Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Θετικά μηνύματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, από τα Γιάννενα
Θετικά μηνύματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, από τα Γιάννενα Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 11:15

tsakalotos25 10 7

Ευ. Τσακαλώτος: «Είμαστε έτοιμοι με το τέλος της να δημιουργήσουμε τους όρους για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018»

Στα «δύσκολα» της γ’ αξιολόγησης μπήκε από τη Δευτέρα η κυβέρνηση με τα πρώτα καλά μηνύματα να έρχονται σχετικά με την υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς αύριο Πέμπτη το Euroworking Group και ο ESM θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τα μηνύματα τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών, παραπέμπουν σε ταχεία ολοκλήρωση, χωρίς σοβαρά προσκόμματα και προετοιμασία για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο σε λιγότερο από ένα έτος, τον Αύγουστο του 2018.

Χαρακτηριστική, η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αφού κάλεσε τους πολίτες της Ηπείρου να «ξεχάσουν τι γράφουν οι εφημερίδες», τόνισε πως «η αξιολόγηση θα κλείσει και είμαστε έτοιμοι με το τέλος της να δημιουργήσουμε τους όρους για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», κλείνοντας την πρώτη ημέρα των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου στα Γιάννενα.

«Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα», είπε σε όσους τον ρωτούν αν είναι αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα» και συνέχισε: «Βγήκαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις αγορές και θα ξαναβγούμε ίσως σύντομα, όχι για να βγάλουμε καινούρια λεφτά, αλλά να διαχειριστούμε το χρέος μας, για να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογα μας, όταν ξαναβγούμε μετά από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Έχουμε μια οικονομία που επιστρέφει στην ανάπτυξη και στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2017».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας, λέγοντας ότι ήταν πολύ θετικό το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ιδίου στις ΗΠΑ, όπου συνάντησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι συνεχώς ρίχνουν τόσο χαμηλά τον πήχη που ο καθένας θα μπορούσε να τον περάσει και τα νέα που φτάνουν διαψεύδουν την καταστροφολογία, η οποία κάνει ζημιά στην οικονομία.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε την Τράπεζα Ηπείρου»

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη λειτουργία και το έργο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και δήλωσε πως θα συνεχίσει να κάνει και άλλα βήματα.

«Οι δραστηριότητες των τραπεζών αυτών βρίσκονται κάτω από τα ραντάρ των συστημικών τραπεζών. Οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν άμεση σχέση και επαφή με τον δανειολήπτη, έχουν μία βαθιά γνώση της τοπικής οικονομίας και είμαστε τυχεροί που έχουμε την Τράπεζα Ηπείρου στην Ήπειρο, που έχει κάνει πολλά βήματα ήδη και θα κάνει και πολλά ακόμη», σημείωσε,

Μιλώντας για τον εαυτό του ως υπουργός Οικονομικών μέχρι το 2018 ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο στόχος του είναι να είναι «ο πιο ασήμαντος υπουργός της κυβέρνησης», γιατί, όπως εξήγησε «η πραγματική δουλειά σε οποιαδήποτε κοινωνία είναι πως φέρεσαι στα παιδιά σου με την Παιδεία, τι νοσοκομεία έχει, τι δικαιώματα έχει και τι ανάπτυξη έχει».

Η σχέση του με την Ήπειρο

Ο κ. Τσακαλώτος άρχισε την ομιλία του λέγοντας για τη σχέση που τον συνδέει με την Ήπειρο, καθώς η μία γιαγιά του κατάγεται από το χωριό Κούρεντα των Ιωαννίνων και σχολίασε για τη μεταβολή του καιρού (βροχή και πτώση της θερμοκρασίας) ότι αισθάνθηκε σε οικείο περιβάλλον, καθώς έζησε 28 χρόνια στο Λονδίνο και 5 στην Ολλανδία.

Έκλεισε την ομιλία του με την επιθυμία σε ένα, σε δύο χρόνια, να επισκεφθεί πάλι τα Γιάννινα, χωρίς να βιάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τους Θεσμούς, να έχει χρόνο για να μείνει στην πόλη με άνεση, να φάει σε μαγαζιά και να απολαύσει τη μπουγάτσα, που, όπως είπε, είναι η καλύτερη της Ελλάδας.

 

papastratos300x250