Παρασκευή, 20/04/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Πρότυπο η λίμνη Καστοριάς, για την Παμβώτιδα
Πρότυπο η λίμνη Καστοριάς, για την Παμβώτιδα Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 13:22

protypo12 10 17

Συνάντηση εργασίας στην Π.Ε. Καστοριάς, για τα προβλήματα και τις δράσεις «θωράκισης» των δύο οικοσυστημάτων, παρουσία της Κ. Σιαπλαούρα από την Περιφέρεια Ηπείρου, της Β. Μέγα από το Δήμο Ιωαννιτών και του προέδρου Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Ιωαννίνων Π. Τσουμάνη

Βίκυ Κώστα

Λίμνη Ιωαννίνων – λίμνη Καστοριάς: Δύο πολύπλοκα οικοσυστήματα με φυσική ομορφιά, κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα, αλλά και εμφανείς διαφορές.

Η πρώτη, προσπαθεί να ανανήψει από τις δραστηριότητες που την «πλήγωσαν» κατά το παρελθόν, αλλά και όσες συνεχίζουν να την επιβαρύνουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, που χρησιμοποιούνταν όλο και πιο εντατικά κατά το παρελθόν, καθώς και τα λύματα της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και των κάθε λογής παραλίμνιων πτηνοτροφείων, χοιροτροφείων, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων κατέληγαν για δεκαετίες «απρόσκοπτης ανάπτυξης», εντελώς ανεπεξέργαστα στο βυθό ενός πολύπλοκου οικοσυστήματος, που τελικά απώλεσε σημαντικό μέρος και των δυνατοτήτων αυτοκάθαρσής του και πλέον δεν είναι εύκολο να «καθαρίσει».

Η δεύτερη, έχει κάνει ήδη βήματα μπροστά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα, σε καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με την Παμβώτιδα.

Οι δύο λίμνες, τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στην Π.Ε. Καστοριάς.

Το «παρών» από τα Γιάννενα έδωσαν, εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου η Κατερίνα Σιαπλαούρα, εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών η Βάσω Μέγα και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Πέτρος Τσουμάνης.

Παράλληλα, στη σύσκεψη στην οποία συντονιστής ήταν ο Aντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, έλαβαν μέρος αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Καστοριάς, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή στήριξης στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Καστοριάς και αρμόδιοι πανεπιστημιακοί φορείς.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη εκπροσώπων φορέων της Καστοριάς, στα Γιάννενα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Παμβώτιδα, αλλά και οι δράσεις που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί, για την «ανακούφιση» του οικοσυστήματος.

Κάτι ανάλογο, έγινε και για τη λίμνη της Καστοριάς, στη συνάντηση της Τρίτης, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάστασή της, είναι καλύτερη από αυτή της λίμνης των Ιωαννίνων και αποφασίστηκε η συνεργασία των δυο περιοχών, με σκοπό την διαχείριση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη, οι πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη λίμνη της Καστοριάς τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουν καταφέρει να αναστρέψουν σε μεγάλο βαθμό την κατάστασή της, θα πρέπει να αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για όσα θα πρέπει αντιστοίχως να γίνουν στην Παμβώτιδα.

Μεταξύ άλλων, έχει επιτευχθεί μείωση της ρύπανσης, διόρθωση των αντλιοστασίων, σύνδεση του 100% της πόλης με τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ έχουν λυθεί και τα θέματα των κτηνοτροφικών αποβλήτων, τα οποία ακόμη ταλανίζουν την Παμβώτιδα.

«Ας μην ξεχνάμε, ότι πλέον επιτρέπεται η δημιουργία νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων», σημειώνει ο πρόεδρος του Φορέα.

Παράλληλα, σταμάτησαν οι εμπλουτισμοί και επανήλθε η ισορροπία μέσω των ενδημικών ειδών, ενώ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εφαρμόζεται ένα μοντέλο ηλεκτρονικής παρακολούθησης του θυροφράγματος, ώστε να επιτυγχάνεται ο απόλυτος έλεγχος.

Το πιο σημαντικό όμως που έχει γίνει στην Καστοριά, για τη «θωράκιση» της λίμνης, είναι η διάθεση πολλών εκατ. ευρώ, για έργα. Από τα συνολικά 14 εκ. που έχουν διατεθεί, τα 5 εκ. αφορούν έργα υγρονομίας, ώστε να μην καταλήγουν φερτά υλικά στη λίμνη.

«Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι όσα έργα έχουν γίνει στη λίμνη της Καστοριάς, έχουν γίνει εξωτερικά της λίμνης», πρόσθεσε ο κ. Τσουμάνης.

Χαρακτηριστικό της καλύτερης κατάστασης της λίμνης Καστοριάς, σε σχέση με αυτής των Ιωαννίνων, είναι ότι ενώ ο χρόνος παραμονής των νερών στην πρώτη είναι δύο χρόνια και στη δεύτερη 11 μήνες, δηλαδή το νερό ανανεώνεται πιο γρήγορα, η λίμνη της Καστοριάς, έχει διαυγή νερά.

«Εμείς θα έπρεπε να είχαμε κάνει κάποια από αυτά τα έργα… χθες, στα Γιάννενα, μια πόλη με αυξημένο τουρισμό, όπου η λίμνη αποτελεί σήμα κατατεθέν», κατέληξε ο πρόεδρος του Φορέα.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

«Τη λίμνη της Καστοριάς την έχουμε ψηλά και ως σκοπό ανάπτυξης της περιοχής και ως μέσον ανάπτυξης. Επειδή σκοπός μας είναι να την κάνουμε ακόμη καλύτερη, έχουμε ξεκινήσει μια σειρά παρεμβάσεων και από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και από τη δική μας πλευρά, με στόχο η λίμνη της Καστοριάς καταρχήν, να καταστεί υγιής.

Σε συνεργασία λοιπόν και με το Α.Π.Θ, έχουμε βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς και χαίρομαι που έχουμε εδώ και τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Ιωαννίνων για να ανταλλάξουμε απόψεις για να μπορέσουν οι δυο λίμνες να βελτιωθούν», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος.

«Η ενημέρωση ήταν ουσιαστική. Νομίζω ότι θα είμαι σοφότερη. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι η Καστοριά έχει προχωρήσει και έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία της λίμνης της και νομίζω ότι κι εμείς οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο.

Νομίζω, ότι όλοι μαζί πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστούμε», δήλωσε η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών Βάσω Μέγα.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν μέρος, ήταν και η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ Μαρία Μουστάκα η οποία ανέφερε ότι η κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς έχει βελτιωθεί. Σχετικά με την κατανάλωση ψαριών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πέρυσι και φέτος μέχρι τον Ιούλιο δεν υπήρχαν κυανοβακτήρια στη λίμνη της Καστοριάς. Άρα εκείνη την περίοδο ήταν καθαρή από τους οργανισμούς που μπορούσαν να μεταφέρουν τοξίνες στα ψάρια μέσω της κατανάλωσης.

Παλιά τα κυανοβακτήρια αναπτύσσονταν όλο τον χρόνο. Τώρα διαρκούν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Ελπίζω ότι σιγά – σιγά πηγαίνουμε σε μικρότερη περίοδο. Άρα, έχει να κάνει με το πότε καταναλώνονται τα ψάρια, η ποσότητα ποιοι τα καταναλώνουν και αν έχουν τοξίνες τα συγκεκριμένα ψάρια. Χωρίς τεκμηρίωση επιστημονική δεν μπορώ να προτείνω».

Εστία ρύπανσης, στην έξοδο της τάφρου της Λαψίστας

Έλεγχος του ΚΕΠΕ της Περιφέρειας Ηπείρου

Εστία ρύπανσης στην έξοδο της τάφρου της Λαψίστας στην περιοχή της Κληματιάς, εντόπισε το ΚΕΠΕ της Περιφέρειας Ηπείρου σε έλεγχο που πραγματοποίησε την Τρίτη. Το Κλιμάκιο συνεχίζει τους ελέγχους και την έρευνα για τον εντοπισμό των πηγών από τις οποίες οφείλεται η ρύπανση, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εντάθηκε με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Με την ευκαιρία, η Περιφέρεια επισημαίνεται προς κάθε αρμόδιο φορέα ότι θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα τις ημέρες κατά τις οποίες ο καιρός είναι βροχερός, ώστε να αποτρέπεται η ρίψη λυμάτων στην τάφρο και ιδιαίτερα στη λίμνη Παμβώτιδα, στην οποία διαπιστώθηκαν και πάλι περιστατικά ρύπανσης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης βροχόπτωσης.

 

papastratos300x250