Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Αναγκαία η λήψη μέτρων, για την προστασία των κλειστών κόλπων
Αναγκαία η λήψη μέτρων, για την προστασία των κλειστών κόλπων Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 11:33

anagaia25 11 17

Οι αποφάσεις του 27ου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

«Προφητικό» κρίθηκε το θέμα του 27ου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα από 17 έως 19 Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο, τέθηκαν τα προβλήματα των κλειστών θαλάσσιων κόλπων, μετά μάλιστα και την μόλυνση του Σαρωνικού.

Συνδιοργανωτές, ήταν η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια Ηπείρου, η ΠΕΔ Ηπείρου και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, που εκπροσωπεί πάνω από 40 οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, πιστεύει ότι η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης φροντίδας και προγραμματισμού του Ελληνικού κράτους, να προστατέψει τους κλειστούς κόλπους, που δεν είναι λίγοι στη χώρα μας.

Έτσι, με αφορμή αυτό το συμβάν, άνοιξε ευρεία συζήτηση, με στόχο να αποφασιστεί το πλέγμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των κλειστών κόλπων.

Όπως διαπιστώθηκε από τις εισηγήσεις που παρουσίασαν οι σύνεδροι, οι κλειστοί κόλποι έχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν επειγόντως υπόψη, υπάρχει περιορισμένη ανανέωση νερών, τα οικοσυστήματα τους είναι πολύ ευαίσθητα και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες πχ βιομηχανία, αποχετεύσεις, τουρισμός, αλιεία, γεωργία κτλ. εντείνουν την ρύπανσή τους.

Έτσι, απαιτείται η σωστή σχεδίαση και εγκατάσταση των βιολογικών καθαρισμών και η αναβάθμιση, συντήρηση και έλεγχος λειτουργίας των υπαρχουσών. Στους κλειστούς κόλπους πρέπει όλοι οι οικισμοί ανεξάρτητα από το πληθυσμιακό τους μέγεθος να αποκτήσουν βιολογικούς καθαρισμούς.

Η εποχικότητα, η κλιματική αλλαγή και οι αλληλεπιδράσεις του τουρισμού με άλλες δραστηριότητες, αποτελούν σημαντικά ζητήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε κλειστού κόλπου.

Σύμφωνα με το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, είναι απαραίτητη η αυστηρή εφαρμογή των υπαρχουσών εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών κανονιστικών διατάξεων για τη βιωσιμότητα των κλειστών κόλπων.

Η νομοθεσία (Ελληνική και Διεθνής) που αφορά τις θαλάσσιες ρυπάνσεις είναι επαρκής, αρκεί να εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για την αποφυγή της ρύπανσης στους κλειστούς θαλάσσιους κόλπους.

Απαιτείται η συμπλήρωση και αναθεώρηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 και RAMSAR, το οποίο συνδέεται με την ελλειμματική προστασία των κλειστών θαλάσσιων κόλπων. Βλέπε π.χ. Παγασητικός κόλπος.

Η απόφαση, αναφέρεται και στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται απαραίτητοι για την προστασία τους και πρέπει να κατοχυρωθούν και να αποκτήσουν ελεγκτικές και προανακριτικές αρμοδιότητες.

Ακολούθως, στην απόφαση αναφέρεται «Η διατάραξη της βιολογικής αλυσίδας στον Κορινθιακό κόλπο και κυρίως των ψαριών λόγω της υπεραλίευσης, έχει συντελέσει στην κατάληψη του θώκου τους από τις τσούχτρες. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλους κλειστούς κόλπους.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μια συμπληρωματική της αλιείας δραστηριότητα, με σημειακή ρύπανση, η οποία όμως πρέπει να ελέγχεται ως προς την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων παραχώρησης χρήσης, αλλά και των περιβαλλοντικών όρων που αδειοδοτήθηκαν. Να είναι δε αναρτημένοι οι όροι και οι άδειες λειτουργίας σε ειδικό διαδικτυακό τόπο.

Είναι σημαντικό να υπάρξουν προγράμματα προστασίας των ιχθυοπληθυσμών στις Ελληνικές θάλασσες, με συνεχείς ελέγχους και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Να απαγορευτεί η αλιεία από γρι-γρι σε απόσταση μικρότερη από 1,5 μίλι από την ακτή, ενώ το σήμα που εκπέμπουν να επαναλαμβάνεται ανά 20 λεπτά.

Τέλος με γνώμονα την σύγχρονη αντίληψη του πράσινου λιμένα είναι αναγκαίο να βελτιωθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχεδιασμού, κατασκευής, αναβάθμισης και λειτουργίας λιμένων και μαρινών».

Στο Συνέδριο, παραβρέθηκαν: ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας Χρ. Λαμπρίδης, Βουλευτές, Δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων. Χαιρετισμό μέσω skype έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Εκλογή νέας διοίκησης

Το δεύτερο μέρος, αποτελούσε το Εσωτερικό Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, με την έγκριση απολογισμών και την εκλογή νέας διοίκησης.

Στη νέα Επταμελή Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ εκλέχτηκαν οι εξής:

Νίκος Ασλάνογλου (Βέροια), Κώστας Βολιώτης (Βόλος) , Θανάσης Θεοδωρόπουλος (Αχαΐα),  Γιώργος Καλλιαμπέτσος (Αθήνα), Δημήτρης Μίχαλος (Ρόδος), Γιώργος Παλαμάρης (Κορινθία),  Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα).

 

papastratos300x250