Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Από μεμονωμένα μνημεία, μνημεία αειφορίας
Από μεμονωμένα μνημεία, μνημεία αειφορίας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 15:00

mpenos kyrio23 11 17

Προς το τέλος του 2018, θα γίνει η έναρξη των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου – Περιφέρεια και «Διάζωμα», χάραξαν τα επόμενα βήματα του οραματικού σχεδίου

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Μια διαφορετική Ήπειρο, μέσα από χιλιοπερπατημένα μονοπάτια αρχαίων ελληνικών πόλεων, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από το τέλος του 2018, όσοι επισκέπτονται την περιοχή μας, αλλά και οι ντόπιοι.

Στόχος, να αναδειχθούν σημαντικά θέατρα της Κλασικής και της Ρωμαϊκής περιόδου και πολιτιστικά σταυροδρόμια, εκεί όπου τα ανεπανάληπτα ορεινά τοπία της Ηπείρου ημερεύουν πλησιάζοντας το Ιόνιο πέλαγος.

Μια διαδρομή πολιτισμού, μέσα από την έναρξη ενός καινοτόμου προγράμματος που αποτελεί πρότυπο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος ακολουθεί πιστά την τάση της αλληλεπίδρασης των μνημείων με την κοινωνία.

Η εξέλιξή των «Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», η οποία κρίνεται ικανοποιητική, εξετάστηκε σε συνάντηση που έγινε την Τετάρτη στην Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ αντιπροσωπείας του «Διαζώματος», του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και των Αντιπεριφερειαρχών Π. Ε. Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη και Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου.

Ειδικότερα, χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα ενός οραματικού σχεδίου, με στόχο να συνδεθούν τα μνημεία με την πραγματική ζωή και οικονομία.

«Να γίνουν πρωταγωνιστές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, σημειώνοντας ότι «Για το σκοπό αυτό πρέπει να διανύσουμε το δύσκολο δρόμο του να μετατραπούν από μεμονωμένα μνημεία σε μνημεία που θα συλλειτουργούν και θα συναποτελούν μια κορυφαία πολιτιστική διαδρομή. Έχουμε λοιπόν για τα επόμενα βήματα να αντιμετωπίσουμε ένα ρωμαλέο μάρκετινγκ για αυτή τη διαδρομή, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές. Και έχουμε το μεγάλο στοίχημα να συνδέσουμε τα μνημεία με το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με όλους τους παραγωγούς, όλους τους επιχειρηματίες της Ηπείρου και όχι μόνο, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, και ενδεχομένως επιχειρηματίες από το εξωτερικό.

Και έχουμε βεβαίως να επιλύσουμε το κρίσιμο θέμα της διακυβέρνησης αυτού του καινούριου προϊόντος που θα διαμορφωθεί, που στο κέντρο της θα βρίσκεται η Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ.».

Ο κ. Μπένος ευχαρίστησε θερμά, τον φίλο του (όπως τον αποκάλεσε) κ. Καχριμάνη και τον «αδερφό του» τον Στράτο Ιωάννου.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις διαστάσεις, εκτός Ηπείρου και Ελλάδος, που έχει λάβει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

«Και θέλω να δηλώσω ότι αυτό που γίνεται στην Ήπειρο το παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Πέρυσι με είχαν καλέσει από την Αμερική η Παγκόσμια Τράπεζα και δύο κορυφαία πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο Τζορτζταουν και το Χάρβαρντ) για να δουν τι συμβαίνει στην Ήπειρο, που θεωρείται το πιο προηγμένο και το πιο ελκυστικό προϊόν για την διαχείριση των μνημείων σε σχέση με την οικονομία.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα πάει στις Βρυξέλλες και συναντήθηκα με όλους τους θεσμούς και παρακολουθούν και εκεί με πολύ μεγάλη αγωνία την προώθηση, γιατί είναι το πρώτο πρόγραμμα στην Ευρώπη που εξελίσσεται με αυτά τα ολιστικά χαρακτηριστικά. Σήμερα όμως φεύγω από εδώ αισιόδοξος γιατί χαράξαμε έναν σπουδαίο οδικό χάρτη μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος» κατέληξε.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπένο, τον διαβεβαίωσε ότι «όλοι μαζί εμείς που θα εμπλακούμε μέχρι το τελικό κλείσιμο αυτού του προγράμματος, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να το δώσουμε στην κοινωνία όπως είναι πρωτοποριακό. Ευχαριστώ τον κ. Μπένο και τους συνεργάτες του που προωθούν αυτή την ιδέα. Είναι μια ιδέα που θα έχει πολλούς τομείς να βοηθήσει στην Ήπειρο, εκτός από τα αρχαία μνημεία που θα αναστηλωθούν».

