Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος «Βάφτιζαν» το ηλιέλαιο… ελαιόλαδο και το εξήγαγαν στην Ευρώπη
«Βάφτιζαν» το ηλιέλαιο… ελαιόλαδο και το εξήγαγαν στην Ευρώπη Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 20:06

ilielaio28 11 17

Στα «χέρια» της Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, οργανωμένη σπείρα – Σύλληψη ηγετικού μέλους, μετά την είσοδό της στην Ελλάδα, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

«Βάφτιζε» το ηλιέλαιο… ελαιόλαδο και με την χρήση χρωστικών ουσιών, έκανε εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης! Την απίστευτη αυτή απάτη, έστησε σπείρα, επτά μέλη της οποίας (πέντε άνδρες και δύο γυναίκες, συνελήφθησαν σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας .

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης, προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει έλαια με 6 συνολικά επωνυμίες, και συγκεκριμένα με τις εξής: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».

Σημειώνεται, ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ. σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops» βρέθηκε ως νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησαν στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε, έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κπλ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κλπ. διατάξεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων.

Για την ίδια υπόθεση αναζητείται ένα ακόμη άτομο, ενώ δικογραφία έχεις σχηματιστεί σε βάρος ακόμη 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.

Η νοθεία και η διακίνηση

Τα μέλη της σπείρας, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς περιέκτες (τενεκέδες) διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες η επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και οι ιδιότητες του.

Η διανομή των νοθευμένων ελαίων πραγματοποιούνταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών, που είχε τις εξής μορφές:

• διανομή σε καταστήματα συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ και σούπερ μάρκετ.

• διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο

• απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση

• εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.

Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ε.Φ.Ε.Τ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 14.670 λίτρα ελαίου σε 2.934 μεταλλικούς τενεκέδες των 5 λίτρων, που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία

• 4.600 λίτρα ελαίου σε δεξαμενή,

• συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων

• πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης

• πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται.

Η σύλληψη ηγετικού μέλους, στην Ηγουμενίτσα

Επιπλέον, στην κατοχή μιας γυναίκας ηγετικού μέλους, που συνελήφθη, μετά την είσοδό της στη χώρα μας από τη Γερμανία, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 12.450 ευρώ, προερχόμενο από την πώληση ελαίων στο εξωτερικό. Βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν 6 αυτοκίνητα και 2 περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα, ως μέσα τέλεσης της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν έξι αυτοκίνητα και δύο περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα, ως μέσα τέλεσης της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν την Κυριακή, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.

 

papastratos300x250