Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Ώρα κατάθεσης προβληματισμών, από το Πανεπιστήμιο
Ώρα κατάθεσης προβληματισμών, από το Πανεπιστήμιο Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 19:41

panepistimio ioan17 11 17

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες των «Πρωινών Νέων», η επταμελής Επιτροπή, για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου

Βίκυ Κώστα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες των «Πρωινών Νέων», η άμισθη επταμελής Επιτροπή, που συγκρότησε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας, με αντικείμενο τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Η Επιτροπή αποτελείται, από τις διοικήσεις και καθηγητές των δύο Ιδρυμάτων: τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Γεώργιο Καψάλη, τον Αντιπρύτανη, Καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τον Σπύρο Γεωργάτο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, τον Αναστάσιο Τσίνα Πρύτανη, Καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου, τον Ιωάννη Γκανά Αντιπρύτανη, Αναπληρωτή Καθηγητή και τον Ευριπίδη Γλαβά Καθηγητή, ενώ συμμετέχει και ο Παντελής Κυπριανός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Σύμβουλος του υπουργού Παιδείας.

Η Επιτροπή, έχει συσταθεί εδώ και καιρό, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου, ως Πρύτανης του ΤΕΙ, εμφανίζεται ο Ευριπίδης Γλαβάς, τη θέση του οποίου, πήρε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο Αναστάσιος Τσίνας, ωστόσο κάποια Πανελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης, δημοσίευσαν μόλις χθες την είδηση.

Εξάλλου, συνεδρίασε για δεύτερη φορά στα τέλη Οκτωβρίου στα Γιάννενα, στο πλαίσιο παρουσίας του κ. Γαβρόγλου στην περιοχή μας, για το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια εκείνης συζήτησης τέθηκαν τα θεμέλια και άρχισαν να μορφοποιούνται οι προτάσεις για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΑΕΙ της Ηπείρου, που θα περιλαμβάνει συμπράξεις, συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Βάση του διαλόγου, όπως είχε επισημανθεί, αποτελεί η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων ύστερα από διαβούλευση με τις Σχολές, τα Τμήματα και την τοπική κοινωνία, με απόλυτη προσήλωση στα ακαδημαϊκά κριτήρια και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

Μετά από μια μακρόχρονη περίοδο διαλόγου και διαβούλευσης, ήρθε και η στιγμή της κατάθεσης των προβληματισμών και των προτάσεων, που διατυπώνονται εντός των Ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ο οποίος επέστρεψε από την Κύπρο, όπου είχε και συζητήσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το ρόλο των Πανεπιστημίων, σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας, θα καταθέσει, αλλά και θα υποστηρίξει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των Τμημάτων των Πανεπιστημίων, σχετικά με την ένταξη τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως χαρακτηρίζει το υπουργείο τη συνεργασία.

Το εγχείρημα, δεν θεωρείται εύκολο, γι’ αυτό είναι λογικό να διατυπώνονται ερωτήματα που αφορούν τόσο στο προσωπικό και στην τήρηση των κριτηρίων ακαδημαϊκότητας, όσο και στα προγράμματα σπουδών.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Γαβρόγλου, από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, σημείωσε ότι η «παραγωγή» τμημάτων σε όλη την χώρα ήταν λάθος που απλά εξυπηρετούσε πολιτικά παιχνίδια και όπως ήταν φυσικό δεν είχε την αναμενόμενη τύχη. «Το μοντέλο αυτό θα πρέπει να αναβαθμιστεί μέσω της προσπάθειας που γίνεται να συνενωθούν τα τμήματα Πανεπιστημίου και TEI », ενώ τόνισε ότι στο τέλος του χρόνου θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή που θα αφορά τα εργασιακά θέματα των καθηγητών.

Τα πορίσματα της Επιτροπής, έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν σταλεί στο υπουργείο, εκείνο θα τα επεξεργαστεί και θα τα αποστείλει στις Συγκλήτους για τις τελικές αποφάσεις.

 

papastratos300x250