Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Η πρόσληψη βιταμίνης D, δεν συνίσταται για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου
Η πρόσληψη βιταμίνης D, δεν συνίσταται για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 12:04

vitamin d

Σημαντική μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επιμέλεια: Bίκυ Κώστα

Συνεχίζει να πρωτοπορεί στην έρευνα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτή τη φορά, μία νέα μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διερεύνησε την πιθανή αιτιολογική συσχέτιση των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό με τον καρκίνο.

Πρόκειται για τη «βιταμίνη του ήλιου» όπως έχει χαρακτηριστεί, στην οποία στην Ελλάδα, παρουσιάζουμε ανεπάρκεια, αν και ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη, με δυσμενείς συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Τα στοιχεία από μελέτες in vitro και ζωικών μοντέλων υποστηρίζουν έναν αντινεοπλαστικό ρόλο της βιταμίνης D.1. Η βιταμίνη D δρα μέσω ενεργοποίησης του πυρηνικού υποδοχέα βιταμίνης D, ο οποίος εκφράζεται πανταχού και ρυθμίζει την ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση και την απόπτωση κανονικών και καρκινικών κυττάρων.

Επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τις συγκεντρώσεις της κυκλοφορούσας βιταμίνης D και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, έχουν οδηγήσει σε ασυνεπή αποτελέσματα.

Η νέα μελέτη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μεγάλους συνασπισμούς γενετικής επιδημιολογίας για περισσότερους από 70.000 ασθενείς για 7 καρκίνους (παχέος εντέρου, μαστών, προστάτη, ωοθηκών, πνευμόνων, παγκρέατος και νευροβλάστωμα) και 84.000 υγιείς μάρτυρες δεν έδειξε κάποια αιτιολογική σχέση χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη μεθοδολογία της Μεντελιανής τυχαιοποίησης.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δρ. Κώστας Τσιλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι Δρ. Βασιλική Δημητρακοπούλου και Δρ. Νίκη Δήμου, μεταδιδακτορικές ερευνήτριες του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Τα πρωταρχικά αποτελέσματα που τέθηκαν στο επίκεντρο, ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης περιστατικών προσβολής, ορθού, μαστού, προστάτη, ωοθηκών, πνευμόνων και παγκρεατικών καρκίνων και νευροβλαστώματος, ο οποίος αξιολογήθηκε με ένα μέσο αντίστροφο σταθμισμένο μέσο όρο των συσχετίσεων με ειδικούς πολυμορφισμούς και με βάση προσέγγιση πιθανότητας.

Δευτερογενή αποτελέσματα που βασίζονται σε υποτύπους καρκίνου ανά φύλο, ανατομική θέση, στάδιο και ιστολογία, εξετάστηκε επίσης.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος για ανεπάρκεια βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό και η επακόλουθη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν συνίσταται για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «υπάρχουν λίγες ενδείξεις για μια γραμμική αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης της κυκλοφορούσας βιταμίνης D και του κινδύνου διάφορων τύπων καρκίνου, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη αιτιολογικών κλινικά σημαντικών επιπτώσεων χαμηλού μεγέθους.

Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την προηγούμενη βιβλιογραφία, αποδεικνύουν ότι ο πληθυσμιακός έλεγχος για ανεπάρκεια βιταμίνης D και η επακόλουθη εκτεταμένη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν πρέπει να συνιστώνται επί του παρόντος ως στρατηγική για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου».

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

 

papastratos300x250