Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ένταση και ενστάσεις, έφερε το «μαξιλάρι» των 22.6 εκ. ευρώ
Ένταση και ενστάσεις, έφερε το «μαξιλάρι» των 22.6 εκ. ευρώ Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 09:04

giotitsas18 11 17

Κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκαν ο ισολογισμός και ο απολογισμός του 2016 – Καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ισολογισμός και ο απολογισμός του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, το 2016, κατάφερε να κλείσει με ένα καθαρό, πραγματικό ταμιακό υπόλοιπο ύψους 22.6 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 4 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με το τέλος του 2015.

«Το έργο μιας Δημοτικής Αρχής κρίνεται από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συνδημοτών της αλλά και από την ικανότητα της να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Ο Δήμος Ιωαννιτών παραμένει οικονομικά υγιής και δυνατός, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις και δυσκολίες. Η επιτυχία αυτή είναι καρπός συλλογικής δουλειάς. Όλοι οι συνάδελφοι αιρετοί της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου, με όποιες ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες τον χαρακτηρίζουν, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα σε εποχές πρωτόγνωρες για τον τόπο. Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, και τη θέσπιση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων στόχων, απέφεραν απτά αποτελέσματα που αποτυπώνονται τόσο στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου, όσο και στο σύνολο των παρεμβάσεων που μόλις σας περιέγραψα. Επιδιώκουμε βήμα - βήμα, λιθαράκι - λιθαράκι να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι και χρησιμότεροι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.

Στην τοποθέτηση με την οποία έκλεισε και η συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τόνισε πως τα στοιχεία του απολογισμού για το 2016 αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται μεθοδικά με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών προσπαθόντας καθημερινά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κληρονόμησε, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας παράλληλα αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

«Δεν έχουμε χρεώσει το Δήμο ούτε ένα ευρώ από τη μέρα που αναλάβαμε. Αντίθετα προσπαθούμε και τα έχουμε καταφέρει σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό να καλύψουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και παράλληλα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα προς όφελος των δημοτών μας», είπε ο κ. Μπέγκας.

Η αντιπολίτευση

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταψήφισε τον απολογισμό και απείχε από τον ισολογισμό, κάνοντας λόγο για διαρκή εμπαιγμό του Σώματος και των συμπολιτών.

Ο Ν. Γκόντας τόνισε πως η τακτική της παρελθοντολογίας από το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή δεν μπορεί να γίνει άλλο αποδεκτή.

«Ούτε την απλή διαχείριση δεν έχετε την ικανότητα να κάνετε και παρουσιάζετε πλασματικά στοιχεία  στον απολογισμό και στον ισολογισμό του 2016, όπως κάνετε κι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι συμπολίτες μας θέλουν έργα κι όχι λόγια».

Εισηγητής της παράταξης ήταν ο Σπ. Κωνσταντόπουλος, που τόνισε πως η μεταφορά χρηματικών υπολοίπων από χρονιά σε χρονιά επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια στην εκτέλεση έργων.

«Λειτουργείτε ως πιστωτικό ίδρυμα αποταμίευσης για να παρουσιάσετε χρηματικό υπόλοιπο», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων συμβούλων της παράταξης που κατήγγειλαν ότι τα πλεονάσματα υπήρχαν και στις προηγούμενες χρήσεις και πως η δημοτική αρχή δεν εφαρμόζει την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Με μικρές επισημάνσεις για συγκεκριμένα σημεία της εισήγησης τοποθετήθηκε από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ο Δημήτρης Παππάς ενώ ο Άρης Μπαρτζώκας επανέλαβε τις ενστάσεις για το «μαξιλάρι» των 22 εκ. ευρώ τονίζοντας πως παγιώνεται πλέον η εκτίμηση ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν τη χρονιά πριν τις εκλογές του 2019 για την υλοποίηση έργων.

Τον ισολογισμό και απολογισμό καταψήφισαν τέλος και οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και ΔΡΑΣΥ.

Αναφορά στις πρώτες διεθνείς πτήσεις

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, έκανε μια μικρή αναφορά, χωρίς πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κύπρο τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα σε κοινή συνέντευξη τύπου που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Περιφερειάρχη και την Ένωση Ξενοδόχων.

Όπως τόνισε το γεγονός ότι δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από την Κύπρο στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων έχουν πλέον μπει στο καλεντάρι του 2018 από το Φεβρουάριο είναι πολύ σπουδαίο και ιστορικό για την πόλη και το αεροδρόμιό της καθώς θα είναι οι πρώτες διεθνείς πτήσεις με προορισμό τα Ιωάννινα.

«Η συστηματική δουλειά που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα μαζί με την Περιφέρεια, την Ένωση Ξενοδόχων, το Πανεπιστήμιο και το Επιμελητήριο αποδίδει συνεχώς νέες συνεργασίες και φέρνει το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται. Οι πρώτες διεθνείς πτήσεις θα είναι γεγονός από τον Φεβρουάριο και είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να καταστήσουμε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων ένα διεθνές αεροδρόμιο σημείο αναφοράς στη βορειοδυτική Ελλάδα», είπε ο κ. Μπέγκας.

Ενός λεπτού σιγή, για τα θύματα στη Δυτική Αττική

Το Σώμα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική και τη συμπαράστασή του προς τους πληγέντες, τηρώντας μάλιστα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Ο κ. Μπέγκας, μίλησε για μια ανείπωτη τραγωδία η οποία όμως προήλθε ως αποτέλεσμα ανθρώπινων λαθών που έγιναν στο παρελθόν, προκάλεσαν τη φύση και οδήγησαν στα τραγικές εικόνες που έχουν συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα κι όχι μόνο.

«Η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να είναι κοντά στους συγγενείς και στα θύματα της σφοδρής κακοκαιρίας. Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας και απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να καταλογιστούν κι ευθύνες εκεί που αντιστοιχούν», είπε ο κ. Μπέγκας.

 

papastratos300x250