραιότητες ενόψει και του συνεδρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μας πιέζει διαρκώς η καθημερινότητα, διεκδικούμε απαντήσεις για τις μειώσεις στους πόρους. Δίνουμε μάχες για την συντήρηση της κοινωνικής συνοχής ενώ έχουμε μείωση  60% των ΚΑΠ. Η καταστατική την εξαγγελία ύψους  2 δις για υποδομές δήμων ύδρευσης αποχέτευσης

Ο Κ. Αγοραστός

Ο κ. Αγοραστός εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ\ περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ανταπέδωσε τις «φιλοφρονήσεις» του κ. Πατούλη λέγοντας ότι είναι παρών σαν εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και όχι  εκπρόσωπος των «εμίρηδων της Ελλάδας».

Συνεχίζοντας είπε ότι πρέπει να μείνει στην άκρη το κομματικό και να πάμε στο υπερκομματικό. «Τον άνθρωπο να προτάξουμε. Ποιος ωφελείται εάν υπάρξει ένταση και απαξιωτικές εκφράσεις. Υπάρχουν κριτήρια, αξιολόγηση, στοχοθεσία. Νομίζω ότι οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης πρέπει να είμαστε μια γροθιά για να κάνουμε καλύτερο το τόπο μας την Ελλάδα μας. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 40 μέρες κοσκινίζει… αυτή είναι η αλήθεια σας υπουργοί. Διάλογο εξαγγέλλεται αλλά δεν τον βλέπουμε. Ολοκληρωμένη πρόταση δεν έχουμε. Παρουσιάζεται ιδέες… μόνο που μετά από τόσους μήνες, μένουν ιδέες. Ούτε κάν να αντιμετωπίσετε στρεβλώσεις και παθογένειες. Μόνο το εκλογικό σύστημα σας ενδιαφέρει. Είναι φανερό ότι το εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο. Πως αλλιώς εξηγείται η παραβίαση των υποσχέσεων!  Τέλος, κάλεσε όλους να αλλάξουν, τις συνεργασίες, καλώντας τον κ. Πατούλη να βρεθεί στο δικόν τους συνέδριο και τον «μάλωσε» λέγοντας «Δεν έχουμε μοιράσει ερωτηματολόγιο, και δεν θα ρωτούσαμε να καταργηθούν οι δήμοι…»

Στην έναρξη μίλησαν οι Νίκος Τράκας, εκπρόσωπος ΠΟΕ-ΟΤΑ που έκανε λόγο για «κατήφορο εφαρμογή των μνημονίων. Μειώνουν μισθούς εργαζομένων, οριστική διάλυση, μεθοδεύουν ξεπούλημα δημόσιων υπηρεσιών».

Ο Μάκης Δαρδαμάνης πρόεδρος ΠΟΠ-ΟΤΑ, ζήτησε να αλλάξει η νοοτροπία, «είμαστε υπέρ της αξιολόγησης δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Περιμένουμε την προκήρυξη μόνιμων θέσεων από τον υπουργό. Άμεση παρέμβαση για να μην ζήσουμε ξανά τέτοιες καταστάσεις».

Ο Γεν. Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Γάλλος Φρενετερίκ Βαλιε Γεν. Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε την γενική κατεύθυνση της Ευρώπης και των αλλαγών που έρχονται καλώντας τους έλληνες να συμβάλλουν με την συμμετοχή τους στις επερχόμενες μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης.  «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, στο συμβούλιο δεσμεύτηκε -στη Λευκωσία, με δυο κείμενα Οι θέσεις των συμβουλίων δήμων και περιφερειών Ευρώπης για τις αλλαγές στην Ευρώπη. Τα δυο κείμενα  θα συμπληρωθούν στα πλαίσια των παρεμβάσεων για την οπτική της Ευρώπης το 2030. Γεγονός που θα αποτελέσει ένα κράμα των σκέψεων και προτάσεων που θα συγκεντρωθούν και θα υπάρξουν τα πρώτα βιβλία που θα δοθούν στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία» είπε, για να συνεχίσει λέγοντας οτι «ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η πολιτική συνοχή και η  συζήτηση για την βελτιστοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετά το 2020». Ανάμεσα στα σημαντικά θέματα η  κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, η  υιοθέτηση νέας ατζέντας είπε ενώ κλείνοντας είπε « Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω Η Ευρώπη και η ΚΕΔΕ».

