Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Υδάτινη χωματερή» η λίμνη Παμβώτιδα;
«Υδάτινη χωματερή» η λίμνη Παμβώτιδα; Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 16:42

idatini xomateri22 11 17

Αστικά λύματα μέρα μεσημέρι, στο σημείο της «Σκάλας», έπεφταν τα λύματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Μερικές φορές, η εικόνα είναι πιο δυνατή από τις λέξεις! Και αλήθεια… ποιες λέξεις να επιλέξεις για να περιγράψεις αυτό που αποτυπώνει η φωτογραφία; 

Ευτυχώς, που εκτός από την εικόνα, δεν φτάνει σε εσάς και η δυσάρεστη οσμή από τα αστικά λύματα που πέφτουν στη λίμνη Παμβώτιδα.

Τι και αν όλοι, μα όλοι,  μιλούν για την ανάγκη προστασίας μιας εκ των αρχαιότερων λιμνών της Ευρώπης… Τα λόγια είναι εύκολα, οι πράξεις είναι το ζητούμενο…. Ωστόσο, χρόνια τώρα, μένουμε μόνο στη θεωρία. 

Για ακόμη μια φορά, απέναντι από την θέση Σκάλα, λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΙ, δεκάδες πολίτες που έκαναν την μεσημεριανή τους βόλτα, είδαν να πέφτουν λύματα μέσα στη λίμνη σε ένα μάλιστα σημείο όπου πολλοί σταματούν να ξεκουραστούν ή να απολαύσουν την θέα που προσφέρει το συγκεκριμένο σημείο. «Θέα» που συνοδεύεται με δυσοσμία!

«Υδάτινη» χωματερή

Η λίμνη Παμβώτιδα, για πολλοστή φορά, γίνεται «υδάτινη» χωματερή από μερικούς ασυνείδητους που εξακολουθούν να ρίχνουν αστικά λύματα στο κατά τα άλλα «στολίδι» της πόλης μας! Δυστυχώς, στο «στολίδι», όπως αποτυπώνεται, καταλήγουν τα λύματα, καθώς δεν έχουν συνδεθεί όλοι οι οικισμοί με το αποχετευτικό δίκτυο.

Κάθε φορά που βρέχει, αλλά όπως φαίνεται και όταν δεν βρέχει, η πόλη «ξεπλένεται»… στη λίμνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σπάνιο οικοσύστημά της. Ένα οικοσύστημα που έρχεται αντιμέτωπο με την ασυνειδησία και την προχειρότητα.

Επικοινωνία με τους φορείς

Στο σημείο, όπως αναφέραμε, βρίσκεται και το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΙ. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπρόεδρο Μάκη Χρυσοστόμου, εάν υπήρξε βλάβη στο αντλιοστάσιο και διαρροή υδάτων στη λίμνη, ο κ. Χρυσοστόμου ήταν κάθετος λέγοντας ότι «το αντλιοστάσιο λειτουργεί κανονικά».

Μάλιστα, ο ίδιος βρέθηκε στο σημείο προκειμένου να διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι  από πού προέρχονται τα λύματα που έπεφταν για παραπάνω από δυο ώρες στη λίμνη.

Ο κ. Χρυσοστόμου δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις προτού εξετάσει το θέμα.

Επικοινωνία υπήρξε και με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας κ. Πέτρο Τσουμάνη. Στο σημείο μάλιστα βρέθηκε και υπάλληλος του Φορέα που φωτογράφισε προκειμένου να υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Τελικά, από πού προέρχονται τα λύματα; Ερώτημα, που μένει αναπάντητο και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν αλλά κυρίως να μεριμνήσουν για να μην ξαναγίνει, οι αρμόδιοι φορείς.

 

papastratos300x250