Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Εμείς δεν κλείνουμε τις δομές»
«Εμείς δεν κλείνουμε τις δομές» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 11:04

tsoumanis filipos

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ για κοινωνικό φαρμακείο και οδοντιατρείο

Στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης αναφορικά με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που αφορά τη λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων αλλά και του κοινωνικού οδοντιατρείου.

Ο κ. Τσουμάνης, υποστηρίζει ότι και οι δυο δομές είναι αναγκαίες και καλύπτουν ανάγκες συμπολιτών που αδυνατούν να καλυφθούν με άλλο τρόπο.

Ας δούμε όμως το θέμα από την αρχή! Ο ΠΦΣ, σε ερώτημα που έκανε στο αρμόδιο υπουργείο, εισέπραξε την απάντηση ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ενώ μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι δεν συντρέχει πια λόγος για την λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καλύπτονται ιατρικο-φαρμακευτικά όλοι οι πολίτες.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση το υπουργείο απαντά ότι «στην ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Φαρμακείων».  Άρα, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, δεν υφίσταται θεσμοθετημένο, καθορισμένο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία το οποίο να ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων.

Έπειτα από αυτή την απάντηση, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, απέστειλε έγγραφο στους Φαρμακευτικούς  Συλλόγους να  ενημερώσουν τα μέλη τους, και στις Περιφέρειες ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους Δήμους αναφορικά με το ζήτημα νομιμότητας ίδρυσης αλλά και λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων.

Ο κ. Τσουμάνης, αναφέρθηκε και στο κοινωνικό οδοντιατρείο του οποίου η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε μετά από ενέργειες του Οδοντιατρικού συλλόγου. Εξαπέλυσε κριτική λέγοντας ότι ο Σύλλογος «απειλεί» τα μέλη του ότι εάν εργαστούν στο κοινωνικό Οδοντιατρείο κινδυνεύουν να κληθούν για πειθαρχικό παράπτωμα.

Πάντως, ο κ. Τσουμάνης, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να κλείσουν τις δυο δομές» ενώ έστρεψε τα βέλη και στην κυβέρνηση λέγοντας ότι  δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα υπουργεία καθώς το Υπουργείο Υγείας ζητά να κλείσουν τα κοινωνικά φαρμακεία ενώ το υπουργείο Εργασίας δίνει χρήματα για τις δομές.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

papastratos300x250