Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Το ελληνικό μέλι, μπορεί να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει
Το ελληνικό μέλι, μπορεί να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 12:15

ellin meli7 11 17

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη και του υφυπουργού Β. Κόκκαλη, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας

Βίκυ Κώστα

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Eπαγγελματικής Μελισσοκομίας, το οποίο διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Ο ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Κατά την πρώτη ημέρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες του κλάδου, που βρέθηκαν στην πόλη μας, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, παρουσιάστηκαν οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, τη χλωρίδα και τα προϊόντα κυψέλης, ενώ την Κυριακή, συζητήθηκαν από τους φορείς των μελισσοκόμων τα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η οργάνωσή του, η Νομοθεσία, οι χρηματοδοτήσεις, οι εκπαιδεύσεις, η επικοινωνία με το Υπουργείο και η εκπροσώπησή του.

Τα προβλήματα αυτά, απασχολούν πρωτίστως το υπουργείο και τον ίδιο, ως αρμόδιο υπουργό για την Μελισσοκομία, ανέφερε στο χαιρετισμό του, ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος χαρακτήρισε τα Γιάννενα, μια πόλη που ιστορικά είναι «φάρος εξωστρέφειας».

Ακολούθως, σημείωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αναπτύξει το διάλογο με τους μελισσοκόμους, καθώς επιδιώκει κάθε απόφαση που τους αφορά, να έχει τη δική τους σφραγίδα. «Για πρώτη φορά δεν κάναμε τίποτα ως ΥΠΑΑΤ χωρίς να σας ρωτήσουμε και έτσι μετά από εξαντλητικό διάλογο κάθε μέτρο έχει πλέον την δική σας σφραγίδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα προβλήματα του κλάδου, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια της προσφοράς, η τιμή πέφτει. Απαριθμώντας τις αιτίες, αναφέρθηκε στο μικρό ενδιαφέρον της πολιτείας για το μέλι, την έλλειψη της αυτοοργάνωσης, ώστε να κατοχυρωθεί το προϊόν, και το γεγονός ότι δεν έχει αξιοποιηθεί στην παραγωγή η γνώση που «παράγουν» οι επιστήμονες.

Αν λυθούν όλα τα παραπάνω, θα απογειωθεί η μελισσοκομία, κατέληξε.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Γιάννης Τσιρώνης επισκέφτηκε την παράλληλη έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων και μηχανημάτων όπου συνομίλησε με παραγωγούς, πιστοποιητές, επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και νέους αγρότες, καλώντας όλους να συμπράξουν στην μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης του κλάδου καταθέτοντας προτάσεις, ιδέες και απόψεις που θα βοηθήσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.

Δίκαια τα αιτήματα του κλάδου

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη μελισσοκομία, χαρακτηρίζοντας δίκαια αιτήματα του κλάδου, ενώ πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, γίνονται προσπάθειες εντατικοποίησης των ελέγχων, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων μελιού.

Οι πρωτοβουλίες Περιφέρειας και Δήμου

Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στάθηκε στη συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, όπου προωθούνται τα τοπικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το υψηλής ποιότητας μέλι, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να συγκροτηθούν σε ομάδες, οι οποίες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την ένταξη σε προγράμματα και υψηλές επιδοτήσεις.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι το κρίσιμο ζητούμενο είναι η καθετοποίηση της παραγωγής, για την πιστοποίηση του προϊόντος, ενώ επανέλαβε ότι τα Γιάννενα είναι ο ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία συνεδρίων.

Επισημάνσεις των βουλευτών

Το «παρών» στην έναρξη του συνεδρίου, έδωσαν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Καραγιάννης και Γιάννης Στέφος, οι οποίοι σημείωσαν ότι το ελληνικό μέλι, θα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Ειδικότερα, η κα Μερόπη Τζούφη, υπογράμμισε πως «το παρελθόν μας κληροδότησε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο που κατέρρευσε. Παρά τα ποικίλα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πέρασαν, τα δις πόρων που εκταμιεύτηκαν, τα εξαιρετικά εδαφοκλιµατικά χαρακτηριστικά της χώρας µας και την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της, ο τομέας της αγροτικής οικονομίας βρέθηκε σε πλήρη αποδιάρθρωση και οι παραγωγοί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο».

«Είναι καιρός το ελληνικό μέλι να διεκδικήσει επάξια τη θέση που του αξίζει στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Για να μπορέσει όμως να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

- Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για τη διαπίστευση της αυθεντικότητας,

- Δημιουργία ετικέτας γνησιότητας και επωνυμίας,

- Δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου,

- Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προϊόντος», σημείωσε ο κ Καραγιάννης.

Τέλος, ο κ. Στέφος ως παλιός μελισσοκόμος μίλησε για τις καλές πρακτικές και την αξιοποίηση του μελιού.

Τις εργασίες του συνεδρίου, άνοιξε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστάσιος Ποντίκης.

 

papastratos300x250