Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Κεντρικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής πορείας, η Αυτοδιοίκηση
Κεντρικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής πορείας, η Αυτοδιοίκηση Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 11:34

kedrikos pilonas30 11 17

Παρουσία Σκουρλέτη, Γεροβασίλη, Κουρουμπλή και Παππά το συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά σήμερα στα Γιάννενα – Γ. Πατούλης «Οι Δήμοι να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χρήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών»

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα που θα του θέσουν οι αυτοδιοικητικοί για το θέμα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος, θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, από σήμερα Πέμπτη έως το Σάββατο, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Grand Serai», στα Γιάννενα.

Κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου «Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα» και στο επίκεντρο, θα βρεθεί το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η τοπική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τα «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης στους ΟΤΑ, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την απασχόληση, το μεταναστευτικό ζήτημα, τις προληπτικές μορφές ελέγχου στους ΟΤΑ, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν οι μελέτες που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για λογαριασμό της ΚΕΔΕ για τα ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα και τη φορολογική αποκέντρωση.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερωτηματολόγιο που απεύθυνε η ΚΕΔΕ στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη διεξαγωγή του.

Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία της Ένωσης, μέσω της οποίας τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν σήμερα το θεσμό της αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και δόθηκε η δυνατότητα στους αιρετούς και τους πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέσω πολλαπλών επιλογών.

Τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις που δόθηκαν θα αποτελέσουν μέρος των θέσεων που θα κατατεθούν στο Συνέδριο και θα καθορίσουν το περιεχόμενο του τελικού ψηφίσματος

Επιπλέον, για πρώτη φορά, θα υπάρξει θεματική ενότητα που θα απευθύνεται σε διευθυντικά στελέχη δήμων, με στόχο τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού των δήμων, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στα καθήκοντά τους.

Αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος, σημείωσε ότι «η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ως βασικούς άξονες την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στόχος είναι να γίνει η Αυτοδιοίκηση κεντρικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας», τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Όλοι μαζί ενωμένοι, με αποφασιστικότητα, θα επιβεβαιώσουμε την πρόθεση μας να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα, όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου μας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη οι Δήμοι να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χρήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να έχουν αποφασιστικό ρόλο, στο σχεδιασμό των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε είναι ΕΣΠΑ, είτε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη σχέση συνεργασίας, μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην Μεταρρύθμιση του Κράτους. Στο επίκεντρο, όπως επισήμανε, θα πρέπει να είναι η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

«Δικά μας είναι τα χρήματα, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Δεν μπορούν να είναι παρκαρισμένα στις Περιφέρειες και να αναλώνονται σε έργα ήσσονος σημασίας, χωρίς ισόρροπα και αξιοκρατικά κριτήρια».

Υπέρ των προληπτικών ελέγχων στους ΟΤΑ, η ΚΕΔΕ

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο θέμα των προληπτικών ελέγχων στους Δήμους τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχετικό ζήτημα. Σε αυτή την κατεύθυνση στο Συνέδριο έχει προβλεφθεί ειδική θεματική ενότητα για τις Προληπτικές Μορφές Ελέγχου: Διοικητικό Βάρος η Αναγκαιότητα. Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές για κρούσματα αδιαφάνειας στους Δήμους τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ηθικές κεντρικές κυβερνήσεις και ανήθικοι αυτοδιοικητικοί. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να σταματήσουν οι έλεγχοι, αρκεί να έχουν προληπτικό χαρακτήρα και όχι κατασταλτικό.

Για την απλή αναλογική

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο καθιέρωσης της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα, επισήμανε τα εξής: «Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, και όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας». Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΚΕΔΕ και στο ενδεχόμενο θέσπισης ορίου θητειών ή μείωσης της θητείας από 5 σε 4 έτη, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης και κατέληξε : «Αν μπει όριο στις θητείες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και για τους βουλευτές».

Υψηλές παρουσίες

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί να παραστούν μέλη της κυβέρνησης, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και του επιστημονικού κόσμου.

Μεταξύ αυτών, εκτός από τον κ. Σκουρλέτη, η Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, αλλά και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής θα αναπτύξει το τμήμα εκείνο του νομοσχεδίου του ΥΝΑΝΠ που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο αφορά την πολιτική της κυβέρνησης ως προς τους νησιωτικούς και παράκτιους Δήμους. Παράλληλα, το «παρών» θα δώσουν, ο Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, ο Στέλιος Ράλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και ο Μιλτιάδης Κλάπας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συγκέντρωση από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ

Σε συγκέντρωση και παρέμβαση, σήμερα Πέμπτη στις 10.00 π.μ., έξω από το Grand Serai, όπου θα διεξάγεται το συνέδριο της ΚΕΔΕ, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Οι εργαζόμενοι καλούνται δυναμικάνα απαντήσουμε με την πιο πλατειά κινητοποίηση και δράση, που θα στρέφεται εναντίον των μνημονίων και των μνημονιακών ρυθμίσεων και θα διεκδικούν την κατάργησή τους, θα διεκδικούν τη βελτίωση της ζωής του λαού. Θα αγωνίζονται εναντίον της πολιτικής Ε.Ε. και τρόικας. Την μονομερή διαγραφή του χρέους

Όλες οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από την ανάπτυξη, ανάπτυξη για ποιον; Οι συζητήσεις δεν έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο. Όλες οι συζητήσεις γίνονται για την ανάπτυξη του τουρισμού .Ανάπτυξη χωρίς στροφή προς τον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να υπάρξει. Ο τουρισμός μπορεί να είναι συμπλήρωμα στην ανάπτυξη και βεβαίως οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς».

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και πλήρη κρατική χρηματοδότηση. άμεση υπογραφή της Σ.Σ.Ε. και για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου, άμεση προκήρυξη των μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα χωρίς άλλες καθυστερήσεις και επαρκή χρηματοδότηση των ΟΤΑ.   

 

papastratos300x250