Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς
Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 12:03

ilara krousmata13 10 17

27η Επιστημονική Ημερίδα του Τομέα Υγείας του Παιδιού, με επίκεντρο τα εμβόλια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Το θέμα των εμβολίων αναμένεται να είναι ένα από τα «καυτά» θέματα που θα συζητηθεί στην 27η Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνει στα πλαίσια τα συνεχής ιατρικής εκπαίδευσης ο Τομέας Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 14-15 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η ετήσια συνάντηση απευθύνεται κυρίως στον παιδίατρο αλλά και σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων καθώς και στους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής και το νοσηλευτικό προσωπικό. Φυσικά είναι ανοικτή στο κοινό.

Έκδηλή ανησυχία

Η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα της χώρας είναι διάχυτη και καλούν τον κόσμο να ενημερωθεί από τους επίσημους φορείς υγείας και να προχωρήσουν σε εμβολιασμό  παιδιών αλλά και ενηλίκων αν απαιτείται.

Στο μεταξύ, τα νέα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι άλλα 35 κρούσματα ιλαράς προστέθηκαν στον κατάλογο με τα σοβαρά, δηλωθέντα περιστατικά της νόσου, κατά το διάστημα από 6 έως 12 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στα άτομα που νόσησαν με ιλαρά στην ηλικιακή ομάδα 25-44 χρόνων βρίσκονται και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Συνολικά από τον περασμένο Μάιο έχουν καταγραφεί 250 κρούσματα ιλαράς -με την πλειονότητα αυτών να έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο δίμηνο.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Νίκος Χαλιάσος μιλώντας για την επιστημονική εκδήλωση, ξεκαθάρισε ότι το θέμα των εμβολίων αναμένεται να τεθεί και μάλιστα στην αρχή της ημερίδας δεδομένου ότι απασχολεί όλους τους παιδίατρους.

Ο κ. Χαλιάσος υπογράμμισε εκ΄νέου ότι τα εμβόλια προστατεύουν ενώ στάθηκε και στο εμβόλιο της γρίπης που επίσης αναμένεται να απασχολήσει τους συμμετέχοντες. 

Η διημερίδα,  όπως ανέφερε η κα. Κατερίνα Σιώμου επίκουρος καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδονεφρολογίας,  περιλαμβάνει ομιλίες για εξελίξεις, νέες γνώσεις και θεραπείες στην Παιδιατρική, όπως της άνοσης θρομβοπενίας, αλλά και ενημέρωση σε βασικά θέματα όπως το άσθμα, το δυσπλαστικό ισχίο, η κνίδωση, οι συγγενείς καρδιοπάθειες κ.ά. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα θέματα είναι και αυτό που αναμένεται να θέσει ο Ομότιμος Καθηγητής Αλέξανδρος Μπέρής που αναμένεται να αναπτύξει το θέμα: «Αντιμετώπιση δυσπλαστικού ισχύου στα παιδιά».

 

papastratos300x250