Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Εμβολιαστείτε για την εποχική γρίπη
Εμβολιαστείτε για την εποχική γρίπη Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 11:31

epoxiki gripi20 10 17

Ενημέρωση του κοινού στους δρόμους της πόλης

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια οι πνευμονολόγοι της πόλης προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για την ανάγκη εμβολιασμού  για την εποχική γρίπη.

Με ειδικά φυλλάδια, καλούν ευπαθείς ομάδες αλλά και τον γενικό πληθυσμό να εμβολιαστεί προκειμένου να θωρακιστεί από την εποχική γρίπη η οποία πέραν της νοσηρότητας που έχει μπορεί να δημιουργήσει και επιπλοκές.

Ο κ. Κωστούλας από τον Σύλλογο Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ενημέρωσης  με τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.

 Όπως είπε: «Η πρωτοβουλία περιλαμβάνεται στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ο Σύλλογος, ανέφερε, δίνει χρήσιμες συμβουλές για την μετάδοση της γρίπης και τον εμβολιασμό.

 «Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σταγονιδίων (βήχας, φτάρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια ως πολύ σοβαρή νόσηση».

Προσοχή σοβαρές επιπλοκές!

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές συνήθως σε  άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τέτοιες είναι: πνευμονία απ’ τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, αφυδάτωση, διαταραχή ΚΝΣ (π.χ. εγκεφαλίτιδα), καρδιακά προβλήματα (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), επιδείνωση υποκείμενων νοσημάτων όπως καρδιακής ανεπάρκειας, σακχαρώδους διαβήτη, βρογχικού άσθματος, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Η κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης σημειώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Ο πιο αποτελεσματικός όμως τρόπος προστασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες,  είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, μία φορά το χρόνο. Με τον εμβολιασμό επιτυγχάνεται μείωση της βαρύτητας της νόσου αλλά και της συχνότητας των επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή στο νοσοκομείο αλλά και στη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών, εφόσον το επιθυμούν, αλλά συνιστάται ιδιαιτέρως στις ομάδες υψηλού κινδύνου: όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσος με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφροπάθεια, ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυϊκά νοσήματα), έγκυες, παιδιά και έφηβοι υπό αγωγή με aspirin, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών, κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών-αστυνομικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

 

papastratos300x250