Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Νέες και παλιές υποθέσεις στον «χάρτη» της εγκληματικότητας
Νέες και παλιές υποθέσεις στον «χάρτη» της εγκληματικότητας Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 14:15

astynomia7 10 17

Αρχαιοκαπηλία, ναρκωτικά και όπλα, ψηλά στη λίστα των υποθέσεων, που απασχόλησαν τις τοπικές διωκτικές αρχές

Βίκυ Κώστα

Νέες υποθέσεις προστέθηκαν στο χάρτη της εγκληματικότητας στην Ήπειρο, το Σεπτέμβριο, με τα ναρκωτικά, τα όπλα, τις κλοπές και τις διαρρήξεις να αποτελούν καθημερινότητα. Τις παραπάνω γνωστές υποθέσεις για τις τοπικές διωκτικές αρχές, έρχονται να συμπληρώσουν η αρχαιοκαπηλία και οικογενειακού χαρακτήρα υποθέσεις, όπως η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου (έξι συλλήψεις) και η ενδοοικογενειακή βία (πέντε) συλλήψεις).

Ειδικότερα, το θέμα της αρχαιοκαπηλίας, απασχόλησε ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, καθώς μέσα σε ένα μήνα είχαμε δύο υποθέσεις, εκ των οποίων εξιχνιάστηκε η μία και συνελήφθησαν δύο Έλληνες, διότι κατείχαν μία μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα με παράσταση γυναικείας μορφής  αρχαιολογικής αξίας καθώς και τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στη δεύτερη περίπτωση, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε αγροτική περιοχή στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας (τμήμα μαρμάρινου πεσσίσκου, τμήμα μαρμάρινου γωνιαίου ακρωτηρίου, λίθινο επίμηκες αντικείμενο, πήλινη κωνική αγνύθα και σιδερένια φυλλόσχημη αιχμή δόρατος).

Ναρκωτικά και όπλα

Και ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου, «σημαδεύτηκε» από επιτυχίες της… καθημερινότητας, ενώ η μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών, απέφερε και πάλι καρπούς.

Τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν 35 υποθέσεις ναρκωτικών, οι συλλήψεις άγγιξαν τις 50, ενώ κατασχέθηκαν 746 κιλά και 722,4 γραμμάρια χασίς, 0,52 γραμμάρια ηρωίνη, 0,6 γραμμάρια κοκαΐνη, 5,08 γραμμάρια βουπρενορφίνη και δύο ναρκωτικά χάπια, ενώ ξεριζώθηκαν 42 δενδρύλλια κάνναβης.

Το τελευταίο διάστημα όμως, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα… «οπλοστάσια», σε σπίτια και αποθήκες.

Δεν είναι τυχαίο, ότι τον περασμένο μήνα, εξιχνιάστηκαν 16 υποθέσεις όπλων, συνελήφθησαν 14 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν εννέα κυνηγετικά όπλα, ένα όπλο τύπου φλόμπερ, τέσσερα ξίφη και ένα φυσίγγι.

Λαθρομετανάστευση

Εξάλλου, συνεχίστηκε η μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης, ενός προβλήματος που έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας και στην περιοχή μας.

Το μέγεθος του προβλήματος, αποτυπώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε ένα μόλις μήνα, είχαμε εκατοντάδες συλλήψεις παράνομων μεταναστών και εξιχνίαση εννέα υποθέσεων.

Οι συλλήψεις ατόμων που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών για παραβάσεις του νόμου «περί Αλλοδαπών», έφτασαν τις 786 εκ των οποίων τέσσερα άτομα ήταν διακινητές, ενώ εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Κλοπές και διαρρήξεις

Μειωμένοι εμφανίζονται οι δείκτες κλοπών και διαρρήξεων στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δράστες φαίνεται ότι δρουν χωρίς τον… «ξενοδόχο», με αποτέλεσμα να καταλήγουν αργά ή γρήγορα με χειροπέδες.

Σύμφωνα με την μηνιαία δραστηριότητα, τον Σεπτέμβριο εξιχνιάστηκαν 16 υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων.

Τα ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα), ανήλθαν σε τέσσερα.

Οι υπόλοιπες υποθέσεις

Το σκηνικό, συμπληρώνουν κλασικές και νέες υποθέσεις που απασχολούν τις διωκτικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν, οκτώ υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, τρεις υποθέσεις πλαστογραφίας και μία υπόθεση περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τον Σεπτέμβριο, συνελήφθησαν συνολικά 975 άτομα, εκ των οποίων 29 για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.), 35 για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες, 19 για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.), έξι για πλαστογραφίες, πέντε για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση – συκοφαντική δυσφήμηση, δύο για διατάραξη οικιακής ειρήνης και από μία σύλληψη για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και αντιποίηση αρχής.

Τέλος, κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 3.495 ευρώ.

(σε ράστερ)

Τρεις νεκροί και λιγότερα τροχαία

Τρεις νεκροί και λιγότερα τροχαία, ήταν τα χαρακτηριστικά του Σεπτεμβρίου στην οδική ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν 11 τροχαία δυστυχήματα, έναντι 16 το 2016, εκ των οποίων τρία θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, όσα το 2016, κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου, έναντι δύο το 2016 και οκτώ τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου, έναντι 11 το 2016.

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 19 παθόντες, έναντι 24 το 2016. Ειδικότερα, καταγράφηκαν τρεις νεκροί, όσοι το 2016, κανένας σοβαρά τραυματίας, έναντι 4 το 2016 και 16 ελαφρά τραυματίες, έναντι 17 το 2016.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν υπερβολική ταχύτητα, αντικανονικό προσπέρασμα, οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση, παραβίαση προτεραιότητας και λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς.

5.830 παραβάσεις

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 5.830 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν 1.132 για υπερβολική ταχύτητα, 224 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 148 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 69 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 54 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 51 για αντικανονικό προσπέρασμα, 48 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 45 για αντικανονικούς ελιγμούς, 38 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 35 για φθαρμένα ελαστικά και 13 για παραβίαση προτεραιότητας.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 77 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 328 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

 

papastratos300x250