Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Έρχονται εισπρακτικές… στη ΔΕΗ
Έρχονται εισπρακτικές… στη ΔΕΗ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 10:06

dei kosmos8 11 17

Αναλαμβάνουν να εισπράξουν οφειλές 2,5 δις από καταναλωτές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Πολλές θα είναι οι εταιρείες που θα αναλάβουν να εισπράξουν τις οφειλές καταναλωτών  προς τη ΔΕΗ. Ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, οι εταιρείες θα αναλάβουν να μειώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ. 

Ο Βασίλης Γούκος κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, τάχτηκε κατά των εισπρακτικών εταιριών λέγοντας ότι «κατέπεσε το κυβερνητικό επιχείρημα για τις υπηρεσίες όπως η ηλεκτροδότηση ή το νερό, ασκώντας πολιτικές που μέχρι πρότινος κατηγορούσαν».

Ας δούμε όμως τα στοιχεία της σύμβασης όπως τουλάχιστον έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι μέχρι την εξόφληση των διακανονισμών. Ο προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι 12 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι η αμοιβή του αναδόχου θα καθορίζεται ως ποσοστό επί των εισπράξεων οφειλών.  Να σημειωθεί πως το διοικητικό συμβούλιο της ΔEΗ αποφάσισε την επιβολή και αύξηση επιτοκίων για κατηγορίες ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την απόφαση:

- Δεν αυξάνεται το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση. Το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού, δηλαδή 5,25%.

- Επιβάλλεται, σύμφωνα με τον νόμο, επιτόκιο 6% για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για πρώτη φορά.

- Για ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν επιβάλλεται, σύμφωνα με το νόμο, επιτόκιο 7,25%.

 

papastratos300x250