Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Χριστουγεννιάτικο «δώρο» τα διόδια στο Δροσοχώρι
Χριστουγεννιάτικο «δώρο» τα διόδια στο Δροσοχώρι Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 12:58

diodia drosoxori30 11 17

Θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, την 14η Δεκεμβρίου και το αντίτιμο θα είναι 1,20 ευρώ, σύμφωνα με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών – Μικρές μειώσεις σε Τύρια και Μαλακάσι, όπου οι οδηγοί από 2,40, θα πληρώνουν 2,10

Βίκυ Κώστα

Με χαμηλό αντίτιμο στα διόδια του Δροσοχωρίου, τα οποία «φυτεύτηκαν» εν μία νυκτί το Νοέμβριο του 2014 και μικρές μειώσεις στα αντίστοιχα της Τύριας και του Μαλακασίου, προσπαθεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις των Ηπειρωτών, για την άδικη, κατά γενική ομολογία, επιβάρυνσή τους.

Με την με Αριθμ. ΔΝΣ/52058/ΦΝ 393 απόφαση με θέμα «Καθορισμός τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό», που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, καθορίζεται το ύψος διοδίων τελών που θα εισπράττονται στους μετωπικούς σταθμούς, κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη θέση σε λειτουργία του συνόλου των μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων που χωροθετήθηκαν επί της Εγνατίας Οδού και των κάθετων σε αυτήν οδικών, εκτός αν άλλως προβλεφθεί με νεότερη απόφαση κατά τη σταδιακή θέση σε λειτουργία νέων σταθμών διοδίων.

Ειδικότερα, οι οδηγοί που θα κινούνται στην Εγνατία και θα διέρχονται από τον Σταθμό Διοδίων Παμβώτιδας, θα καταβάλλουν το αντίτιμο του 1,20 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 0,80 για τα δίκυκλα, 3 ευρώ για τα φορτηγά και 4,20 για τα φορτηγά και οχήματα με τέσσερις άξονες.

Όπως προκύπτει από την απόφαση με ημερομηνία 27 Nοεμβρίου 2017, που φέρει την υπογραφή των Υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, τα νέα διόδια στο Δροσοχώρι, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, την 14η Δεκεμβρίου, καθώς αυτός είναι ο «ενωρίτερος χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων για το τμήμα Α/Κ Ιωαννίνων –Α/Κ Μετσόβου, Μετωπικός Σταθμός Παμβώτιδας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα διόδια της Τύριας και του Μαλακασίου, παρά την πρόταση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για αντίτιμο 1.80, η μείωση που προβλέπεται είναι μικρότερη, καθώς οι οδηγοί από 2.40 που είναι σήμερα, θα πληρώνουν, επίσης από 14 Δεκεμβρίου, 2.10 ευρώ.

Και στους δύο σταθμούς, 1,50 είναι το αντίτιμο για τα δίκυκλα, 5,30 ευρώ για τα φορτηγά και 7,40 για τα φορτηγά και οχήματα με τέσσερις άξονες.

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, η Περιφέρεια

Πάντως, παρά την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η Περιφέρεια Ηπείρου, τελεί εν αναμονή της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει επί των ασφαλιστικών μέτρων για την μη λειτουργία των διοδίων στο Δροσοχώρι.

Το παράδειγμά της, ακολούθησαν και άλλοι Δήμοι, όπως αυτός του Ζαγορίου, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί με τη λειτουργία του νέου σταθμού είναι ότι θα αυξηθεί το κόστος μετακίνησης για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες περιοχών όπως το ανατολικό Ζαγόρι (Βωβούσα, Γρεβενίτι κα) ή το Μέτσοβο, αλλά και για μεγαλύτερες αποστάσεις, τις οποίες όμως καλύπτουν πολλές φορές και καθημερινά όσοι εργάζονται π.χ. στον άξονα Ιωάννινα - Γρεβενά.

Επιπλέον, θα αυξήσει το κόστος για τους τουρίστες, κάτι που υπολογίζουν πολύ οι τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων, μετά και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια.

