Κυριακή, 25/02/2018


news menu leftnews menu right
Πρωτοσέλιδο Ήπειρος Λεφτά για μελέτες υπάρχουν, για τους Φορείς;
Λεφτά για μελέτες υπάρχουν, για τους Φορείς; Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 15:26

foreis5 10 17

Αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων, στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών - 17,5 εκ. ευρώ για κατάρτιση σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης

Βίκυ Κώστα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συγχώνευσης Φορέων Διαχείρισης της χώρας, εν αναμονή της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, για το εθνικό σύστημα των Προστατευόμενων Περιοχών που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλος του έτους.

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στους εκπροσώπους των Φορέων, θα προβλέπει κάλυψη όλων των Προστατευόμενων Περιοχών, από Φορείς, που είτε θα επεκταθούν, είτε θα δημιουργηθούν νέοι, είτε θα συγχωνευθούν.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα του προσωπικού, η παράταση των συμβάσεων του υφιστάμενου προσωπικού και το νέο καθεστώς εργασίας.

Προς το παρόν, το μέλλον των 358 εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, που ζουν κάθε χρόνο με την ίδια αγωνία, παραμένει στον «αέρα», όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λίγο πριν τον Δεκέμβριο, που σηματοδοτεί τη λήξη των συμβάσεων.

Την ίδια ώρα της αβεβαιότητας και της έλλειψης χρηματοδότησης, το υπουργείο εκπονεί Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, ενώ παράλληλα προχωρά και στην κατάρτιση σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας, παρά το γεγονός ότι το 1/3 των Φορέων, διαθέτουν ήδη Περιβαλλοντικές Μελέτες!

Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε δύο προκηρύξεις διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού με τίτλους: 1. «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000» (προσωρινός αριθμός αναφοράς στην ΕΕΕΕ 2017-136951 (17-413315-001) και 2. «Τεχνικός και επιστημονικός συντονισμός της εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura2000» (προσωρινός αριθμός αναφοράς στην ΕΕΕΕ 2017-136947 (17-413303-001), που αποσκοπούνστην θεσμική θωράκιση όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω διαγωνισμού υλοποιούνται 13 μελέτες (στις 13 Περιφέρειες) και εκπονούνται οι απαραίτητες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων και τα Σχέδια Διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας. Ταυτόχρονα, υλοποιείται και ένα έργο για τον συντονισμό των αναδόχων των παραπάνω μελετών. Το έργο, στο σύνολό του, θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 30 μηνών από την συμβασιοποίησή του και το κόστος προεκτιμάται ότι θα φτάσει τα 17,5 εκ. ευρώ.

Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης που θα παραχθούν, θα αφορούν περιοχές του δικτύου Natura 2000 που αριθμητικά ξεπερνούν τις 500 (παλιές και νέες περιοχές). Οι περιοχές χωρίζονται σε είκοσι τρεις (23) επιμέρους ομάδες, που ορίστηκαν με κριτήριο τα διοικητικά όρια (επίπεδο Περιφέρειας) αλλά και την έκταση, με τρόπο ώστε οι ομάδες κάθε Περιφέρειας να καλύπτουν όσο το δυνατόν παρόμοια συνολική έκταση περιοχών.

Σύμφωνα με το υπουργείο «Με το έργο αυτό, αντιμετωπίζονται χρόνιες καταστάσεις, καθώς:

- Οριοθετούνται και διασφαλίζονται οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

- Καθορίζονται οι ζώνες χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός προστατευόμενων περιοχών.

- Εκπληρώνονται υποχρεώσεις της χώρας έναντι των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση.

- Αποφεύγονται επιβαρύνσεις στην οικονομία και στους πολίτες, από την επιβολή προστίμων.

- Τίθενται οι βασικοί κανόνες για έναν βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό και για την προώθηση ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας».

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους ΦΔ, Μιχάλης Βάκκας, οι Φορείς είναι υπέρ των Σχεδίων, ωστόσο υποστηρίζουν ότι γίνεται κατασπατάληση πόρων, καθώς θα μπορούσε να γίνει επικαιροποίηση των ήδη υπαρχόντων Μελετών.

Όσο για το μέλλον των «περιβαλλοντικών φρουρών»; «Πρέπει να δοθούν οι οριστικές λύσεις στην υπόθεσή μας, που διαρκεί 11 χρόνια», επισημαίνει ο κ. Βάκκας.

Το υπουργείο πάντως διαμηνύει, ότι «Ο στόχος που έχει τεθεί είναι, έως το 2020,να επιτευχθεί η ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στο σύνολο της χώρας»…

(σε ράστερ)

Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, για τους δασικούς χάρτες

Συνάντηση Φάμελλου, με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Συνάντηση εργασίας με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας πραγματοποίησε, την Τρίτη, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν τα ζητήματα που συνδέονται με τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση της μερικής και ολικής κύρωση των δασικών χαρτών,  των οποίων η ανάρτηση ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και των νέων αναρτήσεων για το 17% της χώρας που θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου 2017.

Ο αν. ΥΠΕΝ στην αρχή της τοποθέτησής του συνεχάρη όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών στο 35% της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση ενός μεγάλου έργου, ιδιαίτερα σημαντικού για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στη συνέχεια, επικέντρωσε στη συγκρότηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) θέτοντας ζητήματα οργάνωσής τους, όπως είναι το πλήθος των Επιτροπών, η στελέχωσή τους και η έναρξη λειτουργίας τους. Τόνισε δε ότι, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διαδικασία της μερικής κύρωσης, από την οποία εξαιρούνται τα πρόδηλα λάθη, οι αντιρρήσεις και οι αιτήσεις εξαγοράς λόγω αλλαγής χρήσης. Είναι κρίσιμο ο πολίτης να έχει ίση μεταχείριση και να μην αδικηθεί από τις ΕΠΕΑ, και γι’ αυτό και συμφωνήθηκαν να χρησιμοποιηθούν κοινές οδηγίες ώστε να επιλύουν θέματα και όχι να δημιουργούν νέα.

Οι ΕΠΕΑ θα συσταθούν έως τις 16 Οκτωβρίου.

Θα συσταθεί ο αναγκαίος αριθμός, ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να διεκπεραιωθούν άμεσα οι υποθέσεις και να μην υπάρχει καθυστέρηση. Θα υπάρχουν νομοί με 8 έως 10 επιτροπές αντιρρήσεων.

Τα μέλη των επιτροπών θα προέρχονται τόσο από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα, όσο και από όμορες, αλλά δεν θα αξιοποιηθούν στα δασαρχεία που υπηρετούν.

Τέλος, θα γίνει παρέμβαση του ΥΠΕΝ στην Ένωση Περιφερειών για να στελεχωθούν άμεσα οι υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και Πολιτικής Γης, όπου παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση.

 

papastratos300x250