Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Κερδήθηκε το δύσκολο «στοίχημα» της θωράκισης των βάθρων
Κερδήθηκε το δύσκολο «στοίχημα» της θωράκισης των βάθρων Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 12:51

gefyra ergasies8 11 17

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Γέφυρα Πλάκας στο πλαίσιο της πρώτης προγραμματικής σύμβασης

Κέρδισε το δύσκολο «στοίχημα» της ολοκλήρωσης των εργασιών στη Γέφυρα Πλάκας στο πλαίσιο της πρώτης προγραμματικής σύμβασης, η ομάδα εργασίας, λίγο πριν την έναρξη της κακοκαιρίας, αλλά και του «πραγματικού» χειμώνα.

Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών πασσάλωσης - στερέωσης του δυτικού βάθρου του Γεφυριού, τα δυο βάθρα ανατολικό και δυτικό, έχουν θωρακιστεί πλήρως.

Είναι γνωστό, ότι το καλοκαίρι του 2016 έχει πραγματοποιηθεί και η υποθεμελίωση του μεσόβαθρου του Γεφυριού. Έτσι το επόμενο διάστημα - αν όλα εξελιχθούν όπως σχεδιάζονται από τους υπεύθυνους - αναμένεται να διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση και κατασκευή (με έναρξη το καλοκαίρι του 2018) του κυρίως έργου της αναστήλωσης του εν λόγω μνημείου.

Η δουλειά που έγινε σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας Γ. Σμύρη, που μίλησε στο ITV, αξιοποίησε πρωτοποριακή τεχνολογία, αφού χρειάστηκε να γίνουν εργασίες στο υπέδαφος, κάτω από το βράχο που είναι θεμελιωμένο το δυτικό βάθρο.

Στα αξιοσημείωτα και απρόβλεπτα των εργασιών το ότι κάτω από το βράχο και ενώ είχαν στεγανοποιηθεί τα τμήματα προκειμένου να γίνουν οι πασσαλώσεις, διαπιστώθηκε ένα υπόγειο ρεύμα του ποταμού, «ένα δεύτερο ποτάμι κάτω από τον Άραχθο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σμύρης που καθυστέρησε για κάποιες ημέρες τις εργασίες.

«Μπήκαμε κάτω από τα θεμέλια του βάθρου και στη συνέχεια κάτω από τη στάθμη του ποταμού, αποτυπώνοντας πλήρως και το ρήγμα στην υποσκαφή. Το πιο εντυπωσιακό και γοητευτικό σημείο αναμφίβολα ήταν τα στοιχεία του υπεδάφους αφού βρήκαμε μία άλλη ροή του ποταμού, κάτω από το ίδιο ποτάμι», σημείωσε ο κ. Σμύρης.

Για την πασσάλωση του δυτικού βάθρου διενεργήθηκαν συνολικά 52 γεωτρήσεις, χρησιμοποιήθηκαν 13 τόνοι κονιάματος και 130 κυβικά λιθοδέματος, προκειμένου να αγκιστρώσουν και να αγκυρώσουν τους 23 πασσάλους που στερεώνουν πλέον το οικοδόμημα.

«Ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία και για εμάς που δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η άριστη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο με την ΤΕΡΝΑ που διέθεσε μηχανήματα και προσωπικό. Υπήρχε ένα επιστημονικό κενό, που θεωρούμε πλέον ότι καλύφθηκε για το πως θεμελιώνεται ένα τέτοιο έργο και αυτό πλέον το γνωρίζουμε. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν και για τις εργασίες που θα απαιτηθούν στην πορεία της αναστήλωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σμύρης, που ευχαρίστησε και την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και τον σύμβουλο του ΥΠΟΜΕΔΙ για την άριστη συνεργασία με την ομάδα εργασίας.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα ειδικό έργο γιατί αποτελεί τεκμήριο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γιατί οι συνθήκες εκτέλεσης του έργου είναι πραγματικά ιδιαίτερες», κατέληξε ο κ. Σμύρης.

 

papastratos300x250