Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΥΠΕ, ΣΤΟΝ Φ. ΣΙΑΚΑ - «Η ενδεχόμενη πολιτική ιδιότητα, αφορά τον ίδιο τον γιατρό και μόνο»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΥΠΕ, ΣΤΟΝ Φ. ΣΙΑΚΑ - «Η ενδεχόμενη πολιτική ιδιότητα, αφορά τον ίδιο τον γιατρό και μόνο» Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 12:36

siakas8 11 17

«Η ενδεχόμενη πολιτική ιδιότητα εμπλεκομένου σε υποθέσεις γιατρού αφορά τον ίδιο και μόνο. Η άσκηση, όμως, του ιατρικού έργου του στο δημόσιο σύστημα υγείας υπόκειται υποχρεωτικά στον έλεγχο των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας».

Αυτό τονίζει η 6η ΥΠΕ με αφορμή, όπως αναφέρει δημοσιεύματα περί πολιτικής δίωξης γιατρών που ελέγχονται για παραβάσεις στην συνταγογράφηση επιθεμάτων.

Η απάντηση αφορά την δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φίλιππος Σιάκας, μετά την απόφαση του Πειθαρχικού βάση της οποίας τίθεται σε ετήσια αργία.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας η ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ιδιαίτερα σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων και η αντιμετώπιση φαινομένων διασπάθησης των ασφαλιστικών εισφορών που διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ ή των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού είναι αναγκαία συνθήκη για την παροχή στον πολίτη των υπηρεσιών υγείας που δικαιούται.

Αυτή η κατεύθυνση ακολουθείται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες συνταγογράφησης φαρμάκων ή συσκευών, παραπομπής σε εξετάσεις, προμήθειας υλικών κλπ. Σε κάθε περίπτωση ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία διερεύνησης του πιθανού αδικήματος και η πειθαρχική διαδικασία εφ’ όσον υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Η ενοχή ή μη του εξεταζομένου διαπιστώνεται μόνο με την τελεσίδικη απόφαση.

Η προσπάθεια της χρηστής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων του δημόσιου συστήματος υγείας μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με την ενεργή συμβολή όλων όσων δικαιούνται των υπηρεσιών του.

Ως εκ τούτου η ενδεχόμενη πολιτική ιδιότητα εμπλεκομένου σε τέτοιες υποθέσεις ιατρού, αφορά τον ίδιο και μόνο. Η άσκηση, όμως, του ιατρικού έργου του στο δημόσιο σύστημα υγείας υπόκειται υποχρεωτικά στον έλεγχο των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας».

 

papastratos300x250