Τέλος, Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ανακοίνωσε ότι προς το τέλος του 2018 θα γίνει η έναρξη των Πολιτιστικών Διαδρομών. «Είναι αυτό που αποφασίστηκε από όλους ομόφωνα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και είναι πολύ σημαντικό. Αυτά τα προηγούμενα χρόνια της σκληρής δουλειάς, πραγματικά μας δίνουν αυτό το αποτέλεσμα, του να μπορούμε δηλ. να ξεκινήσουμε του χρόνου τις Πολιτιστικές Διαδρομές των Αρχαίων Θεάτρων, ένα έργο τόσο σημαντικό, όπως γνωρίζετε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ναυαρχίδα» τα έργα στη Δωδώνη

Ο κ. Μπένος βρίσκεται στην περιοχή της Ηπείρου από την Κυριακή και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους, σε Πρέβεζα και Άρτα, που εντάσσονται στο πρόγραμμα, όπως η Νικόπολη και η Κασσώπη.

Χθες το πρωί, βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, μαζί με συνεργάτες του, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σουέρεφ, αρχαιολόγους και συντηρητές που εργάζονται ήδη στο μνημείο.

Συνάμα είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση ο οποίος τον ενημέρωσε για το σύνολο των έργων και των δράσεων που υλοποιεί και προγραμματίζει ο Δήμος στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος, είναι την ερχόμενη άνοιξη να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναστήλωσης στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις όπως ο βιολογικός καθαρισμός και η συμπλήρωση της αντιπυρικής προστασίας ενώ γίνονται εργασίες συντήρησης στη Δυτική Στοά και στις βαθμίδες των κερκίδων του θεάτρου.

Η αρχαία Δωδώνη αποτελεί την «ναυαρχίδα» στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που περιλαμβάνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και όπως σημείωσε ο κ. Μπένος αποτελεί μία παγκόσμια καινοτομία.

«Το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια νέα φιλοσοφία. Στη σύνδεση των μνημείων με την σύγχρονη εποχή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Θα μας δώσει την δυνατότητα έτσι να σμίξουν δύο μεγάλοι πολιτισμοί, ο πολιτισμός του αρχαίου κόσμου και τα μνημεία της φύσης με τον σύγχρονο πολιτισμό και την αγροδιατροφή. Αυτό είναι παγκοσμίως κάτι καινοτομικό», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μπένος.

Τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο και όσα προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ παρουσίασαν ο Προιστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ και η αρχαιολόγος Παρασκευή Γιούνη.

«Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που διαθέτουν από την πρώτη φάση αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδια ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα το έργο» τόνισε ο κ. Σουέρεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ιδέα της δικτύωσης των αρχαιολογικών χώρων μπορεί να δώσει μία ολιστική εικόνα της Ηπείρου και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολλές άλλες δράσεις.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης, ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο για την συνεργασία σημειώνοντας ότι το Διάζωμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των πέντε αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου.

«Το έργο που γίνεται αποδεικνύει ότι η Δωδώνη ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε και εμείς, ως Δήμος, νιώθουμε την ευθύνη να συνδράμουμε με δράσεις στην ανάδειξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήσαμε μελέτη για την ανάπλαση στις εισόδους των τοπικών κοινοτήτων Μαντείου και Δωδώνης, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, εντάξαμε στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg την δημιουργία Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας και θεσμοθετήσαμε το Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτιμούμε δε ότι η δημιουργία και η λειτουργία αρχαιολογικού μουσείου στη Δωδώνη, πάγιο αίτημα του Δήμου μας, θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη του χώρου. Το διεκδικούμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε», τόνισε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του.

 

Στην Άρτα

Είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Δημαρχείο Άρτας, όπου στο επίκεντρο τέθηκε το μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης παρουσίασε στον κ. Μπένο το έργο δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών σύνδεσης των Αρχαιολογικών Χώρων στην πόλη της Άρτας, για το οποίο η οριστική μελέτη, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ (από δημοτικούς πόρους), δημοπρατήθηκε και είναι στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης με το μελετητή.

Η διαδρομή αυτή, ξεκινά από το Ιστορικό Γιοφύρι, περνά μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίζει στη Δυτική Νεκρόπολη, στο Πολυάνδριο, στην Παρηγορήτισσα, στο Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, στην Αγία Θεοδώρα, στον Άγιο Βασίλειο και καταλήγει στο Κάστρο της πόλης.

«Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα αναδείξει τα μνημεία της πόλης και θα αποτελέσει πολύ ισχυρό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς θα συνδέονται τα βασικότερα μνημεία της Άρτας τα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει, είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο –καθώς προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατόδρομων.

Είναι ένα έργο του Δήμου Αρταίων που στηρίζουν και το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Με το που ολοκληρωθεί η μελέτη, θα υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Τσιρογιάννης. Στη συνάντηση παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Χαρακλιάς.

 

papastratos300x250