Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Παρουσίασαν την ραχοκοκαλιά για την ασφάλιση
Παρουσίασαν την ραχοκοκαλιά για την ασφάλιση Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 09:07

raxokokalia2 11 17

Επί τάπητος η κοινωνική ασφάλιση και η αλληλεγγύη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Τα δεκαπέντε σημεία που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την κοινωνική ασφάλιση παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση για την κοινωνική ασφάλιση που έγινε στα πλαίσια του 3ου προσυνεδρίου της Ν.Δ. που διεξάγεται στα Γιάννενα. Σε μια γεμάτη αίθουσα, οι ομιλητές ανέλυσαν όλα τα κεντρικά ζητήματα και έθιξαν τις επιμέρους παραμέτρους.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Νότης Μηταράκης Βουλευτής, Αν. Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο οποίος έχει διατελέσει Διοικητής του Ι.Κ.Α. στην περίοδο 1999 – 2004, καθώς και Πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000 -2004). Η κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου - Πεχλιβανίδη, καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας, ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) και Δ/ντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ). Τέλος, η κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη, μαθηματικός - αναλογίστρια, η οποία από το 1995 κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Ο κ. Μηταράκης ήταν ο πρώτος που πήρε το λόγο και παρουσίασε δεκαπέντε σημεία πάνω στα οποία η ΝΔ θα κινηθεί για την κοινωνική ασφάλιση. Ο βουλευτής ουσιαστικά παρουσίασε τη ραχοκοκαλιά της σκέψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μεταξύ άλλων προτείνει μείωση των εισφορών, ύπαρξη εθνικής σύνταξης, διάγεια στις εισφορές, εφαρμογή του γραμμικού τρόπου, εξορθολογισμό και εκκαθάριση βάσει των πραγματικών εισοδημάτων στους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ σημαντικές είναι και οι προτάσεις αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις όπου, μεταξύ άλλων πρότεινε, ατομικούς λογαριασμούς ώστε ο κάθε ασφαλισμένος να ξέρει «ότι τα χρήματά του του ανήκουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Κοτζαμάνης που παρουσίασε τα πραγματικά δυσοίωνα στοιχεία που αφορούν στο δημογραφικό. Μέχρι το 2035, οι αλλαγές σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη θα είναι με αρνητικό ισοζύγιο. «Δεν είμαστε μάγοι. Οι προβλέψεις για το μέλλον, είναι γραμμένες στο παρόν. Από τα στοιχεία που έχουμε διαφαίνεται ότι θα υπάρχει μείωση του γενικού πληθυσμού», είπε καλώντας τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα και να εφαρμόσουν μεταξύ άλλων πολιτικές σοβαρές και για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο οποίος έχει διατελέσει Διοικητής του Ι.Κ.Α. στην περίοδο 1999 – 2004, ήταν μεστός στο λόγο του. Στάθηκε στις αλλαγές που έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πλην της χώρας μας. Συνέδεσε την σημερινή κατάσταση με το ασφαλιστικό ενώ αναφέρθηκε και στην μελέτη που έχουν κάνει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπονται συνολική μείωση εισφορών της τάξης του 30%. Ο κ. Νεκτάριος υποστήριξε ότι όλη η προεργασία βασίζεται στο Σουδικό-Ιταλικό μοντέλο και προβλέπει μεταξύ άλλων ένα ταμείο για όλους: «Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο αμοιβόμενο πολίτη της χώρας» είπε, ασκώντας κριτική σε όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με την δημιουργία πολλών ταμείων για «το βόλεμα κάποιων».
Ακολούθησαν και οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των άλλων ομιλητών του πάνελ ενώ τοποθετήθηκαν και πολίτες που βρισκόταν στην αίθουσα.

 

papastratos300x250