Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Πρωταγωνίστησε η ένταση και όχι τα έργα
Πρωταγωνίστησε η ένταση και όχι τα έργα Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 14:12

edasi25 11 17

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το Τεχνικό πρόγραμμα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εκτός από τη «Γιάννενα Τώρα» - Δημοτική Αρχή: «Βαρύτητα σε παραμελημένες γειτονιές και τις Δημοτικές Ενότητες»

Οι αποχωρήσεις της αντιπολίτευσης και η έντονη αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή και όχι τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, «πρωταγωνίστησαν» στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μια συνεδρίαση με πολύ ένταση και πυρά εκατέρωθεν.

Τελικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα, που δεν αφορά όπως ειπώθηκε, το 2018, αλλά την περίοδο 2015 -2019, εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας, απουσία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης – πλην της «Γιάννενα Τώρα», οι οποίες σταδιακά αποχώρησαν, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους, για τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή επέλεξε να φέρει προς συζήτηση το τεχνικό πρόγραμμα.

Η αρχή, έγινε στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, με τον Λάζαρο Νάτση να σημειώνει ότι: «Η εισήγηση ήρθε στα χέρια μας την προηγούμενη ημέρα, είναι μισή από την περσινή και χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. Δεν δεχόμαστε ως παράταξη να συμμετέχουμε σε μία τέτοια συζήτηση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης, δηλώνοντας την αποχώρηση της παράταξης.

Aκολούθησε η δήλωση αποχώρησης και από την Λαϊκή Συσπείρωση και τον κ. Τασιούλα, από την μείζονα αντιπολίτευση.

Ενώ στην αρχική τοποθέτηση ο κ. Γκόντας δεν είχε εκφράσει την παραμικρή ένσταση, ζήτησε και πήρε το λόγο, για να τονίσει πως από τη στιγμή που έχουν αποχωρήσει κάποιες παρατάξεις, η συζήτηση του θέματος θα πρέπει να αναβληθεί, διαφορετικά θα αποχωρήσει και η μείζονα αντιπολίτευση.

Αυτό και έγινε τελικά, αφού το προεδρείο και η Δημοτική Αρχή δεν αποδέχθηκαν την πρόταση αναβολής της συζήτησης.

«Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από την συνεδρίαση, διότι για μια ακόμη φορά το προεδρείο αγνόησε το ρόλο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  και δεν φρόντισε έγκαιρα να αποστείλει τα εισηγητικά έγγραφα με την  επάρκεια στοιχείων του τεχνικού προγράμματος του 2018, με αποτέλεσμα να μη παρέχεται ικανός χρόνος μελέτης τους από τους Δημοτικούς συμβούλους. Ενώ η παράταξη μας, δια του επικεφαλής κ. Νίκου Γκόντα, ζήτησε την αναβολή συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, εν τούτοις δια του Δημάρχου  η Δημοτική Αρχή  αρνήθηκε χωρίς  δικαιολογίες  με συνέπεια η αποχώρησή μας να είναι  η μόνη διέξοδος.

Η αποχώρηση από την συνεδρίαση είναι μια πράξη έντονης αντίδρασης προς ηθελημένες και μεθοδευμένες πράξεις της Δημοτικής Αρχής, η οποία με αυτές τις πράξεις έχει μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο, ως υπόθεση συμπολίτευσης, αγνοώντας τα δικαιώματα όλων των συμβούλων των άλλων παρατάξεων.

Προειδοποιούμε την Δημοτική Αρχή ότι αν δεν συμμορφωθεί, θα αναγκαστούμε και στο μέλλον να πράξουμε το ίδιο και την ευθύνη για αυτό θα τη φέρει εξ ολοκλήρου η ίδια η και ιδιαίτερα το προεδρείο.

Πρόθεσή μας είναι να συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με γνώση, θέση και άποψη ως τόσο η Δημοτική Αρχή επιχειρεί  αλαζονικά  να αρνείται τα στοιχειώδη για την δημοκρατική λειτουργία του σώματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτική Πρωτοπορίας.

Αμέσως μετά αποχώρησε και η ΔΡΑΣΥ, για να μείνουν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι κ.κ. Μπαρτζώκας και Πάνου από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα».

