Δευτέρα, 21/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα «Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα, χωρίς ισχυρούς δήμους»
«Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα, χωρίς ισχυρούς δήμους» Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 11:52

patoulis29 11 17

Συνέντευξη Γ. Πατούλη στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Γιάννενα

Την ανάγκη εκχώρησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση προκειμένου να επιτευχθεί η αυτοτέλεια των δήμων επισήμανε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Γιάννενα, ο Γ. Πατούλης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν αύριο Πέμπτη και ολοκληρώνονται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς δήμους».

Ο Γ. Πατούλης δηλώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει αύξηση των εσόδων των δήμων από το 3,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 8%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Αυτό, σημειώνει, μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ριζικής αλλαγής του υπάρχοντος φορολογικού πλαισίου και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας τους δήμους οικονομικά αυτοτελείς. Επίσης εκφράζει την αντίθεσή του τόσο στη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, όσο και στην επαναφορά της Δημαρχιακής θητείας στα τέσσερα από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα  ενώ σ΄ ότι αφορά τη θέσπιση ορίου θητειών, ζητά ό,τι ισχύσει, να αφορά και τις βουλευτικές θητείες.

Το συνέδριο θα απασχολήσουν όλα τα μεγάλα θέματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, τα οικονομικά, η τοπική ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των Δήμων, το εκλογικό σύστημα κ.α.

Σε ότι αφορά στον «Καλλικράτη» και ειδικότερα στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημειώνει ότι « Η Ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εισάγει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά στον κόσμο δεν συνιστά μεταρρύθμιση από μόνη της η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, και όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής  ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα, να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν τους παιδικούς σταθμούς, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν τις κοινωνικές τους δομές, οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης. Η απλή αναλογική δεν θα μοιράσει περισσότερα χρήματα στους Δήμους. Δεν θα ανακατανέμει δημόσιες εξουσίες, αλλά χάος.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «τραγικό αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σε επίπεδο γραφειοκρατίας και  αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων» αναφερόμενος στις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής και ζητά «επανα-οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων» από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει, ο κάθε βαθμός διοίκησης «πρέπει να υπηρετεί το στόχο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας».

 

papastratos300x250