Κυριακή, 27/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα «Δεν είσαι η μόνη - δεν είσαι μόνη»,… μίλησέ μας!»
«Δεν είσαι η μόνη - δεν είσαι μόνη»,… μίλησέ μας!» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 12:48

via gynaikon24 11 177

Μήνυμα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, για την 25η Νοεμβρίου

Πιο επίκαιρο από ποτέ, χαρακτηρίζεται το μήνυμα «Δεν είσαι η μόνη- δεν είσαι μόνη»,… μίλησέ μας!», σύμφωνα με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων.

Στο μήνυμά της, για την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, και ότι απαιτείται συνεχής κινητοποίηση και δράση για την εξάλειψη του φαινομένου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής SOS 15900, τα οποία αποκαλύπτουν δυστυχώς μόνο μέρος της ζοφερής πραγματικότητας, καταγράφηκαν 5041 τηλεφωνικές κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα καταγγελιών έμφυλης βίας. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά διαπιστώθηκε, από τα καταγεγραμμένα δεδομένα, ότι τα περιστατικά αφορούν σε γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, χήρες, όλων των ηλικιών από 15 έως άνω των 65. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο προβαίνει στις καταγγελίες έχει ολοκληρώσει σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ επίσης η πλειοψηφία των καταγγελιών έγινε από Ελληνίδες και ένα μικρό από μετανάστριες.

Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και την εξάλειψη των συνεπειών τους, οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι οι πολίτες, να αποκηρύξουμε και αντισταθούμε σε κάθε πράξη βίας. Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη όχι ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο αλλά ως αφορμή και κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία», σημειώνει.

Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Δράση ενημέρωσης, από το Συμβουλευτικό Κέντρο

Στο μεταξύ, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή, από τις 11:30μ.μ. έως τις 14:30μ.μ., στον πεζόδρομο της οδού Μελανίδη, πίσω από το κτίριο της Περιφέρειας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Στην Ελλάδα, σημαντικό μέρος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών αποτελεί η λειτουργία του πανελλαδικού δικτύου υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το οποίο αποτελείται από 39 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 21 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Σε αυτό το δίκτυο δομών ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο ξεκίνησε στα Γιάννενα τον Απρίλιο του 2013 και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, υπό τη διοίκηση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν γυναίκες από τον νομό Ιωαννίνων ή και από άλλες περιοχές, απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.τ.λ.). Τονίζεται, ότι οι υπηρεσίες του (ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα ισότητας των φύλων) παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Όπως αναφέρει «Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ατομική υπόθεση. Είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και παγκόσμιο, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Μπορεί τα ποσοστά ή τα είδη βίας να διαφοροποιούνται ανά περιοχή, ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει κοινός παρονομαστής. Ως κοινή γενεσιουργός αιτία αναγνωρίζονται οι ιστορικά διαπιστωμένες διακρίσεις και ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, με τις γυναίκες να βρίσκονται σε  συνολικά δυσμενέστερη / κατώτερη κοινωνική θέση, όπως τους έχει παραδοσιακά επιβληθεί. Αλλά και οι επιπτώσεις που προκαλούνται από την άσκηση βίας δεν αφορούν μόνο στην ίδια τη γυναίκα (π.χ. τραυματισμός, ανασφάλεια, μειωμένη αυτοπεποίθηση), αλλά άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται και το περιβάλλον στο οποίο ανήκει και λειτουργεί (π.χ. οικογενειακό, εργασιακό), με το όποιο συνεπαγόμενο κόστος.

Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι τελικά η βία κατά των γυναικών αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα και ότι απαιτείται η συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική καταπολέμησή του. Κι αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί όχι μόνο κατασταλτικά, με την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, αλλά, κυρίως, προληπτικά, με την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων και διακρίσεων».

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο: Μαρίκας Κοτοπούλη 68, Ιωάννινα (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ),

Τηλ.: 2651077449

Fax: 2651077449

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

 

papastratos300x250