Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ενίσχυση του επιχειρείν και στήριξη των νοικοκυριών
Ενίσχυση του επιχειρείν και στήριξη των νοικοκυριών Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 13:23

dimarxeio31 10 17

Μειώσεις τελών σε καταστήματα, διατήρηση απαλλαγών και εκπτώσεων σε ευπαθείς ομάδες, εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή για το 2018, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα

Το κεντρικό κράτος συνεχίζει την «αφαίμαξη» νοικοκυριών και επιχειρηματιών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ενέργειες ελάφρυνσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος επιλέγει τον δύσκολο, λόγω των ισχνών οικονομικών και των διαρκών περικοπών, δρόμο, όχι μόνο του «παγώματος» των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και της μείωσης σε καταστήματα, στηρίζοντας τους πολίτες, αλλά και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Ο Δήμος, που πάει… κόντρα στην κρίση, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, τη μη περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών, που έχουν φτάσει και στην περιοχή μας στα όριά τους, αφού αναγκάζονται να βάζουν διαρκώς στο χέρι στην τσέπη για φόρους κι άλλες υποχρεώσεις, αλλά και των καταστηματαρχών, προχωρώντας και σε μειώσεις.

Κι αυτό γιατί, προκύπτει μια θετική διαφορά 405.360 ευρώ, καθώς τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη για το 2018 υπολογίζονται στα 10,6 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα από υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στα 10,2 εκατομμύρια ευρώ, περίπου.

Έτσι, από τη νέα χρονιά τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων με έδρα τα Γιάννινα, θα είναι μειωμένα κατά 20% σε μια κίνηση ουσίας η οποία μάλιστα εντάσσεται σε ένα πλέγμα καινοτόμων δράσεων από την πλευρά του Δήμου, τις οποίες συζητά με τους φορείς της περιοχής, ώστε πολύ σύντομα να παρουσιάσει το σχέδιο του που αφορά την τόνωση του τοπικού επιχειρείν.

Το Σώμα, κλήθηκε να συζητήσει και να αποφασίσει για το ύψος των συντελεστών των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2018, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα, να αναφέρει στην εισήγησή του, ότι η θετική διαφορά που προκύπτει οδήγησε στη μείωση των συντελεστών των Δημοτικών τελών στα καταστήματα των δημοτικών ενοτήτων Ιωαννίνων, Νεοχωρόπουλου, Μαρμάρρων και Σταυρακίου, καθώς και στην Τοπική Κοινότητα Μπάφρας της ΔΕ Ανατολής για λόγους ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέου συντελεστή γενικής χρήσης με μείωση κατά ποσοστό 80 %, με πλασματικό εμβαδό για δύο χρόνια σε νέους επιτηδευματίες έως 30 χρονών με πρώτη έναρξη λειτουργίας, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να ασκούν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το έτος 2018 με έδρα τα Ιωάννινα εφόσον πρόκειται για ήπια επαγγελματική δραστηριότητα (γραφεία και επιχειρήσεις, εκτός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος).

«Η ανωτέρω τροποποίηση θεωρούμε ότι δεν θα προκαλέσει σημαντική απώλεια εσόδων καθώς όπως προέκυψε μετά από διερεύνηση σε συνεργασία με άλλους Δήμους της χώρας η κατηγορία αυτή έχει το μικρότερο αριθμό παροχών ηλεκτρικού ρεύματος συνεπώς αποδίδει το μικρότερο ποσόν τέλους καθαριότητας», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.

Οι μειώσεις

Τα νέα τέλη στα καταστήματα και η σύγκρισή τους με αυτά του 2017 είναι η εξής:

- ΙΩΑΝΝΙΝΑ (καταστήματα) από 4,80 € σε3,80

- ΜΑΡΜΑΡΑ (καταστήματα) από 4,50 € σε 3,50

- ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ(καταστήματα) από 4,50 € σε 3,50

- ΣΤΑΥΡΑΚΙ (καταστήματα) από 4,50 € σε 3,50

- Μπάφρα τιμή ανά τ.μ οικιακής χρήσης από 0,75€ σε 0,38 και γενικής χρήσης από 1,4€ σε 0,70

Ένας Δήμος, με κοινωνικό πρόσωπο

Παράλληλα, δείχνοντας για μία ακόμη φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, ο Δήμος, διατηρεί τις μειώσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2018 για τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, και άνω, ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, καθώς και τους μεταμοσχευμένους , σε τρίτεκνες οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα, τις πολύτεκνες οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων τέκνων, τις μονογονεικές οικογένειες, καθώς και για τους άπορους.

Αναλυτικά

Άτομα με Αναπηρία: Διατηρείται η μείωση σε ποσοστό κατά 30% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2018 για άτομα με αναπηρία με ποσοστό από 67% έως και 80% και σε ποσοστό 50% σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό άνω των 80% έως 100% για την κύρια κατοικία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού 22.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα).

Για δε τα μεταμοσχευμένα άτομα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

Πολύτεκνες οικογένειες: Διατηρείται η μείωση από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 για την πρώτη κατοικία των πολύτεκνων οικογενειών

• Πολύτεκνες οικογένειες με 1 προστατευόμενο τέκνο ποσοστό 25%

• Πολύτεκνες οικογένειες με 2 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 35%

• Πολύτεκνες οικογένειες με 3 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 45%

• Πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω ποσοστό 55% εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 28.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 € για το τέταρτο τέκνο, και 3.000 € για κάθε τέκνο πέραν του τετάρτου χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Η απαλλαγή αυτή, θα χορηγείται με την προσκόμιση βεβαίωσης του αρμόδιου γραφείου της ΔΕΗ που ανήκει το ακίνητο περί της χορήγησης πολυτεκνικού τιμολογίου, καθώς και την προσκόμιση στην υπηρεσία του Δήμου των κατωτέρω δικαιολογητικών.

Τρίτεκνες οικογένειες: Διατηρείται η μείωση σε ποσοστό κατά 45% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία τριτέκνων οικογενειών με τρία προστατευόμενα τέκνα του Δήμου μας, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 28.000 € χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που αναφέρονται αναλυτικά κατωτέρω.

Άποροι: Διατηρείται η μείωση από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 κατά 50% για την πρώτη κατοικία των απόρων όπως αυτοί οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία. Η μείωση αυτή θα χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αφού προηγουμένως προσκομίζονται σε αυτή τα κάτωθι δικαιολογητικά.

Μονογονεϊκές οικογένειες: Διατηρείται η μείωση 25% από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2018 για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 18.000 € χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

Η απαλλαγή αυτή, θα χορηγείται με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που αναφέρονται αναλυτικά κατωτέρω.

Οικογένειες με 2 συζύγους μακροχρόνια άνεργους: Διατηρείται η μείωση κατά 50% για την πρώτη κατοικία για οικογένειες όπου και οι 2 σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία), και ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 6000 ευρώ.

Τέλος, διατηρείται η απαλλαγή σε ενώσεις, συλλόγους ή οργανώσεις που εξυπηρετούν πάσχοντες με ανίατες ασθένειες όπως καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, τυφλούς κ.λ.π., και των Ιδρυμάτων «Γηροκομείο Ζωσιμάδων» και ο «Οίκος Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών».

 

papastratos300x250