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής, Χρήστος Μαντάς, επικεντρώθηκε στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «μπορεί να υπάρξει αυτοδιοίκηση με όρους εναλλακτικούς, μπορεί να ανασχεθεί μια πορεία απαξίωσης, το δείχνουν οι προσπάθειες που έγιναν, με μικρή αύξηση των ΚΑΠ στο 2018, και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξαγγέλθηκαν και τις χιλιάδες προσλήψεις» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζουν τις τολμηρές τομές με κατάργηση της αποκεντρωμένης κρίσιμο βήμα και την καθιέρωση της απλής αναλογικής,

Έπειτα μίλησαν εκπρόσωποι των κομμάτων που βρέθηκαν στις εργασίες έναρξης και εξέφρασαν τις τοποθετήσεις των φορέων που εκπροσωπούν.

Η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη

Η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η διέξοδος από την επιτροπεία. Η υπουργός αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια και στο βάρος που σήκωσε η Αυτοδιοίκηση , εκφράζοντας ευχαριστίες για τη συνδρομή όλων.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, δεν έχουν αρθεί όλα εκείνα που μας οδήγησαν σε αδιέξοδα των προηγούμενων ετών. Πρόσφατα στοιχεία από το Ελεκτικό Συνέδριο, αποτυπώνεται πλήρως η αποτυχία των παρεμβάσεων που έγιναν. Ήταν δηλαδή, παρεμβάσεις αποσπασματικές και οριζόντιες», είπε για να συνεχίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν απόφεραν κανένα σημαντικό αποτέλεσμα… Τι ήταν όλο αυτό που συνέβη; Ρώτησε! «Πολιτική συνειδητή επιλογή με σκοπό τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα», είπε λέγοντας ότι δεν μπορεί να μείνουν όλα αυτά στην ασυλία της λήθης!

Η κα. Γεροβασίλη, είπε ότι στην ΤΑ πέφτει ο κλήρος για ανόρθωση, λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για την ανασυγκρότηση και ο σχεδιασμός και φυσικά η επαγρύπνηση. Η υπουργός μίλησε για γνώση των προβλημάτων λέγοντας ότι όλο το μεταρρυθμιστικό σχέδιο κινείται σε αυτό το πλαίσιο της ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης με ίση συμμετοχή και δικαιοσύνη. «Δεν έχει ξαναγίνει και έχουμε δουλέψει πολύ, από αυτό το υπουργείο, τριετές συνεκτικό σχέδιο, αποτυπωμένο με χρονοδιαγράμματα, για να παραδώσουμε ένα δημόσιο τομέα που αρμόζει στον πολίτη», είπε λέγοντας ότι εμπεριέχει όλα όσα απαιτούνται για σύγχρονη διοίκηση.

Ξεκαθάρισε ότι πάνω στο σχέδιο αυτό θα στηριχτούν όλες οι επόμενες κινήσεις,  αναφέροντας τα ψηφιακά οργανογράμματα λέγοντας ότι εκεί «κινείται ο κύκλος κινητικότητας καλώντας και την αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία που αφενός κατοχυρώνουν τον εργαζόμενο και αφετέρου καλύπτει τα πραγματικά κενά «χωρίς αυτό η αυτοδιοίκηση θα μείνει πίσω», είπε, λέγοντας ότι «μόνο έτσι θα προχωρήσουν οι προσλήψεις».

