Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Σωστός καθαρισμός και προσοχή στα τζάκια!
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Σωστός καθαρισμός και προσοχή στα τζάκια! Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 16:01

vasdekis22 11 17

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Το κρύο ξεκίνησε και είναι τσουχτερό και τα τζάκια άναψαν! Ωστόσο, σχεδόν καθημερινά δεκάδες περιστατικά σημειώνονται από πυρκαγιές σε τζάκια. Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων κ. Βασδέκης μιλώντας στο Itv,  αναφέρθηκε σε όλα όσα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών προκειμένου να διασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του τζακιού τους και να διασφαλίσουν κάθε ενδεχόμενο.

«Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας χρησιμοποιούν το τζάκι για να ζεσταθούν. Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην εκδηλώνονται πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βασδέκης εφιστά την προσοχή σε όλους και τους καλεί να λαμβάνουν μέτρα υπενθυμίζοντάς, ότι μια μικρή φωτιά σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και την περιουσία.

Ο κ. Βασδέκης θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος ανέφερε τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες εφόσον διαχειρίζονται το συγκεκριμένο είδος θέρμανσης:  Τον τακτικό καθαρισμό της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα. Αυτό γίνεται με ειδικές βούρτσες από ειδικά συνεργεία καθαρισμού, ώστε ο καθαρισμός να είναι σωστός.  Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές. Να μη χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά για το άναμμα του τζακιού, αλλά να προτιμάτε το στερεό πετρέλαιο. Την αποφυγή τοποθέτησης εύφλεκτης διακόσμησης πάνω από το τζάκι.  Να μην αφήνετε το αναμμένο τζάκι χωρίς επίβλεψη, καθώς και να μην τοποθετείτε πολλά ξύλα στην εστία. Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.  Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα του τζακιού, καθώς οι αναμμένες σπίθες αποτελούν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς. Τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν πόρτα.  Συστήνεται να είναι πάντα ανοικτή η περσίδα αναπλήρωσης του αέρα ή να υπάρχει κάποιο παράθυρο μερικώς ανοικτό , για την σωστή αναπλήρωση του αέρα στον χώρο, που αφαιρούν ο απορροφητήρας και το τζάκι. Καλό επίσης είναι, να αποφεύγονται οι μεγάλες - ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού. Να ελέγχεται η καπνοδόχος για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες τη φράσσουν και εμποδίζουν τελείως την έξοδο του καπνού. Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες. Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή. Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ.

Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων να  χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.  Η χρήση πυροσβεστήρα αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας  και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.   Η εγκατάσταση των τζακιών να γίνεται από άτομα-συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.

Τέλος, ο κ. Βασδέκης καλεί τους πολίτες σε περίπτωση ανάγκης να καλέσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους.  

 

papastratos300x250