Τρίτη, 22/05/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ελλάδα Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, απαιτούν πρωτοβουλίες
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, απαιτούν πρωτοβουλίες Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 15:12

pleistiriasmoi6 10 17

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητεί νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και συνταγματική κατοχύρωση προστασίας της στέγης

Πρωτοβουλία για την προστασία της οικογενειακής στέγης, αναλαμβάνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, με φόντο την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η πρωτοβουλία απαιτεί ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την προστασία της οικογενειακής στέγης, και στο μεσοδιάστημα, η Κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετικά μέτρα για την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς.

To θέμα ετέθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε., στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενόψει της έκδοσης της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών για την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και λόγω της λήξης της προστασίας της α’ κατοικίας στο τέλος του χρόνου.

Αυτό που έθεσαν οι Περιφερειάρχες είναι ότι, πρέπει να καλύπτονται όσοι δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο Νόμο «Κατσέλη».

Το ζήτημα των πλειστηριασμών προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους αιρετούς, ιδίως λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του Αρείου Πάγου, που ορίζει ως δόλιο τον δανειολήπτη που δεν είχε εκτιμήσει όταν λάμβανε δάνειο ότι, σε επόμενο χρόνο ενδεχομένως να επιδεινωνόταν το εισόδημα του. Όπως εξηγούν, αυτές οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου προέκυψαν μετά από προσφυγές των τραπεζών.

Το ζήτημα «έφερε» στη συνεδρίαση της ΕΝ.Π.Ε., ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, ότι δεν υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ πρότεινε ακόμα τη δημιουργία νέου νομοθετήματος για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς όπως είπε, ο λεγόμενος «νόμος Κατσέλη» δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος νόμος θα πρέπει να διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή και να θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε, ειδικότερα, να εισαχθεί η πρόταση προς συζήτηση και λήψη απόφασης στα Περιφερειακά Συμβούλια, να γίνει διάλογος με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και γενικότερα τους δήμους, καθώς και κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, και να υποστηριχθεί η συλλογή υπογραφών πολιτών που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς και ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Το σχετικό κείμενο, υπέγραψε συμβολικά πρώτος ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ακολούθησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

 

papastratos300x250