Ένα επιπλέον θέμα που έχει θέσει η Περιφέρεια είναι το πώς εξασφαλίζεται η εναλλακτική διαδρομή από το επαρχιακό οδικό δίκτυο για κάποιον που θα ήθελε να αποφύγει την Εγνατία και τα διόδια, τα οποία, μαζί με το Δροσοχώρι, θα γίνουν τρία σε σχετικά κοντινή απόσταση για την Ήπειρο (μαζί με τους σταθμούς σε Τύρια και Μαλακάσι).

 

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων

Το θετικό είναι, ότι άνεργοι και κάτοικοι των όμορων περιοχών, θα διέρχονται ελεύθερα, υπό όρους όμως, που θα καθοριστούν αργότερα.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται «Απαλλάσσονται από την καταβολή των ειδικών τελών κυκλοφορίας (διόδια) οι κατωτέρω κατηγορίες οχημάτων: α. Οχήματα ιδιοκτησίας της ‘ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.’, φέροντα ειδικό σήμα. β. Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. γ. Ασθενοφόρα. δ. Οχήματα εταιρειών λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου της ‘Εγνατίας οδού’, καθώς και των καθέτων προς αυτόν οδικών αξόνων, φέροντα ειδικό σήμα, που νομιμοποιούνται δυνάμει συμβάσεων να εισέρχονται στην ‘Εγνατία Οδό’.

ε. Οχήματα εταιρειών οδικής βοήθειας, που νομιμοποιούνται - δυνάμει συμβάσεων είτε με την εταιρεία ‘Εγνατία Οδός Α.Ε’ είτε με αναδόχους αυτής που συντηρούν το οδικό δίκτυο - να εισέρχονται για σχετικές επεμβάσεις στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού καθώς και στους καθέτους προς αυτόν οδικούς άξονες και φέρουν σχετικό ειδικό σήμα.

στ. Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία (Α.Μ.Α.) και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτά ή για την μεταφορά των ατόμων αυτών. Τα οχήματα πρέπει να φέρουν σε εμφανές σημείο το Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων των Ατόμων με Αναπηρίες (ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ‘Α.Μ.Α.’), το οποίο χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων και στο οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κατόχου και ο αριθμός μητρώου του Δελτίου Στάθμευσης (π.δ. 241/2005 «Θέσπιση Δελτίου Στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες» - ΦΕΚ Α΄ 290). ζ. Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε αναπήρους πολέμου βαρείας αναπηρίας, εφόσον, μετά από γνωμοδότηση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του Στρατού, κρίνονται απαραίτητα για την μετακίνησή τους και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον από αυτούς.

η. Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν σε ανέργους και επιβατικά ή/ και επαγγελματικά οχήματα που ανήκουν σε κατοίκους ή επιχειρήσεις όμορης του δικτύου περιοχής, υπό τους όρους που θα καθοριστούν σε απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών».

Όπως διευκρινίζεται, με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζεται ειδικό σύστημα εκπτώσεων επί των τιμών των τελών διοδίων ή σύστημα ειδικών μειωμένων τελών για συχνή ή καθημερινή χρήση ή για οποιαδήποτε άλλη ειδική κατηγορία χρηστών.

Επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για συγκεκριμένο περιορισμένο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων όλες οι κατηγορίες οχημάτων, κατόπιν εντολής του αρμοδίως εξουσιοδοτημένου οργάνου της εταιρείας προς τον επικεφαλής του Σταθμού Διοδίων Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου όπου θα εφαρμοστεί το έκτακτο μέτρο.

 

Που θα πάνε τα έσοδα

Τέλος, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζεται ότι τα εισπραττόμενα από την εταιρεία με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» τέλη διοδίων στους Σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου, θα χρησιμοποιούνται από αυτήν αποκλειστικώς για την συντήρηση λειτουργία των Σταθμών Διοδίων Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου, για τη συντήρηση γενικά του Οδικού Άξονα της Εγνατίας Οδού και των καθέτων προς αυτήν οδικών αξόνων, και για την κατασκευή, εξοπλισμό και λειτουργία νέων σταθμών διοδίων επί της Εγνατίας Οδού και των καθέτων προς αυτήν οδικών αξόνων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

 

papastratos300x250