Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Με νομοσχέδιο, μειώνεται το ωράριο των γιατρών
Με νομοσχέδιο, μειώνεται το ωράριο των γιατρών Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 12:09

giatros krev9 11 17

Με 24ωρη απεργία απαντά σήμερα η ΟΕΝΓΕ, στην οποία συμμετέχει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Αντίθετοι είναι οι γιατροί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Πέμπτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία, μετά από απόφαση της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας.

Στην απεργία, συμμετέχει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζει.

Η χώρα μας με το νομοσχέδιο αυτό, συμμορφώνεται με την ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία για τον περιορισμό του ωραρίου εργασίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί από την Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της εν λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία προβλέπει συγκεκριμένο ανώτατο όριο 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα, με δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανά τετράμηνο. Στην Ελλάδα, οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας εργάζονται από 60 έως 90 ώρες τον μήνα και διεκδικούν να εργάζονται 6ωρο με 5νθήμερο – 30 ώρες την εβδομάδα.

Με το νομοσχέδιο, οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία, στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και το Ωνάσειο, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα πανεπιστημιακά και τα στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές.

Επίσης, καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις (opt out, ρήτρα εξαίρεσης) για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως επιτρέπεται η υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις σαράντα οκτώ (48) ώρες στο απόλυτο προβλεπόμενο όριο των εξήντα (60) ωρών, εφόσον συναινεί ρητά και ελεύθερα ο ιατρός και υπογράφει την ατομική σύμβαση εξαίρεσης για τρία χρόνια!

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου πως αυτό το μέτρο θεσπίζεται προσωρινά για λόγους καλής λειτουργίας και εξισορρόπησης του συστήματος, αλλά και για να δώσει «το πλεονέκτημα αύξησης των εισοδημάτων των ανωτέρω ιατρών στις δεδομένες συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών». Οι γιατροί πάλι μέσω των εκπροσώπων τους ανταπαντούν πως οι τριετείς… προσωρινές ρήτρες είναι προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Επίσης, το νομοσχέδιο διαχωρίζει τις εφημερίες σε ενεργείς (στο νοσοκομείο) και ετοιμότητας (από το σπίτι) αλλά οι δεύτερες δεν υπολογίζονται στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Μ. Τζούφη: Ισορροπημένη πρόταση

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων την Τρίτη, ανέφερε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σχετικά με το ωράριο των γιατρών αποτελούν μία ισορροπημένη πρόταση, που λαμβάνει υπόψη την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και την επιβολή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προστίμου και την ανάγκη εναρμόνισης, τις πραγματικότητες και τις δυνατότητες της χώρας, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών και, κυρίως, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ασθενών. «Είναι σε μια κατεύθυνση βελτίωσης του ήδη υπάρχοντος συστήματος, που παρά τις επανειλημμένες νομοθετικές μεταβολές σχετικά με το σχεδιασμό του χρόνου εργασίας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. που αφορούν το τακτικό ωράριο και τις εφημερίες, το χρόνο ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, τον αντισταθμιστικό χρόνο ανάπαυσης κ.ά., η σε ισχύ νομοθεσία δεν κατάφερε να επιλύσει το ακανθώδες αυτό ζήτημα και να αναγνωρίσει ανθρώπινο ρυθμό εργασίας στους ιατρούς του ΕΣΥ» όπως είπε.

 

papastratos300x250