Τετάρτη, 23/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Θα γλιτώσουμε χρόνο και χρήμα»
«Θα γλιτώσουμε χρόνο και χρήμα» Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 17:34

konstadopoulos29 11 17

Με την κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του ΧΥΤΑ

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Στην σπουδαιότητα της ανακοίνωσης, από πλευράς της Περιφέρειας, του έργου για την  κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του ΧΥΤΑ Ελληνικού με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σπύρος Κωνσταντόπουλος.

Όπως επεσήμανε με δηλώσείς του, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα λύσει τα προβλήματα με τα στραγγίδια, από το οποίο θα γλιτώσουμε χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσουμε το περιβάλλον.

Η ανακοίνωση έγινε προ λίγων ημερών από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, που στάθηκε στην σημασία του έργου.

Μέχρι σήμερα, το κόστος μεταφοράς των στραγγιδίων με βυτία στο βιολογικό καθαρισμό ανέρχεται στα 150.000 ευρώ ετησίως. Χρήματα, που όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα μείνουν στα ταμεία.

«Είναι πολλά τα οφέλη από το έργο. Ο αγωγός θα φτάνει ως τον Κατσικά και εκεί αναμένεται να συνδέεται με τον Βιολογικό».

Το έργο εντάχτηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μετά την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Οικονομίας.

Συνάμα εντάχθηκαν με προϋπολογισμό 569 χιλιάδων ευρώ, οι μελέτες ωρίμανσης για επέκταση και δημιουργία νέων κυττάρων των ΧΥΤΥ Ελληνικού και Καρβουναρίου.

«Έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με μελέτες», σχολίασε ο κ. Κωσταντόπουλος.

Και στο βάθος βιοαέριο…

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτήθηκε για το βιοαέριο, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη διαδικασία και αναμένουν τα τεύχη δημοπράτησης και την μελέτη ενώ όπως είπε αναμένεται να τελεσφορήσει με ΣΔΙΤ, δηλαδή με την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Όσο για τα οφέλη; Πολλαπλά αλλά χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο εάν δεν υπάρξει ανταποδοτικό όφελος με μείωση των τελών στους κατοίκους του Ελληνικού ή μια άλλη διαφορετική προσέγγιση.

Τέλος, ερωτηθείς για την ανακύκλωση, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα εναποθέτοντας τις ελπίδες ευαισθητοποίησης του κόσμου στη λειτουργία του εργοστασίου σε περίπου 18 μήνες από τώρα.   

 

papastratos300x250