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη, χαρακτηρίζει «φτωχό» το Τεχνικό Πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι πλήθος έργων εμφανίζεται ως αντιγραφή από το Πρόγραμμα του 2017. «Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή της αποπεράτωσης του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, για την οποία ο κ. Μανταλόβας με υπερηφάνεια δήλωσε ότι θα δημοπρατηθεί σύντομα. Δεν μας απάντησε όμως γιατί και πέρυσι τέτοια εποχή μας έλεγε τα ίδια! Τα νέα έργα είναι ύψους μόνο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, το μικρότερο ποσό την τελευταία τετραετία. Δεν υπάρχουν έργα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι περιορισμένη, αφού η Δημοτική Αρχή δεν έχει ώριμες μελέτες, ενώ κάποια έργα εμφανίζονται χωρίς προϋπολογισμό!», σημειώνει.

Οι αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής

Η αντίδραση του Δημάρχου, ήταν έντονη, με τον ίδιο να κάνει λόγο για πολιτική παρωδία, σημειώνοντας ότι η «συμπεριφορά της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία υποτιμά τους πολίτες που την τίμησαν με τη ψήφο τους. Στη δημοκρατία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αυξημένες ευθύνες αλλά η παράταξη του κ. Γκόντα δεν το έχει αντιληφθεί. Ήρθε σήμερα να εκφράσει τις απόψεις της και όχι για να αποχωρήσει, όπως άλλωστε φάνηκε από την στάση της στην αρχή της συνεδρίασης. Σύρθηκε όμως σε μια αποχώρηση πολιτικάντικη και τακτικισμού μετά την εισήγηση του κ. Νάτση με την οποία επίσης διαφωνώ. Κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν τους γιαννιώτες με εντυπώσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τους κερδίσουμε με έργα», είπε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μπέγκας, μετά την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που προέχει είναι το συμφέρον των πολιτών και του Δήμου και σήμερα είμαστε εδώ για να το προβάλουμε μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις. Κάποιοι επικαλέστηκαν δικαιολογίες για τις εισηγήσεις λες και κάποιος τους απαγόρευσε να ζητήσουν από τις υπηρεσίες όποια στοιχεία θέλανε. Αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την τεράστια αξία ενός προγράμματος έργων που δεν αφορά το 2018 αλλά την περίοδο 2015 -2019.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν αποχώρησαν όταν γινόταν οι περικοπές στις επιχορηγήσεις για έργα, αλλά σήμερα, επειδή απλά δεν ήθελαν να συζητήσουμε πως ο δήμος από υπερχρεωμένος έχει ένα πρόγραμμα περίπου 27 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έργα ΕΣΠΑ από το σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη αλλά και της ΔΕΥΑΙ.

Μας κατηγόρησαν για πολλά αλλά δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για έλλειψη διαλόγου πολύ περισσότερο όταν αποδείξαμε το άνοιγμα του δήμου προς τους πολίτες μέσω του συμμετοχικού προϋπολογισμού, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία όπου κατατέθηκαν 67 προτάσεις που θα αξιολογηθούν και μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθούν», τόνισε από την μεριά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα

Σε ότι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 ο πρώτος εισηγητής, αντιδήμαρχος έργων, Γιάννης Λιόντος, ανέφερε ότι βασίζεται στην επίπονη καθημερινή συλλογική δουλειά και σε μια τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται στις πιο αντίξοες συνθήκες, για να είναι ο Δήμος Ιωαννιτών ένας δήμος οικονομικά υγιής, νοικοκυρεμένος, με οικονομία και εξορθολογισμό στη διαχείριση του.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018, αποτυπώνεται η ίδια πολιτική που χάραξε η Δημοτική Αρχή και τα προηγούμενα έτη. Πολιτική που δίνει προτεραιότητα σε μελέτες και έργα υποδομής που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

Παρεμβαίνει έτσι, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας και σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού μας Δήμου, με έργα ασφαλτοστρώσεων, πεζοδρομίων, παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις σε κοινόχρηστους χώρους, διανοίξεις νέων οδών και αθλητικά έργα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε συμβασιοποιημένα έργα κι έργα με συμβάσεις έτοιμες προς υπογραφή, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 14 εκ. ευρώ.

Έτσι λοιπόν γίνονται έργα σε διάφορες περιοχές, που είχαν να γίνουν παρεμβάσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς και σε περιοχές «που περίμεναν τη σειρά τους» για δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Λιόντος πριν αναφερθεί στις παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στο 2017 και σε αυτές που ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους.

