Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα «Κόκκινο» εκ νέου, στη μεταφορά των αποθεματικών
«Κόκκινο» εκ νέου, στη μεταφορά των αποθεματικών Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 14:09

metafora apothematikon13 10 17

Το Δημοτικό Συμβούλιο επικαιροποίησε την απόφασή του, με την προσθήκη να κινηθεί η ΚΕΔΕ, δικαστικά καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο

Σε τρία μέτωπα αναμετρούνται αυτή τη στιγμή οι Δήμοι με την κυβέρνηση: το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2018, η διαχείριση των αποθεματικών και διαθεσίμων και η διαδικασία έγκρισης των δημοσίων επιχορηγήσεων των υπηρεσιών στους Δήμους.

Το δεύτερο απασχολεί ιδιαιτέρως τους ΟΤΑ, για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση τους ζητά να μεταφέρουν άμεσα τα αποθεματικά –διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, την ίδια ώρα που μειώνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις στους Δήμους, ενώ δυσκολεύει εξαιρετικά την άντληση όσον αφορά τη χρηματοδότηση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, καθώς ζητείται πλέον η έγκριση των Δημοτικών Συμβουλίων πριν την εκταμίευση του εκάστοτε ποσού.

Η ΚΕΔΕ από την πλευρά της, λέει «όχι» στην μεταφορά των αποθεματικών και στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τη μεταφορά των αποθεματικών, το Σώμα προχώρησε στην επικαιροποίηση του ψηφίσματος που είχε εκδοθεί πριν από περίπου 2,5 χρόνια, με την προσθήκη να κινηθεί η ΚΕΔΕ, δικαστικά καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματικό το νόμο. Η απόφαση, ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία αφού με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν όλες οι παρατάξεις, με κάποιες διευκρινίσεις από τη μειοψηφία, ενώ η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» μειοψήφισε.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, δεν είναι πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά το συγκεκριμένο ζήτημα αφού είχε διατυπώσει τις απόψεις του πολύ τεκμηριωμένα και με σαφή επιχειρηματολογία και το 2015.

«Το οικονομικό περιβάλλον του 2015 είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό και τέτοιες μονομερείς αποφάσεις δημιουργούν κακό κλίμα στην αγορά», σημείωσε αρχικά ο Δήμαρχος ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία, με ευθύνη της κυβέρνησης, μιας σοβαρής συζήτησης για την αυτοτέλεια των οικονομικών της αυτοδιοίκησης.

«Ακόμα και τώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή του Καλλικράτη για το κομμάτι της οικονομικής αυτοτέλειας δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Εμείς ζητάμε να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για τη συνολική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δεν αγγίζει αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων είναι αντίθετη σε μονομερείς αποφάσεις, ενώ παράλληλα θύμισε πως οι Δήμοι έχουν δει τους πόρους τους να μειώνονται κατά 60% τα τελευταία χρόνια κατορθώνοντας όμως να κρατούν όρθια την κοινωνία.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα ταμειακά διαθέσιμα και τις υποχρεώσεις του Δήμου.

Όπως είπε στις 30/9/2017 ο Δήμος Ιωαννιτών είχε στους λογαριασμούς του τα εξής ποσά:

-3 εκατ. ευρώ «κλειστά» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

- 19 εκατ ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, κάτι που επέτρεπε έως σήμερα την άνεση στο Δήμο Ιωαννιτών να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Η αντιπολίτευση

Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο, ότι δεν μπορεί τα χρήματα των Δήμων να αποτελούν πεδίο συναπόφασης για την αξιοποίησή τους με την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς έτσι αμφισβητείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Διαφορετικές ήταν οι επιμέρους ερμηνείες για τους λόγους για τους οποίους επανέρχεται μετά από δύο και πλέον χρόνια το θέμα.

Ο Λ. Νάτσης από την πλευρά του επισήμανε πως το θέμα δεν είναι τόσο απλό, επιμένοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και χρειάζεται διαφορετική διαχείριση και αξιοποίησή τους.

«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως, αν επενδύαμε με διαφορετικό τρόπο αυτά τα χρήματα, να κερδίζουμε περισσότερα από τους τόκους που εισπράττουμε σε ετήσια βάση», σημείωσε.

Παρεμφερής ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μπαρτζώκα που ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο του Δήμου να επενδύσει τα ταμειακά διαθέσιμα χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επικίνδυνο» να βρίσκονται απλώς ως διαθέσιμα στην τράπεζα.

Άλλα θέματα

Νωρίτερα ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Υποδομών σχετικά με το θέμα του ανεφοδιασμού με καύσιμα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Όπως είπε ο Δήμαρχος «ήταν μια συνάντηση ουσίας με ένα καλό αποτέλεσμα».

Τέλος, ενημέρωσε και για την απόφαση διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννινα το διάστημα 1-3 Δεκεμβρίου.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δ. Γιωτίτσα

Το Δημοτικό Συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην Προέδρού του, Δημήτρη Γιωτίτσα. Ο σημερινός πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Παπαδιώτης, σημείωσε πως είναι «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε με την παρουσία και το έργο του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την οποία υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις».

Στο πλευρό των συζύγων θανόντων το Δημοτικό Συμβούλιο

Τη στήριξη του αιτήματος των μελών του Συλλόγου Συζύγων θανόντων από τα Γιάννενα για αλλαγή του νόμου χηρείας που περικόπτει σε μεγάλο βαθμό τα οριστικά ποσά των συντάξεων χηρείας που θα δίνονται εφεξής σε επιζώντες συζύγους και παιδιά αποφάσισε να δώσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Όπως εξήγησε στο Σώμα εκπρόσωπος του Συλλόγου, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει μια σειρά αρνητικών διατάξεων τόσο σε ότι αφορά την έκδοση μίας οριστικής σύνταξης χηρείας όσο και για το πόσο που λαμβάνουν ανάλογα με το τη ηλικία τους οι επιζώντες σύζυγοι.

Αυτό που ζητά ο Σύλλογος είναι η απόσυρση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου και η επαναφορά των προηγούμενων διατάξεων.

«Το αίτημα είναι σαφέστατα δικαιότατο, ζούμε σε ένα περιβάλλον που κάποιες αποφάσεις υπέρ των αδύνατων κοινωνικά ομάδων θα έπρεπε να είναι αυτονόητες. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στο Σύλλογο και να καταθέσουμε ένα ψήφισμα με βάση τα αιτήματά που μας κατατέθηκαν σήμερα», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

 

papastratos300x250