Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Σύγχρονο νομικό πλαίσιο, για την εξωοικογενειακή φροντίδα
Σύγχρονο νομικό πλαίσιο, για την εξωοικογενειακή φροντίδα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 09:02

stefos giannis6 10 17

Κατάθεση ερώτησης για τα ιδρύματα προστασίας ανηλίκων, από τον Γ. Στέφο

Ερώτηση προς τη Βουλή των Ελλήνων, που αφορά στη λειτουργία των Ιδρυμάτων Προστασίας Ανηλίκων και απευθύνεται προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφτηκε από 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα θολό, αν όχι ανύπαρκτο, νομικό πλαίσιο που αφορά τα συγκεκριμένα ιδρύματα. «Απότοκο του παραπάνω είναι μια τεράστια δυσλειτουργία που αφορά στην αδειοδότηση, στη λειτουργία και στον έλεγχο των συγκεκριμένων ιδρυμάτων με συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους στα ιδρύματα αυτά όσο και, κυρίως, στα παιδιά.

Τα Ιδρύματα είναι τριών ειδών: δημόσια, ιδιωτικά και εκκλησιαστικά. Το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους μετεωρίζεται εδώ και δεκαετίες με υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί ποτέ. Η απουσία νομικού πλαισίου έχει ως συνέπεια την άγνοια από πλευράς πολιτείας για την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα από αυτά τα ιδρύματα αλλά και τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτά.

Να υπογραμμιστεί ότι η λειτουργία, οι παιδαγωγικές αρχές και πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε ίδρυμα όχι μόνο δεν είναι ενιαίες αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαδίζουν με σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και κανόνες για την προστασία και τη φροντίδα των ανηλίκων που εφαρμόζονται διεθνώς. Απουσιάζει ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των εργαζομένων αλλά και των εθελοντών σε αυτά τα ιδρύματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται σαφής έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων ανάμεσα στους εργαζόμενους του ίδιου ιδρύματος.

Όσον αφορά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που στεγάζονται στα ΙΠΑ, σύμφωνα με το Συνήγορο του Παιδιού, παρατηρούνται πολλές ελλείψεις και πολλά από τα δικαιώματα των παιδιών αυτών παραβιάζονται συστηματικά. Επιπλέον, απουσιάζουν υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση εφήβων με ψυχικές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς», σημειώνεται.

Η ερώτηση επιχειρεί να διερευνήσει τις προθέσεις του υπουργείου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο την εξωοικογενειακή φροντίδα των ανηλίκων από τη λειτουργία των ιδρυμάτων ανηλίκων μέχρι την αναδοχή και την υιοθεσία.

 

papastratos300x250