«Χωρίς να θέλω να κουράσω παραθέτοντας μια προς μία τις παρεμβάσεις που εξελίχτηκαν ή εξελίσσονται να τονίσω απλά πως από τα αρχικά έργα και μελέτες του Τεχνικού Προγράμματος του 2017 και με αυτά που προστέθηκαν στις αναμορφώσεις του μέσα στη χρονιά, όλα τα έργα ολοκληρώθηκαν ή είναι στον αέρα πλην αυτών που θα σας εξηγήσω αμέσως.

Ο νέος νόμος που αφορά στις ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις μας έχει αναγκάσει έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7 εκ. ευρώ κι ενώ είχαν πάρει το δρόμο προς την δημοπράτησή τους να τα «πηγαινοφέρνουμε» τους τελευταίους πέντε μήνες επαναλαμβάνοντας τις επίπονες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες δημοπράτησης των έργων περισσότερες από πέντε φορές, ακριβώς εξαιτίας της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου», είπε ο κ. Λιόντος περιγράφοντας τις δυσκολίες μέσα στις οποίες καλείται ο Δήμος να είναι αποδοτικός.

Φτάνοντας στις νέες προτάσεις για το 2018 ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως τα νέα έργα που εντάσσονται για εκτέλεση έχουν διασφαλισμένους όλους τους απαραίτητους πόρους.

Έργα που αφορούν τεχνικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις Δημοτικές Ενότητες, το νησί, την αναβάθμιση των υποδομών στο Δήμο μας, έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κι όχι μόνο, αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων και πλατειών, διαμορφώσεις του οδικού δικτύου με στόχο την βελτίωση της πρόσβασης και της ασφάλειας.

«Μπορεί να βλέπετε 9 νέες παρεμβάσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτό είναι δυναμικό, διαμορφώνεται και επικαιροποιείται μέσα στη χρονιά.

Έτσι σε αυτά τα 9 νέα έργα πρέπει να συνυπολογίσουμε ακόμα 20 περίπου παρεμβάσεις που αφορούν είτε ενισχύσεις έργων ή ακόμα και έργα που εντάχτηκαν στις τροποποιήσεις μέσα στο τρέχον έτος και πρέπει να θεωρηθούν κι αυτά νέα, καθώς δεν ήταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017.

Το σύνολο λοιπόν των παρεμβάσεων αυτών μου επιτρέπει να πω πως το Τεχνικό μας Πρόγραμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εκτελεί Δήμος της χώρας.

Επιλέγουμε να σχεδιάζουμε, να προγραμματίζουμε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε έργα με ρεαλισμό.

Ρίχνουμε το βάρος σε περιοχές υποβαθμισμένες με στόχο συνολικές παρεμβάσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Προχωράμε βήμα – βήμα σε βάθος πενταετίας.

Αυτό κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, αυτό περιγράφουμε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018», κατέληξε ο κ. Λιόντος ζητώντας την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος.

Από την πλευρά του ο έτερος εισηγητής του θέματος, Θανάσης Μανταλόβας, στάθηκε στα οικονομικά στοιχεία ενώ αναφέρθηκε στο πως κατάφερε ο Δήμος από το καλοκαίρι του 2014 να εξασφαλίζει πόρους για έργα οι οποίοι μέχρι τότε κατευθύνονταν στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων από την περίοδο Γκόντα.

«Είναι ένα πρόγραμμα έργων με κοινωνικό πρόσημο, τα οποία υλοποιούνται σε περιοχές της πόλης που στερούνται ακόμη και των πιο βασικών υποδομών, ενώ τα νέα έργα αφορούν κυρίως  τις  Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας .

Μέσα από κάθε έργο που περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα,  έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, εκπληρώνεται η προσδοκία των πολιτών για στοιχειώδεις υποδομές σε κάθε γειτονιά της πόλης σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου .

Περιοχές παραμελημένες, όπως το Κάτω Νεοχωρόπουλο, η Ανθούπολη, η Νεα Νωή, τα Μέλανδρα, ο Λασπότοπος, ο Βοτανικός, η Βρυσούλα , τα Καρδαμίτσια, αποτελούν τον πυρήνα των παρεμβάσεων και της πολιτικής μας στόχευσης για αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης,  μέσω μιας σειράς έργων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Ενώ μέσω ενός συνόλου νέων έργων που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά  τις Δημοτικές Ενότητες της Ανατολής, της Παμβωτιδας, του Μπιζανίου, του Περάματος και της Νήσου, αλλά και των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Νεοχωρόπουλου, του Σταυρακίου και των Μαρμάρων υπηρετούμε στο ακέραιο την πολιτική μας επιλογή για ισότιμη μεταχείριση όλων των περιοχών του Δήμου .

