Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Από πρωταγωνιστές, ανεπιθύμητοι…
Από πρωταγωνιστές, ανεπιθύμητοι… Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 15:17

anepithimitoi7 10 17

Δεν προσκλήθηκαν στη σύσκεψη της Δευτέρας για το Αεροδρόμιο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ζίτσας – Αντιδράσεις και πυρά κατά του Γ. Γ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνου Βούρδα

Βίκυ Κώστα

Απρόσκλητος σε μια σημαντική σύσκεψη για το τουριστικό και όχι μόνο, μέλλον της Ηπείρου, έμεινε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η δυσαρέσκεια του οποίου εκφράζεται, μέσω μιας ανακοίνωσης – καταπέλτη της Περιφέρειας, κατά του Ηπειρώτη Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνου Βούρδα.

Με πρωτοβουλία του ίδιου, διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα στο Υπουργείο, σύσκεψη φορέων για το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος», στην οποία θα τεθεί επί τάπητος η εγκατάσταση κινητών δεξαμενών για την τροφοδοσία των αεροσκαφών, που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τα Γιάννενα, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Ιόνιας. Είχε προηγηθεί συνάντησή του, με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον Αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα, όπου είχε προταχθεί η λύση των κινητών μονάδων, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Περιφερειάρχη, ο οποίος υποστηρίζει ότι στα μεγάλα θέματα, πρέπει οι φορείς να κινούνται συλλογικά.

Από εκείνη τη συνάντηση έλειπε ο Περιφερειάρχης, όπως θα λείπει και από αυτή της Δευτέρας, καθώς δεν προσκλήθηκε, ενώ θα απουσιάζει από την Ελλάδα, καθώς θα παραστεί, στην Διεθνή Έκθεση της Anuga.

Η Περιφέρεια, ερμηνεύοντας την «παράλειψη» αυτή του κ. Βούρδα, θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητη και ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνεχίζει να ακολουθεί προσωπική στρατηγική στο θέμα του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Κάνει μάλιστα λόγο, για προσβολή του θεσμού της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, κλήθηκε στη σύσκεψη την Πέμπτη το μεσημέρι μετά από έντονη διαμαρτυρία και τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το γραφείο του, ύστερα από πληροφορίες ότι είχαν σταλεί προ ημερών προσκλήσεις σε άλλους φορείς της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο Γ.Γ. αρνήθηκε μάλιστα να μεταθέσει κατά δύο 24ωρα τη σύσκεψη προκειμένου να επιστρέψει ο Περιφερειάρχης από την Διεθνή Έκθεση της Anuga, απουσία που ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες, κάτι που προφανώς γνώριζαν και οι εμπνευστές της σύσκεψης.

Είναι προφανές ότι επιθυμεί η σύσκεψη να γίνει σε «αποστειρωμένο» και «ασφαλές» για τον ίδιο περιβάλλον. Γιατί γνωρίζει ότι με την παρουσία του Περιφερειάρχη θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για το αν διέταξε έρευνα- όπως είχε δηλώσει- για τους υπαίτιους που έλυσαν την σύμβαση με τον ανάδοχο για τον εφοδιασμό με καύσιμα των αεροσκαφών στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων (και ποια είναι τα αποτελέσματά της) και βέβαια γιατί δεν προχωρά το ζήτημα των μόνιμων εγκαταστάσεων.

Ο κ. Γενικός Γραμματέας, με τη στάση του:

Προσβάλει όμως το θεσμό της Περιφέρειας.

Παραβλέπει το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν εκείνη που την περασμένη άνοιξη ανέλαβε και υλοποίησε σε ταχύτατο χρόνο απαραίτητα έργα στο χώρο του Αεροδρομίου, ώστε να έχει αξιοπρεπή εμφάνιση. Έτσι αποφεύχθηκε η δυσφήμιση της Ηπείρου, των Ιωαννίνων, αλλά και του ιδίου ως πολιτικού προϊσταμένου της Υ.Π.Α..

Εξακολουθεί να αγνοεί ότι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δεν είναι υπόθεση μόνο του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και του Δήμου Ζίτσας, στον οποίο ανήκει κατά το ήμισυ και βεβαίως έχει περιφερειακή διάσταση, καθώς είναι το μοναδικό αεροδρόμιο εντός των γεωγραφικών ορίων της Ηπείρου.

Η στάση του κ. Θ. Βούρδα, οφείλει να προβληματίσει και την Κυβέρνηση που εκπροσωπεί, στο κατά πόσο συνάδει με το επικείμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που προγραμματίζεται στα Ιωάννινα και για το οποίο επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και την ευρύτερη σύνθεση θέσεων και προτάσεων για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, ένα από τα οποία είναι και το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων», καταλήγει η Περιφέρεια.

Εκτός λίστας και ο Δήμος Ζίτσας

Οι αντιδράσεις όμως, δε σταματούν εδώ, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται η λίστα των… προσκεκλημένων είναι ελλιπής. Εκτός από τον Περιφερειάρχη, στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκε ούτε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος αναφέρει: « Φαίνεται πως ορισμένοι συστηματικά αθετούν το λόγο τους και μάλιστα για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ενώ στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Αύγουστο στο δημαρχείο Ιωαννίνων όλοι οι συμμετέχοντες φύγαμε ανανεώνοντας το ραντεβού μας στο Υπουργείο, αφού είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση από τους Βουλευτές και τους διοργανωτές της σύσκεψης ότι θα αναλάμβαναν πρωτοβουλία για να οριστικοποιήσουν τη συνάντηση είτε με τον αρμόδιο Υπουργό, είτε με στελέχη του Υπουργείου. Αντ’ αυτού λίγους μήνες μετά, ‘ξέχασαν’ να ειδοποιήσουν ορισμένους από τους συμμετέχοντες σε εκείνη τη σύσκεψη, μεταξύ αυτών και το Δήμο Ζίτσας. Με έκπληξη λοιπόν πληροφορήθηκα από εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για το αν θα παραστώ στη σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Δήμος Ζίτσας παρευρίσκεται πάντα σε συσκέψεις-εκδηλώσεις για τη διεκδίκηση αιτημάτων και ζητημάτων που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας. Κάποιοι επέλεξαν αυτή τη φορά, να τον αποκλείσουν. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών. Εμείς ως Δημοτική Αρχή του δήμου Ζίτσας θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με μοναδικό σκοπό το αεροδρόμιο Ηπείρου ‘Βασιλεύς Πύρρος’ να καταστεί σύγχρονο και λειτουργικό για να προσελκύσει το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών που θα δώσουν νέες προοπτικές στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Κανείς δεν θα μπορέσει να απεμπολήσει τα δικαιώματά και τα κεκτημένα μας, ούτε να ανακόψει τα όνειρα και σχέδια μας για την ανάπτυξη του τόπου».

 

papastratos300x250