Τρίτη, 20/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Στο επίκεντρο, η από κοινού αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
Στο επίκεντρο, η από κοινού αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 14:28

maksimos31 10 17

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων για τη συνάντηση Ιερώνυμου-Τσίπρα - Γαβρόγλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Έργα και όχι λόγια -για την από κοινού αξιοποίηση με την πολιτεία,  της εκκλησιαστικής περιουσίας περιμένουν εξίσου και οι δυο πλευρές.

Στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στα Γιάννενα, στο ΚΔΑΠ της «Αποστολής»,  παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα που αφορά στην καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ουσιαστικά, βέβαια, η εκκλησία έχει προχωρήσει στην καταγραφή εδώ και καιρό μιας και η προσπάθεια μετρά αρκετά χρόνια, αλλά κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν λεπτομέρειες και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε επιτάχυνση των βημάτων.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι σημαντικό και για τις δυο πλευρές καθώς από την εκκλησία αποστερούνται πόροι για το κοινωφελές έργο της και από τα δημόσια ταμεία εξίσου πολύτιμοι πόροι.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος- αν και δεν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συζήτηση -που έγινε κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού στην οποία μετείχε και ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, γνωρίζει καλά το θέμα για το οποίο μίλησε στο Itv.

Όπως ανέφερε ο σεβασμιότατος, στόχος είναι να υπάρξει συνεκμετάλλευση εκτάσεων από την οποία το όφελος που θα προκύψει θα διανεμηθεί 50%- 50%.

«Εμείς προτείνουμε τα οφέλη από την συνεκμετάλλευση των εκτάσεων να μοιραστούν στη μέση προκειμένου και το δημόσιο να αυξήσει τους πόρους του και η Εκκλησία να προχωρήσει το κοινωφελές της έργο» είπε, χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι και η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει τέτοιες εκτάσεις που θα μπορούσαν να συν εκμεταλλευτούν με το δημόσιο. 

Η όψιμη κινητικότητα, των τελευταίων ημερών,  δείχνει πως είναι πιθανόν να  έχουν αρχίσει να ωριμάζουν οι σκέψεις και να έχει εδραιωθεί η φόρμουλα για την ουσιαστική ενεργοποίηση του σχεδίου μέσω εταιρείας στην οποία μετέχουν από κοινού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αλλά και το Δημόσιο με ισάξια ποσοστά

Προσπάθειες να κρατηθούν όρθιες οι Δομές

Στο μεταξύ, ο σεβασμιότατος ρωτήθηκε και για τα οικονομικά της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Ο κ. Μάξιμος κάνει μια τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να λειτουργούν όλες οι δομές που προσφέρουν σημαντικό κοινωφελές έργο. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει καταφέρει να μηδενίσει το χρέος της τάξης των 800.000 ευρώ του Γηροκομείου και συνεχίζει.

Μεταξύ, των όσων ανέφερε, είπε ότι «η Μητρόπολη δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και ότι η φορολογική δήλωση είναι μηδενική» ενώ στάθηκε και στην λανθασμένη αντίληψη που επί χρόνια επικρατούσε. «Ο κόσμος συνέδεε την περιουσία των Αγαθοεργών Καταστημάτων με την Μητρόπολη. Το μόνο κοινό που υπήρχε ανάμεσα στα δυο αυτά, είναι ότι και στα δυο ασκούσε διοίκηση ο εκάστοτε Μητροπολίτης», υπογραμμίζοντας ότι το έργο του τα τελευταία χρόνια στήριξαν ομογενείς,  επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα (σ.σ. το τελευταίο διάστημα και από τα Γιάννενα) προαναγγέλλοντας τιμητική εκδήλωση που θα διοργανώσουν  για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ίδρυμα «Τιμώ».

Ανακύκλωση με σημαντικά οφέλη

Τέλος, ερωτηθείς για την ανακύκλωση- μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία δυο χρόνια αποφέροντας ένα σημαντικό έσοδο για την κάλυψη των αναγκών των δομών, ο σεβασμιότατος, υποστήριξε ότι π στόχος είναι διττός καθώς από την μια προστατεύουμε το περιβάλλον και από την άλλη ενισχύονται με τα έσοδα που προκύπτουν και το κοινωφελές έργο της εκκλησίας.

«Το κέρδος είναι πολλαπλό για όλη την κοινωνία και για το περιβάλλον μας», κατέληξε ο σεβασμιότατος.

 

papastratos300x250