Τετάρτη, 21/03/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Πολιτισμός Μια παράσταση – ύμνος, στους Ηπειρώτες ευεργέτες
Μια παράσταση – ύμνος, στους Ηπειρώτες ευεργέτες Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 10:51

mparmpa kaxrimanis14 10 17

«Μάνα Ήπειρος», με τη Βάνα Μπάρμπα και τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο

Μια μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα την Ήπειρο, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σήμερα Σάββατο και ώρα 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το φιλότεχνο κοινό των Ιωαννίνων.

Ο λόγος για την παράσταση «Ήπειρος… Μάνα Ήπειρος. Ευχαριστώμεν… Ηπειρώτες ευεργέτες», σε ποιητικό λόγο, με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Στο ρόλο «Μάνα Ήπειρος», η ηπειρώτισσα ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα, στο κλαρίνο ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς και στο τραγούδι, ο Αντώνης Κυρίτσης.

Συμμετέχουν ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτικά σύνολα και το πολυφωνικό «ΗΝΟΡΟ».

Αναφέρει σχετικά ο συγγραφέας - σκηνοθέτης Θάνος Ζήκας: «Η μάνα Ήπειρος αναπολεί τα χρόνια του ξενιτεμού… όταν πολλά από τα βλαστάρια της, άλλα αμούστακα παιδιά και άλλοι αφήνοντας φαμίλια, γυναίκα και αγαπητικιά, έφυγαν να παν στα μαύρα έρμα. Εκεί μια άλλη μάγισσα, που ‘λέγαν ξενιτιά, τα πλάνεψε, τα μάγεψε, τα κράτησε στα ξένα…, πίσω μην ματαρθούνε…

Κι ήταν εκείνοι Ήλιοι Λαμπροί. Ήταν εκείνοι που ’σπειραν δέντρα θωριά, αστέρια φωτεινά, στης Ηπείρου την γκρίζα θλιμμένα συννεφιά.

Στην Ήπειρο ο λαός έλεγε ‘οι αγιασμένοι’ κι ήταν όλοι τους βλογημένοι».

Στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Βάνα Μπάρμπα.

«Το να είναι κάποιος Ηπειρώτης δεν είναι τόπος καταγωγής, αλλά τρόπος σκέψης. Είναι ο αγώνας, η δυσκολία, η πέτρα, η ξεροκεφαλιά... Θεωρώ αυτή την παράσταση, την πιο σημαντική προσωπική μου στιγμή ως μία ικανοποίηση και προσωπικών αναγκών που ανάγονται στο παρελθόν και στην καταγωγή μου», σημείωσε.

Η παράσταση τυγχάνει της στήριξης της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη να αναφέρεται στον ηπειρωτικό ευεργετισμό.

Την Κυριακή η παράσταση παρουσιάζεται στην Πρέβεζα, τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα και την Τρίτη στην Άρτα.

Είσοδος Ελεύθερη.

 

papastratos300x250