Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Η αβεβαιότητα υποχωρεί, η εμπιστοσύνη επιστρέφει
Η αβεβαιότητα υποχωρεί, η εμπιστοσύνη επιστρέφει Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 13:01

aveveotita3 11 17

Αισιοδοξία για την οικονομία αλλά και συστάσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς

Η αβεβαιότητα υποχωρεί, η εμπιστοσύνη επιστρέφει, μαζί με τις καταθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το γ’ τρίμηνο η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες έφθασε τα 2,4 δισ. ευρώ, με το 40% αυτών να τοποθετείται στην Πειραιώς.

Όπως επεσήμαναν από τα Γιάννενα, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος, με βάση την πορεία των μεγεθών, διαφαίνεται έξοδος από την μακρά περίοδο της κρίσης. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Το απόγευμα της Τετάρτης η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε μία ενημερωτική εκδήλωση, παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, πελατών και φορέων της πόλης, της Ηπείρου και ευρύτερα, στην οποία παρουσίασε την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους δύο ομιλητές στην πολιτική της Τράπεζας Πειραιώς έναντι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι αποτελούν προτεραιότητα για την Τράπεζα. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου ήδη το 2017 οι νέες χρηματοδοτήσεις στον τομέα αυτό θα ανέλθουν σε 1 δισεκατ. ευρώ και το 2018 θα φθάσουν τα 1,5 δισεκατ. ευρώ. Η Τράπεζα αξιοποιεί για το σκοπό αυτό, εκτός από τους δικούς της πόρους, όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους κοινοτικούς πόρους, ακόμα και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που αναγνωρίζουν στο χώρο αυτό σημαντικές προοπτικές. Συνολικά οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τα 20 δισεκατ. ευρώ, σε σύνολο αντίστοιχων δανείων του τραπεζικού συστήματος περίπου 60 δισεκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην κατεύθυνση της συμβολαιακής γεωργίας, ένα προϊόν που εξελίσσεται ικανοποιητικά για την Τράπεζα και τους πελάτες της στον πρωτογενή τομέα, όπως και στις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Ήπειρο και στη χώρα.

«Τα Γιάννενα και η Ήπειρος είναι μία εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την Τράπεζα στην οποία έχουμε ένα καλό μερίδιο αγοράς και είμαστε ικανοποιημένοι από τη πορεία των εργασιών. Η συμβολαιακή γεωργία είναι ένα μοντέλο που συναντά μεγάλη επιτυχία στη Βόρεια Ελλάδα και βοηθά στις εξαγωγές, την ανάπτυξη και την εξειδίκευση. Επίσης όμως ένα σημαντικό κομμάτι για εμάς είναι ο τουρισμός, αλλά και οι εξαγωγές των φαρμακευτικών προϊόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

Συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων

Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου επισήμανε τον κίνδυνο, η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Όπως πρόσθεσε, το σύντομο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά θα πρέπει να συνοδευθεί και από ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, και συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μεγάλου από την πλευρά του μίλησε και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα, για τα capital controls, αλλά και για τα κόκκινα δάνεια.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν και τα κεφάλαια και τη δυνατότητα να προχωρήσουν και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τραπεζικό σύστημα και την ανάπτυξή του. Τα capital controls είναι περισσότερο οικονομικό και λιγότερο πολιτικό ζήτημα. Θα αρθούν, όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών και των καταθετών στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι μακριά κατά την προσωπική μου εκτίμηση αυτός ο χρόνος, αλλά δεν μπορεί κανείς να κάνει μία ασφαλή πρόβλεψη».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν θεωρεί εφικτό το στόχο που ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Τσακαλώτος από τα Γιάννενα για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» μέχρι το τέλος του 2019 κατά 40%, ο κ. Μεγάλου έκανε λόγο για μία σημαντική πρόκληση.

«Ο στόχος έχει τεθεί για τις συστημικές τράπεζες ώστε στο τέλος του 2019 να έχουν 40% λιγότερα «κόκκινα δάνεια». Θα έλεγα ότι ο στόχος αυτός είναι μία μεγάλη πρόκληση, θεωρώ όμως πως είναι εφικτός για να επιτευχθεί», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

 

papastratos300x250