Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Φόρος τιμής, σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας
Φόρος τιμής, σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 13:00

agalma stratioti20 10 17

Τριήμερες και φέτος οι εκδηλώσεις για το έπος του ’40 - Παρουσία του Μανώλη Γλέζου, η μάχη του Καλπακίου

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 77 χρόνια από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ήχησαν οι σειρήνες και οι καμπάνες του πολέμου. Όλοι οι Έλληνες, χωρίς καμιά άλλη σκέψη, υπάκουσαν στο εθνικό προσκλητήριο, πήραν το όπλο και έτρεξαν στις χιονισμένες κορφές της Πίνδου για να υπερασπιστούν την Πατρίδα και να πεθάνουν με τιμή.

Και φέτος, τα βλέμματα στρέφονται στα «Καλπάκια», τις τριήμερες εκδηλώσεις του Δ. Πωγωνίου.

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση του Δήμου, καθώς η περιοχή του Καλπακίου αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους τόπους – σύμβολα αφού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δέχτηκε το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης.

Ήταν παραμονές του 1940 όταν η VIII Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο Χαράλαμπο οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών. Το Γενικό Επιτελείο, προέβλεπε άμυνα από τα Τζουμέρκα, ωστόσο ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έδωσε εντολή να κρατηθεί η γραμμή άμυνας στο Καλπάκι μέχρις εσχάτων.

Οι Ιταλοί ήθελαν να περάσουν από την Αλβανία στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα για να συνεχίσουν την πορεία τους στην Αιτωλοακαρνανία και μέσω του Μετσόβου στη Θεσσαλία.

Το μόνο μονοπάτι που θα τους οδηγούσε στα Γιάννενα περνούσε από το Καλπάκι. Θεώρησαν εύκολο τον στόχο τους... δεν υπολόγισαν όμως το ψυχικό σθένος των Ελλήνων φαντάρων.

Έτσι, στις 2 Νοεμβρίου, οι Έλληνες καταπόντισαν τους Ιταλούς, στη μάχη του Καλπακίου.

Η ιστορική αυτή μάχη που έστεψε το ελληνικό φρόνημα, θα αναβιώσει με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις 19:15 το απόγευμα, στο μνημείο του μαχητή, παρουσία του εμβληματικού Μανώλη Γλέζου.

Τα «Καλπάκια», που ξεκίνησαν το 1995, αποτίουν φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας, βάζοντας παράλληλα ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης που πρέπει να συνοδεύει κάθε λαό.

Κάθε χρόνο και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, της Π.Ε.Δ. της VIII Μεραρχίας Ιωαννίνων, των χορηγών και τους φορέων της περιοχής, αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου που «ταξιδεύει» σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις, ξεκινούν από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, οπότε και στις 6:15 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου.

Στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, στις 7:00 μ.μ., θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης & ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων/νος Καψάλης, ενώ θα ακολουθήσει στις 7:15 μ.μ., ομιλία, με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940. Το Πωγώνι στα χαρακώματα της λευτεριάς», από την Λευκοθέα Νόννη – Βλάχου.

Στις 7:30 μ.μ., θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ, για το έπος του ’40.

Μια ημέρα μετά και συγκεκριμένα την Παρασκευή, ντόπιοι κι επισκέπτες, θα απολαύσουν από κοντά την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Η αναπαράσταση, θα πραγματοποιηθεί στις 19:15.

Θα προηγηθεί, επιμνημόσυνη δέηση (18:20), προσκλητήριο νεκρών (18:30), κατάθεση στεφάνων (18:40), ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του έπους του 1940, από τη στρατιωτική μουσική της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (18:50), καλωσόρισμα Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη (19:00), και ομιλία, από τον Μανώλη Γλέζο πρόεδρο ΕΣΔΟΓΕ, Σύμβολο Εθνικής Αντίστασης, πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή.

Τέλος, ανήμερα της επετείου, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας (Σωσίνου), στις 8 το πρωί και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση (10:10 π.μ.), κατάθεση στεφάνων (10:20 π.μ.), χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου (10:50 π.μ.) και ομιλία με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Η γενιά των αθανάτων», από τον Κωνσταντίνο Πατσούρα, Διευθυντή Γυμνασίου Παρακαλάμου (10:55 π.μ.)

Οι εκδηλώσεις, θα ολοκληρωθούν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου (11:15 π.μ.).

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250