Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος «Πως θα κλείσει το θέμα του Π.Δ. της λίμνης;»
«Πως θα κλείσει το θέμα του Π.Δ. της λίμνης;» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 12:03

kalogianis23 11 17

Προβληματισμός από τον Στ. Καλογιάννη, για το σχέδιο νόμου, που αφορά στους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών

Απογοήτευση προκαλεί το σχέδιο νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για «τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών», σύμφωνα με τον Σταύρο Καλογιάννη, καθώς δεν συμβάλει στην επίλυση χρονιζόντων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων και εντείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον των προστατευόμενων περιοχών και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές.

Όπως αναφέρει τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. «Για παράδειγμα, πως θα κλείσει το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας, όπως ‘δεσμεύονται’ εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι Υπουργοί Σύριζα - ΑΝΕΛ, όταν τα περιγραφόμενα όρια της προστατευόμενης περιοχής, που είχαν καθορισθεί με το Ν. 3044/2002, είναι ευρύτερα από αυτά που περιγράφονται στο άρθρο 2 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου;», διερωτάται.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το εποχικό προσωπικό με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας που προβλέπεται να προσληφθεί (άρθρο 7 του ν/σ), όχι μόνον δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει τους Φορείς στον αποκλεισμό από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

«Θα αναμέναμε συνεπώς ένα νομοσχέδιο που θα κάλυπτε, αν όχι όλες, τουλάχιστον τις βασικότερες ελλείψεις. Ένα νομοσχέδιο που θα προχωρούσε με σοβαρότητα στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, δίνοντας οριστικές λύσεις στα θέματα που λιμνάζουν επί μακρόν. Οι Φορείς δεν θα έπρεπε πλέον να αρκούνται μόνο στην φύλαξη, παρακολούθηση, ευαισθητοποίηση και παροχή γνωμοδοτήσεων, αλλά να αναλάβουν ουσιαστικότερο ρόλο, συντονίζοντας, για παράδειγμα, συναρμόδιες Υπηρεσίες και αναλαμβάνοντας πρωτεύοντα ρόλο σε θέματα αρμοδιότητάς τους. Κυρίως δε, είναι καιρός να αποκτήσουν ίδια έσοδα από διάφορες πηγές, όπως είχε κάνει, το 2006, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004 – 2009 (όταν θωράκισε θεσμικά τις περιοχές και διασφάλισε την οικονομική αυτοτέλεια των Φορέων ουσιαστικά μέχρι σήμερα), με τη θεσμοθέτηση ειδικού τέλους 1% υπέρ των Φορέων, από μικρά υδροηλεκτρικά έργα που βρίσκονται εντός των προστατευόμενων περιοχών. Τα ποσά που έχουν εισπράξει οι Φορείς τα τελευταία χρόνια από αυτό το ειδικό τέλος είναι σημαντικά και έδωσαν λύσεις σε εποχές μεγάλης οικονομικής πενίας. Αντίστοιχα, θα μπορούσαν σήμερα να προβλεφθούν έσοδα για τους Φορείς σε συνεργασία με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους» καταλήγει ο κ. Καλογιάννης.

 

papastratos300x250