Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Ανησυχία για τα στοιχεία της παιδικής παχυσαρκίας
Ανησυχία για τα στοιχεία της παιδικής παχυσαρκίας Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 10:07

paidiki paxys11 10 17

«Πρέπει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες» λέει, ο καθηγητής Παθολογίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

Παγκόσμια ημέρα Παχυσαρκίας η αυριανή και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα ποσοστά της παχυσαρκίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2025 στη χώρα μας 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

 Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), δράττει την ευκαιρία και στέλνει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Αντιμετωπίστε την Παχυσαρκία σήμερα για να αποφύγετε τις συνέπειες αργότερα»!

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, αναφέρθηκε στην παχυσαρκία, ειδικά στα παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι είναι χρόνια πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων με πρώτο το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Δεν είναι όμως το μόνο νόσημα, η Υπερλιπιδαιμία, το Λιπώδες Ήπαρ, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις συνδέονται με την παχυσαρκία.

Οι προαναφερόμενες παθήσεις αναμένεται να επηρεάσουν μέχρι το 2025, 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 23.000 παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, 39.000 παιδιών με Υπέρταση και 55.000 παιδιών με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος στη χώρα μας.

Πρέπει να υιοθετήσουμε άλλες διατροφικές συνήθειες

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στις σημερινές τάσεις αναδεικνύοντας τα μεγάλα θέματα αναφορικά με τη διατροφή των παιδιών και επισημαίνοντας όλα όσα πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ενημέρωση τόσο των γονέων όσο και συνολικά της κοινωνίας για να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες.

Ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες ανέδειξε την κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, τη διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα αλλά και την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών.

 

papastratos300x250