Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για την Υγεία
Νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για την Υγεία Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 11:06

ksanthos parous25 10 17

Ο Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με βάση το οποίο οι πολίτες θα συμβάλλουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους, στην επάρκεια των φορολογικών εσόδων, με αντάλλαγμα υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην μεταμνημονιακή εποχή, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Στην παρέμβασή του, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου, ο Υπουργός, παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου, που συνοψίζονται στην καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού, εξάλειψη της «υγειονομικής φτώχειας» , άρση των ανισοτήτων στην Υγεία, διεύρυνση του Δημόσιου χώρου , προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας, ανθρωποκεντρική φροντίδα με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών, συνέργεια δημόσιων πόρων, τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας και επένδυση στην Υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, πρόκληση για το ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, αποτελεί η καθολική κάλυψη διευρυμένων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών.

«Η απάντηση από τη σκοπιά της πολιτικής υγείας είναι ένα αναβαθμισμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών αποθεραπείας-αποκατάστασης, ψυχοκοινωνικής φροντίδας, γηριατρικής φροντίδας, κέντρων ημέρας για ν. Altzheimer , κατ’ οίκον φροντίδας , παρηγορητικής φροντίδας και φροντίδας τελικού σταδίου . Αυτό είναι το μεγάλο έλλειμμα στο Κοινωνικό Κράτος της χώρας μας, εδώ εντοπίζεται η απόκλιση από τα οργανωμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αυτός πρέπει να είναι ο προνομιακός χώρος για ανάπτυξη σύγχρονων κοινωνικών πολιτικών μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος και της δημοσιονομικής επιτροπείας», όπως είπε.

Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στόχος είναι να αποτελέσει «πύλη εισόδου» ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

«Η δικτύωση των υπηρεσιών ΠΦΥ- Ψυχικής Υγείας- Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων- Κοινωνικής Προστασίας ( Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι ) με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας σε όλη την «αλυσίδα φροντίδας» και τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, προαγωγής της υγείας , ολιστικής και συνεχούς υγειονομικής φροντίδας , ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι στόχος «Υγεία για όλους» του ΠΟΥ και της Διακήρυξης της Άλμα-Άτα ( 1978) είναι πάνω απ’ όλα ένα πρόταγμα Ισότητας και μια βαθιά πολιτική επιλογή. «Το ζήτημα της Δημοκρατίας στην Υγεία εντοπίζεται στα προβλήματα της καθολικής κάλυψης , των ισότιμων ευκαιριών πρόσβασης για ίση ανάγκη , της ισότητας στο αποτέλεσμα των θεραπευτικών παρεμβάσεων , της δίκαιης κατανομής των χρηματοδοτικών βαρών και της διαφάνειας των συναλλαγών των πολιτών με τους παρόχους υγείας» κατέληξε.

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250