Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Με απεριόριστες δυνατότητες, ο νέος υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος
Με απεριόριστες δυνατότητες, ο νέος υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 12:04

tomografos28 11 17

Σημαντικές ανακοινώσεις για εγκατάσταση pet scan, αλλά και μαγνήτη καρδιάς, στα εγκαίνια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Ένα υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο έχει πλέον, και επίσημα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο νέος ανιχνευτής μαγνητικής τομογραφίας έχει τη δυνατότητα να δώσει υψηλής ποιότητας διαγνωστικές δυνατότητες απεικόνισης και είναι εγκατεστημένος στο Τμήμα Ακτινολογίας του Νοσοκομείου. Τα εγκαίνια έγιναν τη Δευτέρα, παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών καθώς και του διευθυντή του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος.

Τι είναι…

Ο σύγχρονος ανιχνευτής MRI αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό και την ποιότητα των διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων που εκτελούνται στο νοσοκομείο, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο εξέτασης. Η προμήθεια του νέου μαγνητικού τομογράφου έγινε δυνατή μέσω αποκλειστικής δωρεάς από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την αντικατάσταση του υπάρχοντος ακτινολογικού εξοπλισμού, συμβάλλοντας  στην αναβάθμιση των διαγνωστικών υπηρεσιών.

Εξίσου, σημαντικό είναι ότι το συγκρότημα συνοδεύεται από κατάλληλο εξοπλισμό για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων σε παιδιά και ενήλικες. Με την λειτουργία του νέου συστήματος, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθίσταται ένα από τα ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν αντίστοιχο εξοπλισμό.

Παρών στην εκδήλωση που έγινε στο ΠΓΝΙ, ο κ.  Γιάννης Ζερβάκης, Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  Στο σύντομο αλλά περιεκτικό χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιδρύματος, λέγοντας ότι η ηπειρωτική πρωτεύουσα είναι από τις πιο ευνοημένες περιοχές της χώρας αναφορικά με τις δωρεές του Ιδρύματος.  Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στόχος του Ιδρύματος είναι να παρέχει τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ανταποδίδει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον πολίτη.

Ο κ. Ζερβάκης ανακοίνωσε μια σειρά από νέες δράσεις, σε όλη τη χώρα, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 250. εκ. ευρώ «για την ενίσχυση της Υγείας με σειρά έργων υποδομών και εκπαίδευσης των γιατρών στο τραύμα» είπε,  αναφέροντας μεταξύ άλλων και την προμήθεια PET scan, ένα εκ΄ των οποίων θα εγκατασταθεί στο ΠΓΝΙ.  Ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία και ειδικά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ικανοποίηση και για τον εκπρόσωπο του  Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας «Λάμψη»,  μιας και ήταν εκείνοι που ανέλαβαν όλα τα διαδικαστικά.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας κα. Μερόπη Τζούφη, αναφέρθηκε σε όλα όσα επιχειρούνται από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη.

Οι κρατικές δαπάνες μπορεί να είναι σε χαμηλά ποσοστά αλλά πρόθεση, όπως είπε η κα. Τζούφη είναι να αυξήσουν τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία, ευχαριστώντας παράλληλα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την δωρεά του.

Την ανάγκη να αξιοποιηθούν κατά το μέγιστο τρόπο οι δωρεές και οι χορηγίες ήταν το επίκεντρο της εισήγησης του κ. Νικολόπουλου διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Τάκης Νικολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος μίλησε για τους επιπλέον πόρους που δόθηκαν ενώ χωρίς «πανηγυρισμούς», όπως χαρακτηριστικά είπε, προανήγγειλε αυξήσεις και στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων το 2018. 

Τι επόμενες κινήσεις και δράσεις που θέτει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, παρουσίασε ο διοικητής του ΠΓΝΙ Βασίλης Τσίκαρης. Οι προτεραιότητες πολλές μεταξύ των οποίων η ανασύσταση της Αγγειοχειρουργικής: «Η Διοίκηση ανέλαβε και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες και ο απαραίτητος χώρο ώστε να υλοποιηθούν  καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις όπως: Η περαιτέρω ανάπτυξη του Μαγνητικού Τομογράφου με την προμήθεια και εγκατάσταση του κατάλληλου λογισμικού για Μαγνητικές Τομογραφίες Καρδιάς.  Ήδη έχουν δεσμευτεί οι σχετικές πιστώσεις και έχει προχωρήσει η προμήθεια του πρώτου λογισμικού πακέτου. Η ίδρυση Κέντρου στήριξης εξατομικευμένης Ιατρικής  και Μοριακής Ιατρικής στο Νοσοκομείο. Έχει ήδη συνταχθεί η σχετική μελέτη και πρόταση. Διερευνούμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Η ανάπτυξη πιστοποιημένων υποδομών Βιοτραπεζών. Έχει ήδη συνταχθεί μια πρωτόλεια μελέτη. Η πιστοποίηση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου με σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης. Η αναβάθμιση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας».

Ο κ. Τσίκαρης, ευχαρίστησε το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος αλλά και όλους όσους βοήθησαν προκειμένου να καταστεί εφικτή η εγκατάσταση του νέου μαγνητικού τομογράφου.

Η καθηγήτρια Ακτινολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μαρία Αργυροπούλου δεν έκρυβε την χαρά της για τον νέο μαγνητικό τομογράφο που είναι ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα πολλαπλών δυνατοτήτων.  Με τρόπο αφηγηματικό, παρουσίασε όλη την ιστορία από το αίτημα μέχρι την αποδοχή της πρότασης αλλά και την ημέρα που ο καινούριος τομογράφος έφτασε στο ΠΓΝΙ.

Σαν όνειρο…

που έγινε πραγματικότητα, μιας και ό,τι ζήτησαν έγινε πράξη: 3 Tesla, συστήματα παρακολούθησης ζωτικών σημείων αλλά και μια θερμοκοιτίδα συμβατή με μαγνητικό πεδίο.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων βρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Γιώργος Καψάλης, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Μαργαρίτα Τζαφλίδου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μηνάς Πασχόπουλος, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής Ανδρέας Φωτόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα.

 

papastratos300x250