Συνέχισε υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία;  με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στάθηκε στις προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί: «Δεν μπορεί να μας κατηγορείται Τρίτη, Πέμπτη  ότι έχετε κενά και Δευτέρα- Τετάρτη να μας λέτε ότι διογκώνουμε το δημόσιο με προσλήψεις…», είπε, λέγοντας ότι στηρίζουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τέλος, είπε ότι η ολιστική αναβάθμιση περιλαμβάνει την συμμετοχή των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης καλώντας τους να καταθέσουν προτάσεις και σχέδια: «θέλουμε νέο μοντέλο, θέλουμε να προχωρήσουμε» κατέληξε.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

Παρών και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κώστής Χατζηδάκης,  που μίλησε με ειλικρίνεια στο κοινό λέγοντας ότι «Ξέρετε, και τα καλά και τα κακά αυτής της κυβέρνησης, δεν έχω λόγο να φωτίσω καμία πλευρά, δεν παίρνω πίσω όσα έχει πει η ΝΔ», είπε ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. «Είμαστε πίσω στις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης», συνέχισε,  καλώντας όλους να το παραδεχτούν ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να προχωρήσουν χωρίς αερολογίες μακριά από  παλαιοκομματικές αντιλήψεις, καλώντας όλους να χτίσουν μια νέα Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι τα μοντέλα της Ευρώπης, δεν μπορούν από την μια μέρα στην άλλη να εφαρμοστούν στη χώρα μας, καλώντας όμως όλους σε σημαντικές αλλαγές  λέγοντας ότι οι πόροι πρέπει να πηγαίνουν στην αυτοδιοίκηση για να μπορούν να προγραμματιστούν όλες οι συγκεκριμένες δράσεις» έχοντας πόρους, θα είναι και υπόλογοι και άρα αντάξιοι των όσων πρέπει να γίνουν».

Όσο αφορά την αποκέντρωση κάλεσε την αύξηση των αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ, ώστε να βρίσκεται λύση για περισσότερα ζητήματα από τον πολίτη. Τέλος, υπεραμύνθηκε τις συμπράξεις ΣΔΙΤ, λέγοντας ότι εάν υπάρχει όφελος δεν υπάρχει κανένας λόγος- εξαιτίας ιδεοληψιών, να φορτώνουν με φόρους τους πολίτες «μόνο αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει, δεν έχουμε λόγο να είμαστε η τελευταία σοβιετική χώρα της Ευρώπης».

Όσο για την απλή αναλογική; Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αστοχίες ενώ προανήγγειλε «Μπάχαλο και χάος στους δήμους με  συναλλαγές», ενώ σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο είπε « δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση αλλά ξέρουμε τι θα κάνουμε εμείς . Εμείς, εάν προσχωρήσει σε αυτή την άστοχη κίνηση… μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να επαναφέρουμε το σύστημα που εξασφαλίζει σταθερότητα στους δήμους», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρόεδρος της ΛΑΕ, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της ΝΔ του είπε: «είστε εκτός τόπου και χρόνου, έχετε δει χώρα σοβιετική που ο πρωθυπουργός δίνει γη και ύδωρ στον Τραμπ;  Έχετε δει σοβιετική χώρα να έχει διαλυμένες τις κοινωνικές δομές, έχετε δει τέτοια χώρα;» αναρωτήθηκε δημόσια ξεκαθαρίζοντας ότι  «η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πρακτική», καλώντας τους δημάρχους να προασπίσουν τα λαϊκά σπίτια και όχι να «αφήνουν τα σπίτια στο έλεος των τραπεζών» καταγγέλλοντας όσα έγιναν στο Ειρηνοδικείο… «λιποθυμίες, από τα χημικά…κατακλυσμένη από ΜΑΤ»… Καταλήγοντας ζήτησε διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών, ριζοσπαστικά αλλά θα γίνουν «είτε ή αλλιώς».

 

papastratos300x250