Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Η Κύπρος είναι μόνο η αρχή, για την τουριστική «απογείωση»
Η Κύπρος είναι μόνο η αρχή, για την τουριστική «απογείωση» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 13:57

touristiki apog23 11 17

Κοινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων, από τις επαφές στην Κύπρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Η Κύπρος είναι μόνο η αρχή! Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που βρέθηκαν στην Κύπρο προκειμένου να προωθήσουν τόσο το τουριστικό προϊόν όσο και θέματα που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση.

Ο στόχος  επετεύχθη καθώς ήδη όπως έχει ανακοινωθεί οι πρώτες πτήσεις από Κύπρο προς Γιάννενα και αντίστροφα είναι γεγονός όπως προανήγγειλε και η εταιρείας TUS αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2018.

Στα αποτελέσματα της αποστολή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων, Στάθης Σιούτης, σε κοινή τους συνέντευξη τύπου.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι επέλεξαν να βρεθούν όλοι μαζί προκειμένου από κοινού να ανακοινώσουν όλα όσα πέτυχαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Κύπρο: «Επιλέξαμε όλοι μαζί οι Φορείς που βρεθήκαμε στην Κύπρο να ανακοινώσουμε από κοινού τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και αποφέρει συνεχώς καρπούς», είπε ο κ. Μπέγκας ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη συμφωνία που «έκλεισε» με την αεροπορική εταιρία TUS η οποία μάλιστα έχει ήδη ανακοινώσει και τις πρώτες ημερομηνίες των πτήσεων της προς τα Γιάννινα τον ερχόμενο Φεβρουάριο, τόνισε ότι η συστηματική δουλειά που έγινε όλο αυτό το διάστημα μαζί με την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο και την Ένωση Ξενοδόχων αποδίδει καρπούς και φέρνει το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται. «Για τη συμφωνία με την αεροπορική εταιρία TUS είχε προηγηθεί μια συστηματική δουλειά της Ένωσης Ξενοδόχων. Το κύρος της πολιτικής παρουσίας Περιφέρειας και Δήμου συνετέλεσε αποφασιστικά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας η οποία φέρνει τις πρώτες διεθνείς πτήσεις στα Γιάννινα», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα…

Αυτό που «καίει» τώρα τους φορείς είναι το ζήτημα των καυσίμων, το οποίο ανέδειξε ο δήμαρχος καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που ίδια έθεσε.  «Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να επιλυθεί στην πράξη πια το ζήτημα της τροφοδοσίας με καύσιμα μέσα στο χρονικό διάστημα που η ίδια η Πολιτεία έχει ανακοινώσει. Παρακολουθούμε το θέμα στενά και αναμένουμε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα», είπε.

Αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων να βγει από την αφάνεια και την ανυποληψία.

«Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων λειτουργεί εδώ και 86 χρόνια, η Δημοτική μας Αρχή όμως ήταν αυτή που πίστεψε όσο κανένας άλλος στο παρελθόν στις αναπτυξιακές του προοπτικές. Και δεν μείναμε μόνο στις διαπιστώσεις. Καταφέραμε να ενώσουμε όλους τους φορείς της περιοχής κάτω από έναν κοινό σκοπό. Για πρώτη φορά όλοι μαζί συντονισμένα παλέψαμε για το παρόν και το μέλλον του αεροδρομίου.

Δεν διεκδικήσαμε τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που αξίζει στον τόπο μας.

Ένα σύγχρονο, ασφαλές και πλήρως λειτουργικό αεροδρόμιο που θα καταστεί η διεθνής μας πύλη. Και νομίζω πως σήμερα δικαιούμαι να πω ότι καταφέραμε να βγάλουμε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων από την αφάνεια και να το κάνουμε να λογίζεται πια ως ένα βασικό εργαλείο υποδομής για την ανάπτυξη του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη μνεία και σε μία ακόμη παράμετρο της αποστολής στην Κύπρο την «Διπλωματία των πόλεων».

Για το Δήμο Ιωαννιτών –είπε ο κ. Μπέγκας- η Διπλωματία των πόλεων στηρίζεται σε τρεις άξονες. Την Τουριστική προβολή του προορισμού «Ιωάννινα». Την προβολή του πανεπιστημίου και των δυνατοτήτων του και την επιχειρηματική διασύνδεση των τοπικών μας επιχειρήσεων με αυτές άλλων πόλεων. «Σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε την προσπάθεια», κατέληξε.

Προτεραιότητα η τροφοδοσία καυσίμων

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των απαραίτητων ενεργειών εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι «ο λόγος που οι πτήσεις από την Λάρνακα θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018 κι όχι άμεσα είναι η απουσία των δεξαμενών».

Παράλληλα σημείωσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί τα δύο αεροδρόμια, των Ιωαννίνων και του Ακτίου, ως πύλες εισόδου για την Ήπειρο, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό των Ιωαννίνων έχει και γεωστρατηγική σημασία.

«Και τα δύο αεροδρόμια εμείς τα αντιμετωπίζουμε το ίδιο. Είναι οι πύλες εισόδου της Ηπείρου. Το καθένα παίζει το ρόλο του κι έχει τη σημασία του. Αυτό των Ιωαννίνων ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω και της γεωγραφικής του θέσης που είναι πολύ κοντά με την Αλβανία», είπε ο κ. Καχριμάνης.

Και νέοι στόχοι ανοίγματος του αεροδρομίου

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας,  εξήρε τη συνεργασία όλων των φορέων και στάθηκε στη συστηματική δουλειά που είχε προηγηθεί εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων. «Το ίδιο διάστημα που η εταιρία TUS διαπραγματευόταν με εμάς, μιλούσε και με άλλες πέντε πόλεις της Ελλάδας για να προγραμματίσει πτήσεις. Τελικά όμως η δουλειά που είχε γίνει από την Ένωση Ξενοδόχων πριν, αλλά και η παρουσία μας τις ημέρες που βρεθήκαμε στην Κύπρο, είχαν σαν αποτέλεσμα η μοναδική ‘κλεισμένη’ συμφωνία να είναι αυτή με τα Γιάννενα», είπε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η «Διπλωματία των πόλεων» την οποία εφαρμόζει ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος εξωστρέφειας με άμεσα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε τομείς όπως ο τουρισμός, το επιχειρείν και η παιδεία. «Ήταν η πρώτη μας ολοκληρωμένη παρουσία σαν πόλη στο εξωτερικό. Το πρώτο βήμα έγινε και ήταν επιτυχημένο. Ο δρόμος που ακλουθούμε αποδεικνύεται σωστός και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτόν. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να έχουμε κι άλλες συμφωνίες όπως αυτή με την Κύπρο», ανέφερε αναφέροντας τη Γερμανία αλλά και το Ισραήλ.

Τέλος, ο κ. Σιούτης δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος από τα πολλαπλά οφέλη που θα φέρει για την περιοχή αυτή η συμφωνία», ευχαριστώντας την Περιφέρεια, το Δήμο, το Πανεπιστήμιο και γενικά όλους όσους συμμετείχαν στην αποστολή.

 

papastratos300x250