Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ - Πρώτη απεργία, μετά από 11 χρόνια λειτουργίας
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ - Πρώτη απεργία, μετά από 11 χρόνια λειτουργίας Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 12:38

foreis diax24 11 17

Την πρώτη τους απεργία, μετά από 11 χρόνια λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι, με φόντο το σχέδιο νόμου, που προκαλέσει… εκρηκτικό κλίμα στους κόλπους τους.

Μπορεί το υπουργείο να υποστηρίζει ότι βασικός σκοπός του, είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μέσω του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος και της περιφερειακής ανάπτυξης και εργασίας, ωστόσο οι εργαζόμενοι έχουν διαφορετική άποψη.

Κι αυτό, γιατί, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ότι με το σχέδιο νόμου, θα ξεκαθάριζε το θέμα του προσωπικού, η παράταση των συμβάσεων του υφιστάμενου και το νέο καθεστώς εργασίας, το μέλλον των 358 εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, που ζουν κάθε χρόνο με την ίδια αγωνία, παραμένει στον «αέρα».

Όπως προκύπτει, όσοι απασχολούνται σήμερα στους Φορείς Διαχείρισης (και οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία με το πέρασμα σχεδόν μιας δεκαπενταετίας) θα διατηρηθούν με το ίδιο προσωρινό σχήμα και το 2018 (με οκτάμηνες αντί για ετήσιες συμβάσεις), με τη μισθοδοσία να καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο (τα λειτουργικά έξοδα και τα επιστημονικά κόστη θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό). Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ (στον οποίο οι έχοντες ήδη εμπειρία στους φορείς θα μοριοδοτούνται).

Για πρώτη φορά άλλωστε όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Μιχ. Βάκκας δεν δίνεται καν η παράταση των συμβάσεών τους για ένα έτος, αλλά προτείνεται η υπογραφή μίας οκτάμηνης σύμβασης, για τη μετάβαση στη συνέχεια σε ένα ασαφές και απροσδιόριστο καθεστώς εργασίας.

«Το γεγονός ότι είναι η πρώτη απεργία στα 11 χρόνια που προσφέρουμε υπηρεσίες, υποδηλώνει την αγανάκτησή μας για τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου», σημείωσε αρχικά τονίζοντας πως τα συλλογικά όργανα θα αποφασίσουν για την επανεξέταση των κινητοποιήσεων και την έναρξη ακόμη πιο δυναμικών και μαζικών αντιδράσεων. Το τελευταίο διάστημα, από την ανάρτηση του σχεδίου σε διαβούλευση μέχρι και χθες δεν υπήρξε καμία επαφή με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Έχουμε στείλει τέσσερις φορές αίτημα στους συναρμόδιους υπουργούς για συνάντηση και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Τα σχόλια στη διαβούλευση είναι αρνητικά για το σχέδιο νόμου, όχι μόνο για το θέμα των εργαζόμενων αλλά γενικότερα για το πόσο «φτωχό» είναι.

Οι τοπικοί βουλευτές επίσης γνωρίζουν, όχι τώρα, αλλά από χρόνια, από τότε που τα αιτήματά μας φαινόταν και σε αυτούς δίκαια και έδιναν δεσμεύσεις για την επίλυσή τους, όμως ούτε από αυτούς έχουμε κάποια ενημέρωση. Δε γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα ή ανικανότητα στις υπηρεσίες του υπουργείου, η μαζικότητα όμως των αντιδράσεων θα πρέπει να τους προβληματίσει.

Εμάς, μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους, χωρίς κάποια νομική ή άλλη τεκμηριωμένη απάντηση», κατέληξε ο κ. Βάκκας.

 

papastratos300x250