Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Αδιάκοπες οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, για τη στέγαση των φοιτητών
Αδιάκοπες οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, για τη στέγαση των φοιτητών Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 12:35

adiakopes prosp18 11 17

Γ. Καψάλης: «Είμαστε το μόνο Πανεπιστήμιο που νοικιάζει δωμάτια!» - Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Το θέμα της στέγασης των φοιτητών δεν είναι σημερινό. Μετρά χρόνια όσα περίπου και τα χρόνια της κρίσης! Η οικονομική δυσπραγία, οδηγεί πολλές οικογένειες σε αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα διαμονής των παιδιών τους προκειμένου να φοιτήσουν σε ένα από τα πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από την αντίπερα όχθη, η πρυτανεία κάνει προσπάθειες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και άλλους φορείς να βρει λύσεις! Οι λύσεις δεν είναι εύκολες και δεν είναι πάντα οι πιο ενδεδειγμένες μιας και είναι σχεδόν δεδομένο ότι οι περισσότεροι φοιτητές θα ήθελαν να διαμένουν εντός των Εστιών και όχι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει τις ενέργειες των φορέων να καλύψουν τις ανάγκες για να μην εγκαταλείψουν οι φοιτητές τις σπουδές τους.

Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου τέθηκε το θέμα από φοιτητές, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Γιώργος Καψάλης ρωτήθηκε και έδωσε τόσο την εικόνα του θέματος όσο και των ενεργειών που κάνουν για να βοηθήσουν τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαμονής.

«Η κοινωνική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, επιβάλει να διαθέτουμε τα αναγκαία για να μην διακόπτουν οι φοιτητές της σπουδές τους. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει συνολικά  1200 δωμάτια στις δυο Εστίες και στο Παλιό Πανεπιστήμιο. Είμαστε το μόνο Πανεπιστήμιο στη χώρα, που διαθέτουμε αριθμό δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης. Μας δόθηκαν δωμάτια και μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση 50 φοιτητών και έχουμε εκδηλώσει εκ΄νέου το ενδιαφέρον για να μισθώσουμε και άλλα δωμάτια για να καλύψουμε όσες περισσότερες ανάγκες μπορούμε. Εδώ, πρέπει να πω ότι έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου που καλύπτει ένα μεγάλο κόστος από την ενοικίαση των δωματίων αυτών. Κανείς δεν θέλει να μείνουν έξω φοιτητές από την Φοιτητική εστία. Αναζητούμε τρόπους» είπε ο κ. Καψάλης. 

Νέα Εστία;

Άραγε είναι στις σκέψεις της Πρυτανείας μια νέα Εστία μιας και οι ανάγκες μεγαλώνουν ενώ αυξάνεται και η ζήτηση για τα τμήματα του Ιδρύματος;

«…Είναι από τα πρώτα θέματα που θέτουμε για το ΕΣΠΑ. Πρέπει να σας πω ότι το Πανεπιστήμιο είχε κατηγορηθεί, στο παρελθόν, γιατί χτίζει εστίες ενώ δεν υπήρχε ζήτηση. Ωστόσο, οι συνθήκες αύξησαν και τη ζήτηση. Το θέμα της κατασκευής νέας εστίας το έθεσα και στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μάλιστα ενώπιον των φοιτητών»

Τελικά… πόσοι μένουν εκτός;

Ο κ. Καψάλης απάντησε και στην ερώτηση πόσοι μένουν εκτός; «Ακόμη δεν μένει κανείς εκτός γιατί προσπαθούμε να περάσουμε στην εγκατάσταση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε, ξεκαθαρίζοντας  πως οι φοιτητές «Δεν μένουν με ευχαρίστηση στα ξενοδοχεία παρά το γεγονός ότι είναι δωμάτια σε εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες και το περιβάλλον είναι καλό. Ωστόσο, οι φοιτητές θέλουν να μείνουν στις Εστίες!  Έτσι, είναι πιθανόν να μην έχουμε ενδιαφέρον για τα δωμάτια στο ξενοδοχείο» κατέληξε.

Στο πλευρό των φοιτητών, το Δημοτικό Συμβούλιο

Στο μεταξύ, την έμπρακτη συμπαράστασή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, κυρίως όσοι προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες, έδειξε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Εκπρόσωποι των εστιακών φοιτητών ζήτησαν την παρέμβαση του Σώματος στην αντιμετώπιση τριών καίριων ζητημάτων όπως είναι αυτό της στέγασης συνολικά 175 φοιτητών που έχουν μείνει εκτός εστιών και αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι, της φτηνότερης μετακίνησης με το αστικό ΚΤΕΛ και της αντιμετώπισης των αδέσποτων στην πανεπιστημιούπολη.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, τα αιτήματα των φοιτητών είναι σεβαστά αλλά η λύση τους δεν μπορεί να προέλθει μονάχα από παρεμβάσεις του Δήμου.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από μέλη όλων των παρατάξεων με σκοπό να συνεργαστεί μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκείμενου να βρεθούν οι βέλτιστές λύσεις άμεσα.

Σε ότι αφορά το θέμα της στέγασης, οι φοιτητές ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου στην ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης με το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει όχι μόνο να πιέσει πολιτικά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να εξετάσει αν υπάρχει τρόπος ακόμα και να χρηματοδοτήσει από δικούς του πόρους μέρος τους κόστους.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί ο Δήμος να υποκαθιστά το κράτος ούτε άλλους φορείς και να δίνει λύση μόνος του σε όλα τα προβλήματα. Κατανοούμε όμως το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Πιστεύω πως μια κοινή προσπάθεια με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο θα έχει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα και στο ζήτημα της στέγασης και σε αυτό της μετακίνησης με το αστικό ΚΤΕΛ», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

 

papastratos300x250