Τετάρτη, 21/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ιωάννινα Για να γίνει η ανακύκλωση, τρόπος ζωής
Για να γίνει η ανακύκλωση, τρόπος ζωής Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 13:12

anakiklosi tropos zois7 10 17

Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και αποκομιδή «χέρι - χέρι» στους πεζόδρομους, ετοιμάζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Συνεχίζονται οι προσπάθειες του Δήμου Ιωαννιτών στον τομέα της ανακύκλωσης, ώστε να καταστεί τρόπος ζωής για τους δημότες, με πολλαπλά οφέλη τόσο για την πόλη, όσο και για το περιβάλλον.

Όλα αυτά, με φόντο το νομοσχέδιο για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών, σύμφωνα με το οποίο οι Δήμοι αναγορεύονται σε βασικό μοχλό της αλυσίδας «πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση».

Οι επιδόσεις των Ιωαννίνων στον τομέα της ανακύκλωσης, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, μιας και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, οι γιαννιώτες ανακυκλώνουν περίπου 18 τόνους, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που αφορούν την Ήπειρο δείχνουν ότι το 70% εξ’ αυτών είναι «καθαρά ανακυκλώσιμα».

«Τα στοιχεία αυτά αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά είμαι σίγουρος ότι αν απομονώσουμε το δήμο Ιωαννιτών η ανακύκλωση είναι ακόμα περισσότερη. Μάλιστα με τις προσλήψεις που θα γίνουν θα έχουμε ένα ακόμα πλήρωμα αποκομιδής κάτι που θα συμβάλει στην περεταίρω αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών».

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση συσκευασιών από πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους γνωστούς σε όλους μας «μπλε κάδους», που συνεχίστηκε, την Παρασκευή στα Γιάννενα.

Μια εκστρατεία η οποία γίνεται σε όλη τη χώρα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετείχε κι αυτός στην πρωτοβουλία ενημέρωσης η οποία έλαβε χώρα από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία.

Εκεί μικροί και μεγάλοι ενημερωθήκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης των συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στους «μπλε κάδους» και παράλληλα ειδικά για τις γυάλινες συσκευασίες, υπήρξε ξεχωριστή ενημέρωση των επιχειρηματιών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεών τους από τον μπλε κώδωνα.

Στον χώρο της δράσης μαθητές από σχολεία της πόλης είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και να απαντήσουν σωστά σε απλές ερωτήσεις, μπαίνοντας στην κλήρωση για ένα ποδήλατο.

«Είμαστε σήμερα παρόντες σε μια πολλή όμορφη εκδήλωση που είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών δράσεων που έκανε ο Δήμος όλο το προηγούμενο διάστημα ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες των παιδιών σχετικά με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Ακούμε ορισμένες φορές κριτική για έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών αλλά νομίζω ότι αδίκως κατηγορούμαστε διότι, ειδικά στη συγκεκριμένη δημοτική περίοδο οι δράσεις ενημέρωσης με στόχο την αλλαγή κουλτούρας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι συνεχείς.

Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες αλλά πρέπει να γίνουμε όλοι μας πιο καυστικοί απέναντι σε μια μειοψηφία που επιδεικνύει έλλειψη κοινωνικής συνείδησης και αδιαφορεί μπροστά στην προστασία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Τα νέα «εργαλεία»

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης, από τη μεριά του προανήγγειλε τη λειτουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που ετοιμάζει ο Δήμος σχετικά με την ανακύκλωση αλλά και την αποκομιδή «χέρι - χέρι» στους πεζόδρομους «για να σταματήσουμε να βλέπουμε μια άσχημη εικόνα στο κέντρο της πόλης».

Ο ίδιος εξήγησε πως η πιλοτική εφαρμογή αυτού του νέου τύπου αποκομιδής αφού αξιολογηθεί θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Δήμου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα αλλά παράλληλα να επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν και δε συμμορφώνονται. Είναι μια μικρή αλλά υπαρκτή μειοψηφία», σημείωσε ο κ. Κατηρτσίδης.

 

papastratos300x250