Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Οι προτάσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση της φτώχειας
Οι προτάσεις της ΝΔ για την αντιμετώπιση της φτώχειας Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 12:07

mitsotakis4 11 17

Τα συμπεράσματα του 3ου Προσυνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα

Τα συμπεράσματα του 3ου Προσυνεδρίου της ΝΔ για την στήριξη των αδυνάμων, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, παρουσίαζει με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές, εφαρμογή της Πράσινης Βίβλου για την κοινωνική ένταξη όλων των πολιτών και την αντιμετώπιση της φτώχειας, Ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην Υγεία, σωστή διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου για το ΕΣΥ και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με ισχυρές βάσεις.

Ταυτόχρονα, εξαπολύει, όπως έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ΑΝΕΛ «έκανε τους φτωχούς φτωχότερους»

 «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε τους φτωχούς φτωχότερους. H αναίτια παράταση της κρίσης, με τις κυβερνητικές επιλογές τα τελευταία 3 χρόνια, έχει οδηγήσει περίπου 1 στους 4 Έλληνες πολίτες στη φτώχεια, την απελπισία και την έλλειψη προοπτικής. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μεγαλύτεροι αλλά και οι νεότεροι, είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί βασικό εμπόδιο στην επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την ομαλότητα, την καθηλώνει στη στασιμότητα και εξωθεί χιλιάδες Έλληνες στη μετανάστευση ή στην ακραία φτώχεια.

Οι ευχές και οι διακηρύξεις δεν αρκούν. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό Κόμμα που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η ιδεολογία της συνδυάζει την ελευθερία με την αλληλεγγύη. Χωρίς οικονομική ελευθερία δεν παράγεται πλούτος. Αλλά και χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή. Μια πολιτική αλληλεγγύης έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στηρίζοντας παράλληλα, με στοχευμένες πολιτικές έμπρακτης βοήθειας, αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» σημειώνει και προτείνει επιγραμματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε τα εξής:

1. Πρώτη προτεραιότητα: νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές

Με φορολογικές και αντι-γραφειοκρατικές παρεμβάσεις όπως η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 29 σε 20%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πλέον, αλλά και η οριζόντια απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

2. Εφαρμογή της Πράσινης Βίβλου για την κοινωνική ένταξη όλων των πολιτών και την αντιμετώπιση της φτώχειας

Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, πάντα σε στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και την Εκκλησία. Με μέτρα άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που πρώτη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε το 2014 και κυρίως με πολιτικές για τη σταδιακή επανένταξη στην αγορά εργασίας και την επιστροφή στην οικονομική αυτονομία. Με ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας όπως η βοήθεια στο σπίτι για τους πολίτες με προβλήματα μετακίνησης, η πρόσβαση ανηλίκων σε κοινωνικούς λειτουργούς, η ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη όσων βρίσκονται στο περιθώριο.

3. Ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην Υγεία

i) υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα επιλέγει ο κάθε πολίτης και ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή σε εξειδικευμένους γιατρούς όταν υπάρχει ανάγκη. ii) κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) για απαράδεκτη σημερινή ταλαιπωρία iii) ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ) μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού iv) επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία τους για τη χορήγηση νέας συνταγής και να μην απασχολούνται οι γιατροί με κάτι που δεν χρειάζεται v) προτεραιότητα, όχι στις προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά στις προσλήψεις νοσηλευτών που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, καθώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο vi) εθνική στρατηγική για την πρόληψη, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανέβει ουσιαστικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους.

4. Τα λεφτά του φορολογούμενου για το ΕΣΥ πρέπει να πιάνουν τόπο

i) Το σύστημα θα λειτουργεί με συγκεκριμένους στόχους και αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου η απόδοση και η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών να είναι μετρήσιμες. Ενισχύοντας την αξιολόγηση των μονάδων Υγείας και εισάγοντας κίνητρα και αντικίνητρα θα κλείσουν οι πληγές στο σύστημα Υγείας και θα εξασφαλισθούν καλύτερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες ii) τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες iii) θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα iv) θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τον ασθενή από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους ίδιους, στην περίπτωση που αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο v) ενοποιήσεις και διασυνδέσεις κλινικών, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της εξυπηρέτησης καθώς και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στο κόστος λειτουργίας vi) αξιοποίηση της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική) αλλά και στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου.

5. Δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με ισχυρές βάσεις

«i) Πρέπει να μειώσουμε το ύψος των εισφορών για να διευκολύνουμε την οικονομία να πάρει μπρος και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος «υψηλές εισφορές – ύφεση – μικρότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία». Μόνο αν έχουμε περισσότερους εργαζόμενους να καταβάλουν εισφορές μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος ii) Με δεδομένη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εθνικής σύνταξης και την ενεργοποίηση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, είναι ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για τη στήριξη και της ιδιωτικής ασφάλισης iii) Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να δημιουργήσουν οικογένεια εδώ. Με την εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για όλες τις φτωχές οικογένειες, με φορολογικά κίνητρα όπως 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο καθώς και με υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στήριξης για μονογονεϊκές οικογένειες», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Κ. Τασούλας: Συνεκτικό, πειστικό και απαραίτητο το πρόγραμμα της ΝΔ

«Στο 3ο Προσυνέδριο της ΝΔ, από εδώ, από τα Γιάννενα, η ΝΔ και ο Κ.Μητσοτάκης συζήτησαν και παρουσίασαν ένα συνεκτικό, πειστικό και απαραίτητο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης που εγγυάται τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων, η ζωή των οποίων χειροτέρεψε δραματικά από τους φόρους, τις αυξήσεις τιμών, και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας και της ασφάλισης είναι ένα κρίσιμο τρίπτυχο που μπορεί με αποφασιστικές παρεμβάσεις να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για όσους συμπατριώτες μας βιώνουν το φάσμα της φτώχειας, ενώ η άσκηση μιας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής φέρνοντας επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας θα ελευθερώσει σταδιακά τους δεσμώτες της ανέχειας και θα προσφέρει τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στο πρόβλημά της που είναι σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας σε ραδιοφωνική του, αποτιμώντας τα αποτελέσματα του νεοδημοκρατικού προσυνεδρίου των Ιωαννίνων.

Συνεχίζοντας ο κ. Τασούλας πρόσθεσε: «Από εδώ από τα Γιάννενα η ΝΔ απέδειξε πως έχει προετοιμασθεί πολύ συγκροτημένα στο κρίσιμο μέτωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης που ασφαλώς δεν αποτελεί προνομιακό χώρο της Αριστεράς παρά μόνο στα λόγια.  Στην πράξη μόνο μία φιλελεύθερη κυβέρνηση μπορεί να είναι επαρκής στην πρόκληση της αντιμετώπισης της φτώχειας, γιατί μόνο μια φιλελεύθερη κυβέρνηση βοηθά την παραγωγή πλούτου μέρος του οποίου θα αφιερωθεί αποκλειστικά σε μια βιώσιμη κοινωνική πολιτική. Όσον αφορά τέλος στην ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση της ΝΔ να παραστεί στο 3ο Προσυνέδριο αλλά και στην υποδοχή που έτυχε ο κ. Μητσοτάκης στην Ηγουμενίτσα επισκεπτόμενος το εμπορικό κέντρο της πόλης υπήρξε πραγματικά εντυπωσιακή αποδεικνύοντας τη μεγάλη μεταστροφή του ελληνικού λαού υπέρ της ΝΔ που εκφράζει πλέον τη μόνο βάσιμη ελπίδα οριστικής εξόδου από την πολυετή κρίση» κατέληξε ο κ. Τασούλας.

 

papastratos300x250