Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Μήνας σημαντικών αστυνομικών επιτυχιών, ο Οκτώβριος
Μήνας σημαντικών αστυνομικών επιτυχιών, ο Οκτώβριος Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 15:10

minas simantik8 11 17

Νέες και παλιές υποθέσεις στον «χάρτη» της εγκληματικότητας – Κλοπές – διαρρήξεις και ναρκωτικά, ψηλά στη λίστα των υποθέσεων, που απασχόλησαν τις τοπικές διωκτικές αρχές

Βίκυ Κώστα

Μήνας επιτυχιών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Οκτώβριος για τις τοπικές διωκτικές αρχές, καθώς στον απολογισμό της Αστυνομίας, περιλαμβάνονται μια σειρά σημαντικών υποθέσεων.

Η ανεύρεση σε κρύπτη, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εκκλησιαστικών αντικειμένων – κειμηλίων, η σύλληψη Αλβανού στην Κλειδωνιά Ιωαννίνων, ο οποίος κατείχε 268 χρυσά νομίσματα, η πρόσφατη εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών και μιας ακόμη, που δραστηριοποιούνταν σε κλοπές γεωργικών εργαλείων, μηχανημάτων και εξαρτημάτων από αγροκτήματα σε χωριά του κάμπου της Άρτας, ο εντοπισμός και κατάσχεση πολλών κιλών ναρκωτικών και η σύλληψη 25χρονου, ο οποίος προέβαινε κατ’ εξακολούθηση σε ακόλαστες πράξεις σε βάρος νεαρών γυναικών στην πόλη των Ιωαννίνων, συνθέτουν το «πάζλ» της εγκληματικότητας, τον προηγούμενο μήνα.

Όπως διαπιστώνεται, τα ναρκωτικά, τα όπλα, οι κλοπές και οι διαρρήξεις αποτελούν καθημερινότητα.

Κλοπές και διαρρήξεις

Αυξημένοι εμφανίζονται οι δείκτες κλοπών και διαρρήξεων στην περιοχή μας τον τελευταίο μήνα, με τους επιτήδειους να προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος, κλέβοντας και μεταπωλώντας, ακόμη και γεωργικά εργαλεία.

Σύμφωνα με την μηνιαία δραστηριότητα, τον Οκτώβριο εξιχνιάστηκαν 40 υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων, ενώ συνελήφθησαν 10 άτομα.

Τα ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα), ανήλθαν σε τέσσερα.

Ναρκωτικά και όπλα

Και ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου, «σημαδεύτηκε» από επιτυχίες της… καθημερινότητας, ενώ η μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών, απέφερε και πάλι καρπούς.

Τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν 22 υποθέσεις ναρκωτικών, οι συλλήψεις άγγιξαν τις 29, ενώ κατασχέθηκαν 444 κιλά και 705,54 γραμμάρια χασίς, 464,2 γραμμάρια ηρωίνη, 54,20 γραμμάρια κοκαΐνη, επτά δενδρύλλια κάνναβης, 94 χάπια και 68 αναβολικές ουσίες (δισκία και φιαλίδια).

Το τελευταίο διάστημα όμως, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα… «οπλοστάσια», σε σπίτια και αποθήκες.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις όπλων, συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ κατασχέθηκαν έξι κυνηγετικά όπλα, ένα πιστόλι, τρεις γεμιστήρες και 126 φυσίγγια.

Λαθρομετανάστευση

Εξάλλου, συνεχίστηκε η μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης, ενός προβλήματος που έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας και στην περιοχή μας.

Το μέγεθος του προβλήματος, αποτυπώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε ένα μόλις μήνα, είχαμε εκατοντάδες συλλήψεις παράνομων μεταναστών και εξιχνίαση 15 υποθέσεων.

Οι συλλήψεις ατόμων που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών για παραβάσεις του νόμου «περί Αλλοδαπών», έφτασαν τις 1.153 εκ των οποίων 18 άτομα ήταν διακινητές.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν τέσσερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αρχαιοκαπηλία

Όσον αφορά στην αρχαιοκαπηλία, εξιχνιάστηκε μία υπόθεση παράβασης της Νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, συνελήφθη ένα άτομο και κατασχέθηκαν 268 χρυσά νομίσματα.

Οι υπόλοιπες υποθέσεις

Το σκηνικό, συμπληρώνουν κλασικές και νέες υποθέσεις που απασχολούν τις διωκτικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν, μία υπόθεση απόπειρας βιασμού και δεκατέσσερις υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, μία υπόθεση απάτης, δύο υποθέσεις πλαστογραφίας και μία υπόθεση λαθρεμπορίου.

Τον Οκτώβριο, συνελήφθησαν συνολικά 1.334 άτομα, εκ των οποίων 46 για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.), 20 για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.), 35 για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες, 11 για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση – συκοφαντική δυσφήμηση, έξι για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, τέσσερα για διατάραξη οικιακής ειρήνης και αντίστοιχος αριθμός για παρεμπόριο, τρία για λαθρεμπόριο, δύο για πλαστογραφίες και δύο για ενδοοικογενειακή βία και από ένα άτομο για απόπειρα βιασμού - προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, για παράβαση της Νομοθεσίας περί αθλητισμού και για παραβάσεις του Ν. περί εράνων & λαχειοφόρων αγορών, αντίστοιχα.

Τέλος, κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.922,3 ευρώ και ένα κιλό λαθραίος καπνός.

(σε ράστερ)

Τέσσερις νεκροί και λιγότερα τροχαία

Τέσσερις νεκροί και λιγότερα τροχαία, ήταν τα χαρακτηριστικά του Οκτωβρίου στην οδική ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν 11 τροχαία δυστυχήματα, έναντι 14 το 2016, εκ των οποίων τέσσερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, έναντι τριών το 2016, ένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου, έναντι τριών το 2016 και έξι τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου, έναντι οκτώ το 2016.

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 14 παθόντες, έναντι 22 το 2016. Ειδικότερα, καταγράφηκαν τέσσερις νεκροί, έναντι πέντε το 2016, ένας σοβαρά τραυματίας, έναντι τεσσάρων το 2016 και εννέα ελαφρά τραυματίες, έναντι 13 το 2016.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η υπερβολική ταχύτητα, το αντικανονικό προσπέρασμα, η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση και η παραβίαση προτεραιότητας.

5.613 παραβάσεις

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 5.613 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν 1.185 για υπερβολική ταχύτητα, 365 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 154 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 105 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 68 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 56 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 53 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 39 για αντικανονικό προσπέρασμα, 25 για αντικανονικούς ελιγμούς, 19 για φθαρμένα ελαστικά και 15 για παραβίαση προτεραιότητας.

Σημειώνεται επίσης, ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 81 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 346 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

 

papastratos300x250