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ενεργών έργων ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 27 εκατ., αποτελεί τον ένα από τους τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο σχεδιασμός για την πόλη και το Δήμο. Οι άλλοι δυο είναι το σύνολο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είτε από το σχέδιο ΒΑΑ, είτε από τη ΔΕΥΑΙ.

Μιλάμε για έργα που η υλοποίησή τους υπερβαίνει τη θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής αλλά επειδή εμείς θα είμαστε δημοτική αρχή και στην επόμενη περίοδο, θα τα ολοκληρώσουμε έχοντας από τώρα διασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους», είπε αρχικά ο αντιδήμαρχος για να ολοκληρώσει:

«Το 2014 ως αντιδήμαρχος οικονομικών εισηγήθηκα η τρίτη δόση της αποπληρωμής δανείων να μην πληρωθεί από ΣΑΤΑ αλλά για πρώτη φορά από τακτικά έσοδα κι ενώ μέχρι τότε όλα τα χρήματα που ερχόταν για επενδύσεις κι έργα πήγαιναν όλα στην αποπληρωμή των δανείων.

Μιλάμε για ποσά που φτάνουν τα 2 εκ. ευρώ το χρόνο.

Από τότε αυτό άλλαξε και πλέον ότι έρχεται ως επιχορήγηση για έργα πηγαίνει για έργο, ότι έρχεται ως εισφορά επιστρέφει για έργο κι όχι στην εξυπηρέτηση ενός πελατειακού μηχανισμού. Επιπλέον, καταφέραμε να φέρουμε 4 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα τα οποία αποτυπώνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα».

«Κοινωνικό Εργαλείο»

Κλείνοντας τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Δήμαρχος, έκανε λόγο για ένα «κοινωνικό εργαλείο» με στόχο να υλοποιηθούν όσα περισσότερα έργα γίνεται με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

«Το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου αλλά αποδεικνύεται από την καθημερινή μας συμπεριφορά και τη θέληση μας να προσφέρουμε. Γνωρίζετε όλοι ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι σε άμεση συνάρτηση με τους διαθέσιμους πόρους. Το τονίζω γιατί κάποτε σε αυτή εδώ την αίθουσα συζητούσαν τεχνικά προγράμματα με μηδέν πόρους. Σήμερα όμως έχουμε καταφέρει να έχουμε εξασφαλισμένα χρήματα για έργα και με βάση αυτά συγκροτούμε ένα ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα και μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας ευχαριστώντας τέλος τις υπηρεσίες για τη συστηματική δουλειά που κάνουν τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων.

Εκτός ημερησίας

Στην εκτός ημερησίας συζήτηση, τέθηκε στο επίκεντρο, η κοινή επιστολή Δήμου και Περιφέρειας Ηπείρου προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο για το Π.Δ. της Παμβώτιδας.

Ενημέρωση ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από τη δημοτική αρχή για το εάν υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με το Π.Δ, με τον Δήμαρχο να απαντά, τονίζοντας πως ακριβώς επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση παρά μόνο δέσμευση για την υπογραφή του Π.Δ. μέχρι το τέλος του έτους, εκφράζεται η ανησυχία και υποβάλλεται το αίτημα ενημέρωσης των τοπικών φορέων.

Απαντώντας στην ένσταση του κ. Μπαρτζώκα για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι η διαβούλευση για το Π.Δ. έχει ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια και το σύνολο των τοπικών φορέων έχει τοποθετηθεί.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Ν. Γκόντας, με αφορμή την πρόσφατη επιστολή της ΠΕΔΜΕΔΕ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις απευθείας αναθέσεις έργων σε ΟΤΑ, εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης στη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, καταγγέλλοντας σχετικά τη δημοτική αρχή.

Η απάντηση δόθηκε από τον Θ. Μπέγκα που τόνισε πως η ΠΕΔΜΕΔΕ διευκρίνισε ότι η επιστολή της δεν είχε καμία αναφορά στο Δήμο Ιωαννιτών.

«Πάγια τακτική μας άλλωστε είναι η υλοποίηση διαγωνισμών και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, οι οποίες έχουν το χαρακτήρα των απευθείας αναθέσεων», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

 

papastratos300x250