Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ανησυχία για την επανεμφάνιση «ξεχασμένων» νοσημάτων
Ανησυχία για την επανεμφάνιση «ξεχασμένων» νοσημάτων Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 10:51

elisaf11 10 17

Τι λέει για το θέμα ο καθηγητής παθολογίας Μωυσής Ελισάφ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Η επανεμφάνιση εξαφανισμένων νοημάτων προκαλεί ανησυχία εντός αλλά και εκτός των συνόρων της χώρας. Νοσήματα όπως για παράδειγμα η ιλαρά που είχαν εξαφανιστεί, επανεμφανίζονται και μάλιστα με επιδημικές τάσεις.

Οι παράγοντες της επανεμφάνισης τέτοιων νοσημάτων είναι πολλοί, ανάμεσα στους κυριότερους, η αύξηση της μετακίνησης των πληθυσμών αλλά και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. 

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκε στα νοσήματα που επανεμφανίζονται προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, οι μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή ενώ οι  πραγματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την χορήγησή τους είναι ελάχιστες και είναι πολύ σημαντικό το όφελος που προκαλούν σε σχέση με την νόσο που προλαμβάνουν.

Οι μύθοι και η «δαιμονοποίηση» όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, περί δήθεν «επικινδυνότητας» των εμβολίων  και η παραπληροφόρηση, κυρίως μέσω του διαδικτύου, έχουν οδηγήσει στην επανεμφάνιση των «εξαφανισμένων» νοσημάτων όπως η ιλαρά, η ερυθρά αλλά και άλλα νοσήματα. Μάλιστα, όπως είπε, η ιλαρά δεν είναι ένα απλό νόσημα καθώς έχει μεγάλη νοσηρότητα.

Και για την εποχική γρίπη

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη σημειώνοντας για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Αιματολογικά-Ογκολογικά Τμήματα. Ο κ. Ελισάφ, σε σύσκεψη που είχε γίνει παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε διατυπώσει την ανάγκη εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας υπογραμμίζοντας ότι αφενός θα πρέπει να προστατευτούν οι ασθενείς και αφετέρου οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές ενώ ανέδειξε και το πρόβλημα που θα προκύψει σε διάφορες κλινικές εάν νοσήσουν παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι.

«Έχει ακολουθηθεί ο δρόμος της πειθούς», είπε υπογραμμίζοντας εκ’ νέου την ανάγκη θωράκισης του πληθυσμού με την εμβολιαστική κάλυψη.

Το θέμα μάλιστα, απασχόλησε και σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα για την εποχική γρίπη όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της επικοινωνίας και της έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού για τον εμβολιασμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες όπως αυτές θα καθορίζονται στην επικείμενη εγκύκλιο του Υπουργείου. Στο αντίστοιχο πλαίσιο θα κινηθεί και η ενημερωτική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

papastratos300x250